Etätyö on lisääntynyt maailmanlaajuisesti.
Etätyö on lisääntynyt maailmanlaajuisesti.

Etätyötä tutkitaan kansainvälisesti

Neuvottelujärjestö YTN on mukana Twing-hankkeessa, joka tarkastelee etätyötä ja työehtoja eri maissa.

Twing on Euroopan komission työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden osaston tukema kaksivuotinen projekti, jonka tavoitteena on kehittää asiantuntemusta työmark- kinasuhteiden alalla.

Marraskuusta 2022 tämän vuoden lokakuuhun kestävässä hankkeessa tutkitaan koronapandemian aiheuttaman kriisin vaikutuksia etätyöhön, työoloihin ja työmarkkinasuhteisiin.

Tavoitteena on tukea työmarkkinaosapuolia asianmukaisen ja tuloksellisen etätyön edistämisessä pandemian jälkeen. Tutkimuksessa analysoidaan neljää toimialaa, joilla etätyöhön liittyy erilaisia rajoitteita eli tieto- ja viestintätekniikkaa, pankkitoimintaa, kemianteollisuutta ja julkishallintoa.

Analyysissa tarkastellaan kuutta maata eli Espanjaa, Itävaltaa, Portugalia, Puolaa, Suomea ja Viroa. Maat eroavat toisistaan etätyön yleisyyden ja sääntelytapojen osalta, ja niissä sovelletaan erilaisia työmarkkina- suhdejärjestelmiä.

Keskittyminen kyseisiin toimialoihin ja maihin mahdollistaa perusteellisen vertailevan analyysin tekemisen sekä relevanttien toimintatapoihin liittyvien suositusten laatimisen Euroopan tasolla.

Tutkimusaineisto koostui valtakunnallisten, toimialakohtaisten ja yritystason edustajien haastatteluista sekä muutamasta pienestä tapaustutkimuksesta.

Etätyö on lisääntynyt kaikkialla

Kenttätyötulokset osoittavat sekä yhtäläisyyksiä että selviä eroja tutkittujen maiden välillä. Etätyön yleisyys on lisääntynyt, ja samoin työntekijöiden halu etätyöhön on lisääntynyt.

Siitä huolimatta tutkimukset osoittavat, että etätyöstä ei ole tullut sektoritason neuvottelujen avainkysymystä edes niissä maissa, joissa työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun ja työehtosopimusneuvottelujen perinne on vahva.

Etätyötä koskevat neuvottelut ovat pääosin käyty yritys- ja yksilötasoilla kaikissa tarkasteluissa maissa.

Taloudelliset seikat päällimmäisinä

Espanjassa kolmella tutkitulla yksityisellä sektorilla etätyön alakohtaiset työehtosopimukset keskittyivät pelkästään kustannusten korvaamiseen ja resurssien tarjoamiseen.

Itävallassa alakohtaisissa työehtoneuvotteluissa ei ole käsitelty etätyötä pandemian jälkeisenä aikana. Työnantajat eivät ole halunneet ottaa käyttöön säännöksiä, jotka ylittävät lain vaatimukset.

Portugalissa on ollut vähän erityisiä etätyötä koskevia työehtosopimuksia,. Useimmat niistä lisäävät vain vähän sitä, mitä lainsäädännössä on jo säädetty.

Kiistaa työturvallisuudesta

Puolassa kansallisella tasolla käydyt kolmikantaneuvottelut johtivat kansallisen lainsäädännön hyväksymiseen, joka aiheutti kiistaa erityisesti työterveyden ja -turvallisuuden osalta.

Aiempaa etätyölainsäädäntöä yksityiskohtaisempi lainsäädäntö toi mukanaan epäselvyyksiä koskien etenkin työnantajan vastuuta työtapaturmissa.

Suomessa etätyö ei sisälly virallisiin työehtosopimuksiin. Sen sijaan etätyötä koskevat suuntaviivat laaditaan kansainvälisellä tai kansallisella tasolla joustavuuden ja nopean sopeutumisen mahdollistamiseksi.

Lähestymistavat etätyön sääntelyyn vaihtelevat sektoreittain.

Virossa yksityisen sektorin etätyötä koskevien työehtosopimussääntöjen kehitys on vähäistä. Suurin osa etätyöjärjestelyistä on säännelty yksilöllisillä neuvotteluilla eikä kollektiivisesti.

Hankkeen lopullisista tuloksista saadaan tarkempaa tietoa vuoden lopussa.

Yhteisöstä on pidettävä kiinni

Etätyöllä on yhteys Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakasen mielestä yksinäisyyteen. Etätyö voi haastaa myös nuorten työntekijöiden perehtymistä työelämään.

Vaikka etätyöskentelyn avulla voidaan muun muassa keventää työn kuormittavuutta ja esimerkiksi aikapainetta työmatkoissa säästämällä, Hakanen pitää etätyöskentelyssä olevan myös kielteisiä vaikutuksia.

– Siteet omaan työyhteisöön ja ehkä työn tavoitteisiinkin voivat oheta, kun tekee työtä vain esimerkiksi läppärin kautta.

Työterveyslaitoksen tuoreimman tutkimuksen mukaan etätyö on yhteydessä myös työssä tylsistymiseen; alle 36-vuotiaiden työntekijöiden työuupumusluvut ovat lähes samoissa lukemissa kuin yli 36-vuotiaiden työntekijöiden.

Laitoksen mukaan työuupumus on pitkittyneestä työstressistä johtuva oireyhtymä, johon liittyvät muun muassa kroonista väsymystä ja henkistä etääntymistä työstä.

Esimerkiksi nuorten työntekijöiden perehtyminen ja sosiaalistuminen työelämään on Hakasen mukaan vaikeutunut lisääntyneen etätyöskentelyn myötä.

– Onko sitä seniorin hihaa, josta nykäistä ja kysyä, Hakanen pohtii.

Vaihtelu tekee hyvää

Hakanen suosittelee vaihtelua etätyöskentelyn ja työpaikalle menemisen välillä. Hänen mukaansa työkavereiden tapaamisella, yhdessä tekemisellä ja ideoiden toteuttamisella on virkistävä vaikutus.

Tutkimusprofessori kehottaa vanhempia työntekijöitä huolehtimaan nuorista työntekijöistä esimerkiksi kysymällä heidän kuulumisiaan. Nuoria hän kannustaa pyytämään apua vanhemmilta työntekijöiltä, jos he kokevat jäävänsä työelämän haasteiden kanssa yksin.