Robert Metsälän mielestä hänelle annettiin kesäksi riittävän isot saappaat, mistä hän on kiitollinen, sillä sitä kautta oppii parhaiten.
Robert Metsälän mielestä hänelle annettiin kesäksi riittävän isot saappaat, mistä hän on kiitollinen, sillä sitä kautta oppii parhaiten.

Työmaa opetti taas uutta

Robert Metsälää jännitti, kun hän veti työmaapalaveria ensimmäisen kerran yksin. Kesän aikana siihen kuitenkin tottui.

Oulussa talonraken- nustekniikkaa opiskeleva Robert Metsälä työskenteli kuluneen kesän maanlaajuisessa purkuyrityksessä Purkupiha Oy:ssä. Yritys purkaa eri kokoisia rakennuksia kuten kouluja ja omakotitaloja.

Kesällä purkukohteena oli muun muassa Oulun keskustassa oleva koulu, jossa Metsälä oli mukana. Kemissä hän työskenteli työmaalla, jossa purkamisen sijaan pulveroidaan. Hänen vastuullaan oli betonin pulverointi, jossa eritellään harjateräkset betonista, minkä jälkeen ne voidaan kierrättää.

– Saimme ne uudelleen käyttöön, ja vähän pelastettua tätä maapalloa, Metsälä tarkentaa.

Insinööriopiskelija oli tyytyväinen, kun iso määrä betonijätettä oli purettu ja viety oikeaan paikkaan.

– Toisella työmaalla kellarikerroksen purkurajan tukikonsoli hermostutti sen tähden, ettei tule vaurioita naapurikiinteistöön, Metsälä kuvailee kuluneen kesän jännittävintä paikkaa.

Kaikki meni kuitenkin erittäin hyvin.

Raksauraa on jo takana

Metsälä on ollut rakennusalalla 16-kesäisestä lähtien. Ikää hänellä ei ole vielä kolmea kymmentäkään. Hän valmistui rakennusalan perustutkinnosta vuonna 2013, ja valmistuneena alan työkokemusta kertyi viitisen vuotta ennen insinööriopintoja.

– Insinöörin opintoihin houkutteli palkka, mutta myös halu kokeilla uutta. Halusin edetä elämässä eteenpäin.

Vuosi sitten Metsälä oli ensimmäisessä niin sanotussa insinöörityöpaikassa. Hän arvelee saaneensa työnjohtajan paikan aiemman työmaakokemuksensa ansiosta.

Usean kuukauden kestäneessä työnjohtajaharjoittelussa hänen vastuullaan oli vuokramiesten työllistäminen ja jätehuollon huolto.

– Käytännössä kaikki perehdytykset ja työturvallisuus olivat vastuullani. Joka aamu perehdytin vähintään yhden ihmisen työpaikan sääntöihin ja käytäntöihin.

Viikoittain Metsälä huolehti myös työturvallisuuskierroksista, joilla varmistettiin kaikkien turvallisuus.

Yritystoimintaaan sai tuntumaa

Purkupihan kesätyö oli opettavaista. Keskisuuressa yrityksessä on raskaita ja kalliita koneita mutta vähän työntekijöitä. Metsälä pääsi hyvin sisälle yritystoimintaan.

Hän huolehti, että työntekijät ja konekuskit olivat ajan tasalla työmaan aikatauluista ja yhteistyöstä. Yhteyttä pidettiin paljon tilaajan ja muiden urakoitsijoiden kanssa, jotta kaikki olivat tyytyväisiä.

– Meidän oli saatava limitettyä töitä, jotta niitä ei tehty päällekkäin.

Lisäksi keskustan kohteessa piti viestittää naapureille esimerkiksi melua tuottavista työvaihteista.

– Työmaan ympäristön huomioon ottaminen on yksi tärkeimmistä asioista.

Kesään mahtui myös tarjousten teon harjoittelua, mitä varten Metsälä kävi tarkistamassa purkukohteita Oulun seudulla.

Opinnoista tukea kesätöihin oli erityisesti jaksotuskurssista, jossa opiskeltiin sitä, missä järjestyksessä tehdään töitä ja mitä priorisoidaan.

– Myös aiemmasta työkokemuksesta on ollut todella paljon apua.

Oulu on viihtyisä kaupunki

Helsingistä kotoisin oleva Robert Metsälä hakeutui toivomiensa opintojen perässä Ouluun. Hän on nyt opinnoissaan puolivälissä.

– Insinööreille purkuala on myös vaihtoehto. Tämä on nopeampitempoista kuin uudisrakennusala, mutta tännekin tarvitaan osaajia.

Purkurakentamisessa työnjohto ei Metsälän mukaan juuri eroa uudisrakentamisesta, jota hän varsinaisesti opiskelee.

– Työmenetelmät ja - järjestykset eroavat hieman toisistaan, mutta eivät paljon.

Tutustuminen purkurakentamiseen tuo Metsälälle yhden uuden mahdollisuuden lisää tulevaisuudessa. Valmistumisen jälkeen hän arvelee ryhtyvänsä vastaavaksi työnjohtaja tai yrittäjäksi. Toivetyössään hän haluaa kantaa vastuuta.

– Ihmiset ovat kysyneet, palaanko etelään. Olen vastannut, että jos lähden, menen Helsingistä eteenpäin, Metsälä hymähtää.

Vastapainona kesätyölle hän nautti frisbeegolfin peluusta. Talvella tilalla tulevat muut harrastukset opintojen ohella. Silloin Metsälä ei tee ansiotöitä.