THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi.

THL:n mukaan kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turva- välejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Jos on erityisiä flunssaan vatsatautiin tai vastaaviin liittyviä oireita, on vältettävä sosiaalisia kontakteja ja hakeuduttava välittömästi koronatestiin.

– Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt, kun arki on alkanut ja ihmiset liikkuvat enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Maski on osa viruksen torjuntaa

THL suosittaa maskin käyttöä, kun on esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voi välttää. Samoin jos on matkalla koronavirustestiin tai odottaa testin tulosta ja on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Jos palaa riskialueelta Suomeen ja siirtyy karanteeniin maahantulopaikasta, kuten lentokentältä tai jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, THL:n suosituksen mukaan pitää käyttää maskia.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Lain mukaan työnantaja arvioi

Työturvallisuuslain mukaan työnantaja vastaa työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työpaikoilla työnantajan velvollisuus on riskien arvioinnin perusteella arvioida, tarvitseeko työntekijöiden käyttää suojaimia esimerkiksi hengityksensuojaimia tai koronavirustilanteessa myös kasvomaskeja.

Ensisijaisesti työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi on käytettävä teknisiä toimia tai työjärjestelyjä. Koronavirustilanteessa ensisijaisia riskinhallintatoimia ovat työn järjestäminen uudella tavalla sekä turvaväleistä, hygieniasta ja hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen.

Kasvomaskeja voidaan tarvita tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa, lähikontaktit kestävät yli 15 minuuttia ja on tarve suojata muita henkilöitä maskin käyttäjän hengitystie-eritteiltä.

Jos hengityksensuojainten tai kasvomaskin käyttöön riskien arvioinnin pohjalta päädytään, työnantajan pitää hankkia suojaimet ja maskit sekä valvoa niiden käyttämistä. Työntekijällä puolestaan on velvollisuus käyttää työnantajan antamia suojavarusteita.

Lue lisää: www.thl.fi, www.ttl.fi