Luuppi

Sinisistä juoksuradoistaan tunnetulla Kimpisen urheilukentällä Jarkko Uitto viihtyy yleisurheilukilpailuissa maalikameran takana.
Sinisistä juoksuradoistaan tunnetulla Kimpisen urheilukentällä Jarkko Uitto viihtyy yleisurheilukilpailuissa maalikameran takana.

Maraton maadoittaa

Kestävyysjuoksussa parasta on itsensä ylittäminen.

Kestävyysjuoksukärpänen puraisi sähkösuunnittelijana työskentelevää Jarkko Uittoa aikuisiällä, tuolloin elettiin vuotta 2009.

– Matkalla maratonille -kirjasta katsoin vinkkejä ja omin nokkineni lähdin harjoittelemaan. Ensimmäisen puolimaratonin juoksin samana vuonna Joutsenossa.

Pari vuotta myöhemmin Uitto osallistui maratonkouluun, ja ensimmäisensä hän juoksi vuonna 2014. Sittemmin niitä on kertynyt useita, sekä sileällä että maastossa.

Tänä vuonna Kolin Vaarojen Maratonilla on vuorossa jo kymmenes perättäinen osallistumisvuosi.

– Se on juoksukauden päätöshuipentuma: siellä tunnelma on erityinen. Olen saanut seurastamme muitakin mukaan osallistumaan.

Viikonloppuna yhteislenkille

Uitto juoksee viisi kertaa viikossa, muun muassa lauantaisin Lappeenrannan juoksijoiden yhteislenkillä.

– Vuoden verran olen vetänyt sen puitteissa kahdeksan minuutin kilometrivauhtia etenevää ryhmää, joka sopii aloittelevammillekin juoksijoille.

Kilpailumatkat ovat hiljalleen venyneet yli 42 kilometrin. Karhunkierroksen polkujuoksutapahtumassa Rukalla hän on selvittänyt 55 kilometrin matkan kolmesti.

– Kerran olen kokeillut myös 12 tunnin juoksua.

Puolessa vuorokaudessa Uitto kirjasi lähes 82 kilometrin tuloksen, lopulta suklaan ja kolajuoman voimin.

– Siinä kierrettiin hallissa 325 metrin ratakierrosta ja kolmen tunnin välein vaihdettiin suuntaa. Tavoitteena ollut kahden maratonin mitta jäi harmittavasti parin kilometrin päähän.

Koukeroita ja laajoja kaaria

Juoksulenkkien lisäksi Uiton voi bongata vaikkapa iltarasteilta tai Kimpisen urheilukentän ajanottotornista.

– Jukolan viestissä olen monena vuonna ollut Saimaa Trail Runnersin ankkurina. Taitoni ovat sellaiset, että voi tulla omia koukeroita ja laajoja kaaria. Suunnistukseen tutustuin, kun minua pyydettiin Lappee-Jukolan sähköjä suunnittelemaan vuonna 2016.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten kilpailuissa Uitto on toiminut muun muassa lähettäjänä ja viimeisimpänä vastannut maalikamerasta.

– Siinä pääsee ehkä eniten insinöörimäistä tarkkuutta hyödyntämään.

Työasiat unohtuvat

Parasta kestävyysjuoksussa on Uiton mukaan itsensä ylittäminen ja omien rajojen kokeilu. Myös työasiat jäävät tehokkaasti mielestä.

– Sileän juoksuissa oma ennätys on tietysti aina tavoitteena. Poluilla aikoja taas on mahdoton verrata maaston vaihtelevuuden takia.

– Asiantuntijoiden mukaan maratonilta palautuminen vie kahdeksan viikkoa, eli parin kuukauden välein kisaaminen on ehkä optimi.

Ja maratonennätys on 4.53.