Insinööriliiton  Aleksi Eteläharju (vas.) sekä näyttelijät Kari Ketonen ja Antti Luusuaniemi varmistavat tekniikkaa.
Insinööriliiton Aleksi Eteläharju (vas.) sekä näyttelijät Kari Ketonen ja Antti Luusuaniemi varmistavat tekniikkaa.

Insinöörit mukana elokuvan teossa

Muutama Insinööriliiton toimiston työntekijä on seuraamassa elokuvan tekoa elokuun alussa. Kun saavumme kuvauspaikalle, katunäkymä näyttää heti tutulta.

Punaiset talot näyttävät samalta kuin televisiossa, jos on seurannut Luottomies-sarjaa. 10-minuuttisia jaksoja on esitetty kolmen kauden verran vuodesta 2014 alkaen.

Luottomies-työnimellä kulkeva leffa pohjautuu saman nimiseen tv-sarjaan. Se kertoo naapureista: Tommista ja Juhiksesta sekä heidän läheisistään. Tommia näyttelee Antti Luusuaniemi ja Juhista Kari Ketonen, joka myös ohjaa elokuvan.

Sateisena keskiviikkona kuvataan sekä sisällä että ulkona Helsingissä. Onneksi sade taukoaa aina välillä, ja ulkokuvauskin luonnistuu. Ylipäätään leffan kuvauspaikkoja on muun muassa eri puolilla pääkaupunkiseutua, Loviisassa, Kouvolassa sekä Pyhtäällä.

Luusuaniemi kertoo, että hänen roolihahmonsa on lojaali Juhikselle, joka yrittää auttaa kaveriaan.

– Usein Tommi joutuu kuitenkin pulaan ja hänen luottamuksensa kaveriin on koetuksella.

Rahoitus kerätään monelta taholta

Elokuvan teko on kallista, vaikka suomalaisbudjetit ovat huomattavasti pienempiä kuin valtaosassa muualla maailmaa. Luottomies- elokuvaa rahoittavat Nelonen, Suomen Elokuvasäätiö ja Yle.

Mukana on muitakin taloudellisia kumppaneita; Insinööriliitto, Suomen Ekonomit ja Autoliitto ovat pääyhteistyökumppaneita. Lisäksi on pienempiä kumppaneita.

Insinööriliittoon otti yhteyttä luottokumppanuudesta vastaava Risto Oksanen Red Carpetista. Oksanen ja liiton järjestöjohtaja Tommi Grönholm löysivät yhteistyölle pohjaa paristakin näkökulmasta.

Jäsenkyselyjen perusteella liitto on sponsoroinut erilaisia urheilutapahtumia. Kyselyissä on käynyt ilmi, että jäsenet ovat kiinnostuneita myös esimerkiksi elokuvista. Sen tähden uudenlaista sponsoriyhteistyökuviota kokeillaan nyt elokuvatuotannossa.

– Leffa tuo erilaista näkyvyyttä jäsenille ja myös mahdollisille uusille jäsenille, sanoo Insinööriliiton markkinoinnin suunnittelija Heini Rautavirta.

Alkuvuonna elokuvateattereihin

Elokuvan nimi julkaistaneen elokuun lopulla Red Carpet Festarin yhteydessä Hyvinkäällä. Samoihin aikoihin päättyvät myös kuvaukset, ja elokuvan jatkotyöt alkavat.

Niin kuvauksissa kuin jälkitöissä on tarvetta monenlaiselle tekniikalle. Onhan teknologian kehitys ollut myös yksi tekijä, joka on vienyt elokuva-alaa eteenpäin.

Elokuva valmistuu ensi vuoden alkupuolella. Katsojatavoitteeksi Luusuaniemi sanoo 150 000.

Kari Ketonen valmistautuu kuvaukseen.Kari Ketonen valmistautuu kuvaukseen.