opiskelijat

Oskari Laurila ja Riikka Turunen ovat viihtyneet Savonlinnassa.
Oskari Laurila ja Riikka Turunen ovat viihtyneet Savonlinnassa.

Tekniikan opintoja Saimaan ympäröimänä

Savonlinna tarjoaa paikallisen herkun lörtsyn lisäksi insinöörikoulutusta etenkin metsäteollisuudesta kiinnostuneille.

Moni tuntee Savonlinnan Olavinlinnasta tai Oopperajuhlistaan. Harvempi sen sijaan tietää, että Savonlinnassa valmistutaan myös insinööriksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Sekä Oskari Laurila että Riikka Turunen opiskelevat kolmatta vuotta biotuotetekniikkaa Savonlinnassa. Lisäksi Savonlinnassa voi opiskella teollista puurakentamista.

– Olen aina asunut täällä. Metsäteollisuus on aina kiinnostanut, ja lopulta opiskeluvalinta oli melko selkeä, kun oli tässä lähellä eikä halunnut lähteä muualle, Turunen kertoo.

Laurila päätyi Savonlinnaan Lappeenrannasta – myös metsäteollisuuden perässä.

– Lappeenranta–Imatra-akselilla on metsäteollisuutta niin paljon, että ollut sukulaisia paljon töissä tehtailla ja kuullut hyvää alasta, joten hakeuduin tänne opiskelemaan, Laurila komppaa.

Tekniikan ala kiinnosti molempia jo toisella asteella. Turunen kertoo aina pärjänneensä luonnontieteissä, mutta lukiossa insinööriopintoja ei suuremmin mainostettu. Laurila muistuttaa, että opintojen alkuun on tarjolla tehovalmennusta esimerkiksi matematiikasta, joten uuden opiskelijan ei tarvitse olla turhan huolissaan.

Laatu ja joustavuus miellyttävät

Savonlinnassa on toista sataa insinööriopiskelijaa. Pienet ryhmäkoot ja opetuksen taso saavat kiitosta opiskelijoilta.

– Meillä on asiat täällä hyvin. Voi mennä käytännössä opettajan ovelle kysymään, sillä kaikki tuntevat toisensa, Laurila sanoo. Turusen mukaan yhteishenki on vahvaa.

– Ei ole ollut ikinä kaipuuta lähteä pois Savonlinnasta muualle opiskelemaan.

Konkreettinen esimerkki joustavuudesta on keväältä, kun monet olivat aloittamassa kesätöissä. Opiskelijat sopivat laboratoriokurssien suorittamisesta jo aiemmin, joten kesätyöt alkoivat hyvissä ajoin.

Töitä on hyvin tarjolla

Laurila ja Turunen olivat kuluvan kesän töissä Metsä Groupilla, ja heidän ryhmästään jokainen sai oman alan kesätyön. Valmistumisen jälkeen moni työllistyy metsäteollisuuteen tai rakennusalalle teolliseen puurakentamiseen.

Opintojen keskeyttäminen on ongelma myös Savonlinnassa. Toisaalta opintonsa läpi vievät valmistuvat usein Savonlinnassa jopa etuajassa. Opiskelijaelämän mittakaava on pienempi kuin suuremmissa kaupungeissa, vaikka paikkakunnalla toimiikin IOL:n paikallisyhdistys Savonlinnan Insinööriopiskelijat.

– Työllistymismahdollisuudet, luokkahenki ja opetuksen taso ovat hyviä puolia. Laurila kiittää.

– Toki isot opiskelijatapahtumat ja harrastustoiminta ovat suppeampia kuin suuremmissa kaupungeissa.

Liitto kulkee mukana koko opiskeluajan

Oli kyse vapaa-ajasta tai työelämästä, Insinööriliitto tarjoaa räätälöidyt palvelut ja edut koko opiskeluajalle.

Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistysten verkosto ympäri Suomen huolehtii paikallisesta koulutukseen liittyvästä edunvalvonnasta sekä järjestää tapahtumia ja aktiviteetteja tekniikan alan opiskelijoille.

Opiskelijan kannattaa hyödyntää jo opintojen aikana kattavat urapalvelut, joiden avulla viilaat esimerkiksi CV:n ja työhakemuksesi kuntoon asiantuntijan vinkeillä.

Palkkasuositukset ja palkkaneuvonta ovat käytettävissä. Monet liiton järjestämät koulutukset, kuten Lean Six Sigma, hyödyttävät opinnoissa ja työelämässäkin.

Jos opintojen aikana töissä tulee mietityttäviä tilanteita eteen, liiton työsuhdeneuvonta auttaa alasta tai työtehtävästä riippumatta. Vapaa-ajan turvaa liiton täysi vakuutuspaketti sisältäen muun muassa matka- ja matkatavaravakuutuksen sekä vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen.

Liitto tarjoaa kattavat jäsenedut niin arkeen kuin vaikkapa reissun päälle. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää: ilry.fi/uusiopiskelija

Löydä oma paikallisyhdistyksesi

Insinööriopiskelijaliitto IOL:n paikallisyhdistyksiä on ympäri Suomen ammattikorkeakouluissa, joissa on tekniikan alan koulutusta. Yhteensä paikallisyhdistyksiä on jo 24.

Jokainen opiskelijajäsen on myös paikallisyhdistyksen jäsen. Monilla paikallisyhdistyksillä on omat perinteensä, joita pidetään yllä vuodesta toiseen uusien ja vaihtuvien tapahtumien lisäksi.

Lue lisää: ilry.fi/paikallisyhdistykset

Jos olet kiinnostunut aktiivitoiminnasta paikallisyhdistyksessä, kannattaa osallistua Insinööriliiton koulutuksiin opiskelijoille. Koulutuksissa opit järjestötoiminnasta, työmarkkinoista ja myynnistä sekä kehität neuvotteluosaamistasi.

Lue lisää: ilry.fi/aktiivikoulutukset

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

IOL:n ÄÄNI

Ulla-Maija Karjalainen, varapuheenjohtaja, InsinööriopiskelijaliittoUlla-Maija Karjalainen, varapuheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto

Vaikuta ja rakenna itsellesi verkostot

Taas on käsillä aika vuodesta, kun opiskelijat palaavat kesälaitumilta ja kesätöistään opinahjoihin. Osa aloittaa fuksivuotensa, ja infontäyteiset orientaatioviikot vievät ison osan arjesta, joten aikatauluta ja jätä myös aikaa levolle.

Syksy on opiskelijakentällä aina myös omalla tavallaan uudistumisen aikaa. Paikallisyhdistykset ja opiskelijakunnat pitävät syyskokouksiaan, jossa uudet toimijat valitaan seuraavalle vuodelle. Tämä aika kannattaa valjastaa hyödyksi ja lähteä rohkeasti mukaan aktiivitoimintaan.

Jokaisella on omat vahvuutensa; hallitus- sekä edustajistotoiminnassa tarvitaan monenlaisia vahvuuksia.

Moni ajattelee järjestö- ja opiskelijakuntatoiminnan haittaavan ja hidastavan opintoja, mutta sen voi myös valjastaa yhdeksi voimavaraksi. Luoduissa verkostoissa on paljon tietoa ja voimaa. Yhteistyö yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on hedelmällistä ja joka päivä voi oppia uutta myös aktiivitoimijana.

Opiskeluaikana sinulla on mahdollisuus laajentaa verkostojasi. Löydät valmiiksi kontakteja sekä yhteistyökumppaneita, joista on paljon apua urasi alkutaipaleella. Osallistu liiton järjestämiin tapahtumiin: ne ovat mitä mainioin paikka verkostoitumiselle.

Kun olet aktiivinen jäät mieleen ja tulevaisuuden työnhakusi sujuu jouheammin. Jos naama on tuttu, soi myös puhelin useammin hakemusten jättämisen jälkeen. Ole aktiivinen, kerro mielipiteesi ja vaikuta.

Ei pidä unohtaa, että maailmanlaajuisessa mittakaavassa suomalaisen korkeakouluopiskelijan mahdollisuus vaikuttaa asioihin on huomattava. Meitä kuullaan niin opiskelun laadunvalvonnassa kuin päätöksenteossakin.

Asetu siis syksyllä ehdolle paikallisyhdistyksesi hallitukseen. Ei myöskään pidä unohtaa opiskelijakunnan edustajistovaaleja. Opiskelijakunnassakin voit vaikuttaa asioihin kampuksellasi ja päästä kurkistamaan kunnallispolitiikan kiemuroihin.

Ja mikäli tunnet paloa valtakunnalliseen vaikuttamiseen, myös IOL-liittokokous lähestyy.