Merenkulun insinööriopiskelija Aino Roslöf työskentelee kesän laivasuunnittelussa harjoittelijana.
Merenkulun insinööriopiskelija Aino Roslöf työskentelee kesän laivasuunnittelussa harjoittelijana.

Laivojen suunnittelu tarjoaa kesätyön

Kesätyö laivanrakennuksen suunnittelussa tuo uudenlaista osaamista merenkulun insinööriopiskelijalle.

Matkatessa Rauman Seaside Industry -alueelle, ohitetaan perinteiset museonosturit. Kyseisessä meriteollisuuden keskuksessa sijaitsee Rauma Marine Constructions Oy:n toimipiste. Täällä sijaitsee monen Raumalla työskentelevän laivanrakennuksen asiantuntijan ja tämän kesän ajan myös Aino Roslöfin työpaikka.

Rauma Marine Constructions Oy, tutummin RMC, on suomalainen laivanrakennusyhtiö, joka työllistää tällä hetkellä noin 300 alan asiantuntijaa. RMC:n tilauskirjassa on kuusi alusta; kaksi matkustaja-alusta ja neljä puolustusvoimille tulevaa monitoimikorvettia eli pintatorjunta-alusta.

Roslöf työskentelee kesän ajan laivasuunnittelussa harjoittelijana. Hän opiskelee merenkulun insinööriksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Kotkassa; elokuussa opinnot siirtyvät vanhaan kotikaupunkiin, Satakunnan ammattikorkeakouluun Raumalle.

Työ osana suurta kokonaisuutta

Laivan rakentaminen on suuri, kallis ja aikaa vievä projekti. Isoja kokonaisuuksia tehdessä korostuvat yhteistyötaidot ja projektiosaaminen; projektin kimpussa työskentelee valtava määrä ihmisiä.

Roslöf sijoitettiin valmistussuunnittelun koordinointiin. Häntä on ohjaamassa muutama työntekijä. Ilmapiiri työpaikalla on ollut hyvä; vastaanotto on ollut lämmintä ja porukkaan on päässyt helposti mukaan. Muut työntekijät ovat olleet valmiita opettamaan ja auttamaan tarvittaessa.

– On ollut mielenkiintoista nähdä, millaisia ratkaisuja tehdään ennen kuin laiva lähtee merille.

Roslöfin tavanomaiseen työpäivään kuuluu monenlaisia tehtäviä. Hän esimerkiksi osallistuu palavereihin, selvittää suunnitteluun ja toteutukseen liittyviä asioita, korjaa kaavioita ja hakee piirustuksista tarvittavia tietoja. Hän käy myös viikoittain katsomassa rakenteilla olevia laivoja.

– Korkeakouluopintojen aikana itse laivasuunnittelua ei ole ollut opinnoissa. Laitteet ovat laivoilta tuttuja, mutta niiden suunnittelu ja käytännön sovellukset ovat haastavampia.

Merenkulku insinööritieteitä

Merenkulun insinöörin opinnot ovat monille ehkä hieman tuntemattomampia, mutta Roslöf selittää, että ne voivat antaa pätevyyden työskennellä laivalla tai vaikkapa osaamista laivojen suunnitteluun.

Suomessa laivanrakennus on tunnettu ja arvostettu ala, ja suuret telakat, kuten Turussa ja Raumalla, tekevät merkittävää kansainvälistä työtä.

Merenkulun insinööritutkinto on kestoltaan hieman pidempi kuin muut insinööritutkinnot. Opinnot sisältävät paljon harjoittelua, josta suurin osa toteutuu laivaympäristössä.

Roslöfin mielestä laivaharjoittelut ovatkin opintojen parasta antia, sillä ne tarjoavat runsaasti käytännön kokemusta ja ymmärrystä siitä, millaisia laitteita ja ratkaisuja laivoissa käytetään.

– Laivaharjoitteluissa parasta on, kun pääsee oppimaan alaa ja tekemään niitä asioita, joita teoriassa on opiskeltu.

Käytännönläheisyys kiinnosti

Lukion jälkeen Röslöf suuntasi armeijaan ja siellä laivastoon. Palveluksen aikana hän erityisesti innostui merenkulkualasta ja myöhemmin päätyi myös töihin Puolustusvoimiin, jossa työskentelikin lopulta yli vuoden konemestarina ja konemiehenä.

Kiinnostus teknisiin asioihin ja niiden käytännön soveltamiseen olivat Roslöfillä osasyitä merenkulun insinöörin uravalintaan. Laivanrakennus on monipuolinen ala ja hän pitää mahdollisena, että se voisi olla hänen tulevaisuuden työpaikkansa valmistumisen jälkeenkin:

– Laivasuunnittelu kiinnostaa, jossain määrin näkisin sen uravalintana valmistumisen jälkeen. Se on kiinnostava vaihtoehto perinteisen merillä olon sijaan.

Aikaisempi työkokemus laivoilla on ollut monipuolista. Nykyisessä työssään hän kuitenkin näkee, mitä kaikkea tarvitaan, jotta laiva saadaan käyttöön.

Roslöf nauttii työn käytännönläheisyydestä:

– Tekniset asiat ja niiden soveltaminen käytäntöön ovat aina kiinnostaneet minua; insinöörin ammatti on juuri sitä. Minusta piti tulla opettaja, mutta halusinkin sellaisen ammatin, jossa työ on käytännönläheistä ja työn tulokset näkyvät selkeästi. Ajatus on syntynyt ehkä jo yläasteella.

Aktiivista vapaa-aikaa

Roslöfin vapaa-aika on aktiivista. Hän tapaa ystäviä, urheilee paljon, käy juoksemassa ja harrastaa cheerleadingiä.

Opintojensa ohella Roslöf on myös aktiivinen eri opiskelijayhdistyksissä, mukaan lukien merenkulun opiskelijayhdistyksessä sekä Kotkan kampuksen kaikkien opiskelijoiden yhteisessä yhdistyksessä.

Yhdistystoiminta tarjoaa mukavaa vastapainoa opiskelulle, ja Roslöf mainitseekin huomanneensa sen tarjoaman mahdollisuuden verkostoitua laajalti.