Aliisa Järven työpaikka sijaitsee Jyväskylän Lutakon alueella ydinkeskustan tuntumassa.
Aliisa Järven työpaikka sijaitsee Jyväskylän Lutakon alueella ydinkeskustan tuntumassa.

Sähkömarkkinoiden ytimessä

Kesätyö valtionyhtiö Gasumin 24/7 -valvomossa haastoi ja opetti energiatekniikan insinööriopiskelijaa.

Valvomoon astuessa informaatiotulva tuntuu ylivoimaiselta, kun yli kolmekymmentä monitoria näyttää erilaisia lukemia, graafeja sekä videokuvaa. Energiatekniikan insinööriopiskelija Aliisa Järvi kuitenkin vakuuttaa, että kattavan kuukauden pituisen perehdytyksen myötä tietoja oppi tulkitsemaan ja työhön pääsi hyvin kiinni.

– Työhaastattelussa esihenkilö näytti valvomon, jolloin tuntui, mitä näistä pitäisi yrittää lukea. Kyllä siinä sitten kuukauden aikana oppi, Järvi kertoo.

Savonia-ammattikorkeakoulussa Varkauden kampuksella energiatekniikkaa opiskeleva Järvi on kuluneen kesän ollut kesätöissä Jyväskylässä Gasumin 24/7-valvomossa.

Energy specialist traineena syyskuun loppuun asti työskentelevän Järven kesätyö on energiatekniikan opiskelijan todellinen näköalapaikka sähkö- ja energiamarkkinoiden toimintaan.

Näkemys yrityksestä voi olla kapea

Monelle suomalaiselle mielikuva Gasumista liittyy etenkin kaasuun ja konkreettisimmin kenties kaasuautojen tankkausasemiin. Saman sai huomata myös Järvi.

– Kerroin ystävälle, että on kiva olla pitkästä aikaa työssä, jossa saa laittaa ihan omat vaatteet töihin päälle. Hän kyseli, että eikö siellä haise, kun te sitä biokaasua teette, Järvi naurahtaa.

Biokaasun tuotannon lisäksi Gasum tarjoaa yrityksille muun muassa energiamarkkinapalveluita. Yhtiö huolehtii tarvittaessa asiakkaan sähkön ostosta ja myynnistä, tuotannosta tai kulutuksesta seuraa markkinoita vuorokauden ympäri Jyväskylän valvomossa.

Yritykset voivat keskittyä ydinliiketoimintaansa, kun markkinoiden seuranta ja riskienhallinta on ulkoistettu alan asiantuntijoille.

Töitä on myös yöaikaan

Sähkö- ja energiamarkkinat ovat olleet myllerryksessä monesta syystä. Hinnanvaihtelut sähkö- ja energiamarkkinoilla ovat suuria ja usein myös säästä riippuvaisia.

Valvomossa pyritään löytämään parhaat ratkaisut haastavissa markkinatilanteissa asiakkaille, joihin lukeutuu esimerkiksi paljon sähköä tarvitsevia teollisuusyrityksiä.

– On mielenkiintoinen hetki olla töissä energiamarkkinoiden parissa. Uutta tietoa tulee todella paljon ja jatkuvasti oppii mielenkiintoisia asioita, Järvi sanoo.

Valvomossa tehdään töitä 12 tunnin vuoroissa eli välillä työvuoroja on myös öisin. Järven työtehtäviin kuuluu sähkön kuluttaja- ja tuottaja-asiakkaiden tulevien viikkojen ennusteiden tekeminen, sähkömarkkinoiden seuraaminen ja analysointi, kaupankäynti sähkömarkkinoilla sekä koko markkinan tasapainon seuraaminen.

Tärkeitä sidosryhmiä työssä ovat esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingrid sekä Nord Pool -sähköpörssi. Lisäksi valvomossa seurataan Gasumin omien LNG-terminaalien toimintaa.

Matkaoppaasta insinööriksi

Opinnoissa kiertotalouteen ja uusiutuvaan energiaan suuntautuneella Järvellä on käynnistymässä neljäs vuosi. Järvi kehuu Varkauden kampuksen opetusta, opettajia sekä pienen kampuksen yhteisöllistä tunnelmaa.

Hänen mielestään moni asia opinnoissa on tukenut kesätyössä. Esimerkkeinä hän mainitsee energiatalouden opinnot, joissa käsiteltiin sähkömarkkinoiden toimintaa sekä voimalaitostekniikan kurssi, jonka myötä osaa tulkita LNG-terminaaleja pyörittäviä ohjelmia.

– Itse opin parhaiten tekemällä eikä tuonne valvomoon voisi ketään heittää suoraan koulunpenkiltä, Järvi pohtii.

Järven oma tie insinööriopintojen pariin ei käynyt suoraan toiselta asteelta. Ennen insinööriopintoja Järvi työskenteli muun muassa matkaoppaana kolme vuotta.

– Asuin lapsena Unkarissa, ja jo silloin päätin, että haluan joskus asua ja työskennellä ulkomailla, Järvi kertaa.

Hän työskenteli oppaana sekä Kanariansaarilla että Kreikan eri saarilla, pisimpään Kreetalla.

Puhdas energia tärkeää

Aliisa Järvi innostuu kehumaan työ- ilmapiiriä Gasumilla. Tulevaisuudessa Järvi haluaa tehdä ehdottomasti töitä puhtaan energian parissa.

Kesätöiden alussa hän oli Helsingissä Gasumin tapahtumassa, jossa oli ihmisiä ympäri Pohjoismaita.

– Tuli todella ylpeä olo olla osa tätä firmaa. Minulle on tärkeää puhdas tulevaisuus ja puhdas energia: ihmiset täällä tekevät hienoja ja merkityksellisiä asioita, Järvi kuvailee.

Vapaa-aika Järvellä kuluu hevosharrastuksen parissa; hänen haaveenaan onkin saada joskus vielä oma hevonen. Lisäksi aktiivisena järjestötoimijana viimeiset kaksi vuotta ovat vierähtäneet Varkaudessa toimivan Walter Ahlströmin Insinööriopiskelijat WAIO:n puheenjohtajana.