Luuppi

Niklas Bäckström näyttää Valkiajärvessä vedenalaista ok-merkkiä.
Niklas Bäckström näyttää Valkiajärvessä vedenalaista ok-merkkiä.

Sukeltaja näkee pintaa syvemmälle

Laitesukellus vie vedenalaisten nähtävyyksien äärelle.

Kaloilla riitti ihmeteltävää heinäkuussa Kiteen Valkiajärvessä Pohjois-Karjalassa. Sukellusseura Espoon dyykkarit piti viikon mittaisen sukellusleirin poikkeuksellisen kirkkaan veden äärellä.

– Se on kuin kraanavettä, ja siellä on todella paljon elämää. Kaikki nähtävyydet eli kivenlohkareet, pakkaantuneet kivikasat, kalat, ravut ja pieneliöstö ovat alle kymmenen metrin syvyydessä, kertoo Niklas Bäckström.

– Järvellä on ollut rapuruttoa ja on pelätty, että rapukanta on kuollut, mutta me näimme muutamia pieniä rapuja ja oikein valtavan yksilön. Onneksi ainakaan kaikki eivät ole kupsahtaneet.

Tuotantoinsinööri vastaa sukellusseuran kalustosta ja veti leirillä usean sukelluslenkin. Kuivalla maalla Bäckström täytti 114 paineilmasäiliötä viikon aikana.

Leiri on vuoden kohokohta, sillä espoolaisena Bäckström sukeltaa normaalisti Etelä-Suomessa, jossa vedet eivät ole yhtä kirkkaita.

Käyttö vaatii taitoa

Laitesukelluksessa ylle puetaan märkä- tai kuivapuku, räpylät, maski, painovyö ja tasapainotusliivi. Selkään tulevaan paineilmasäiliöön kiinnitetään paineenalentaja, joka kuljettaa hengitysilman letkua pitkin annostajaan ja sieltä suuhun.

Sukeltajan täytyy osata käyttää välineitä ja toimia oikein odottamattomissa tilanteissa.

– Joskus on sattunut niin, että annostajan ilmantulo on ollut heikkoa eli ei ole saanut niin paljon ilmaa kuin mitä keho tarvitsee. Sukellus on jouduttu keskeyttämään ja on pitänyt tulla pinnalle oppien mukaan.

Sukellukset kestävät leirillä tavallisesti noin 45 minuuttia, mutta pisimmät kestivät kaksi tuntia ja 15 minuuttia.

Alin syvyys, johon Bäckström on sukeltanut, on 30 metriä. Tavallisilla virkistyssukellusvarusteilla pystyy sukeltamaan 40 metriin asti.

Tutkinto sallii opettamisen

Bäckström on suorittanut sukeltamisen apulaiskouluttajan tutkinnon, jolla saa luvan toteuttaa sukelluskokeilukursseja, teorialuentoja ja erikoiskursseja. Seuraavaksi hän aikoo saada valmiiksi kaksi lisätutkintoa, jotta hän voi vetää kaikkia kursseja.

Innostus sukeltamiseen syttyi pikkupoikana, kun Bäckström kuunteli läheisen kokemuksia sukeltamisesta. Peruskurssin hän kävi 15 vuotta sitten.

– Tuntui oudolta ottaa ensimmäiset henkäykset veden alla. Aivot sanovat, että tämä ei ole mahdollista, vaikka se onkin.

Espoon dyykkareissa on noin 110 jäsentä. Seurassa on naisia ja miehiä sekä aikuisia ja lapsia. Talvikaudella järjestetään hallivuoroja Leppävaaran uimahallissa.