Joonas Sykkö ohjeistaa koneistaja Samu Niemosta suunnittelemansa pistokauhan takaseinän valmistuksessa.
Joonas Sykkö ohjeistaa koneistaja Samu Niemosta suunnittelemansa pistokauhan takaseinän valmistuksessa.

Suunnittelijaksi syntynyt

Koneautomaatioinsinööri Joonas Sykkö kehittelee kaivosteollisuuden välineistöä konepajalla Häggblomilla Kokkolassa.

Niin kliseiseltä kuin se Joonas Syköstä kuulostaakin, hän arvioi, että lapsuuden legoleikit ovat saaneet hänet kiinnostumaan tekniikan alasta ja opiskelemaan insinööriksi.

Käsillä tekemisestä 29-vuotias on nauttinut aina. Luontaisimmillaan Sykkö kuitenkin kokee olevansa suunnittelemisessa, myös vapaa-ajalla.

– Esimerkiksi luontoretken suunnittelu on ollut minulle aina iso osa koko touhusta.

Kälviän lukiovuosien jälkeen ylioppilas kävi armeijan. Palveluksessa hän luki mahdollisuuksien mukaan ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin. Opiskelupaikkaa Sykkö haki ykkösenään Oulu, jonka hän myös kolmesta vaihtoehdostaan valitsi. Kaupunki oli tuttu ja mieleinen, myös monille kavereille.

– Oulussa koneautomaatiolinja tarjosi eniten valmiuksia mekaniikkasuunnittelutyöhön. Siellä toteutettiin myös paljon projekteja: käytännön tekeminen oli opiskelun erikoislaatuinen lisä.

Oulun ammattikorkeakoulussa Sykkö aloitti syksyllä 2012. Koneautomaatioinsinööriksi hän valmistui keväällä 2016.

Kokkolan seudulla on töitä

Insinööri on uraohjus, eikä Joonas Sykkö tee poikkeusta: valmistumisen jälkeen hänet vakinaistettiin suunnittelijaksi Häggblomille. Kokkolassa pääpaikkaansa pitävä konepajayritys on Pohjoismaiden johtavia kaivosteollisuuden telaketjujen, kauhojen ja lavojen valmistajia. Yrityksen palveluksessa on yli sata työntekijää.

Häggblom oli Sykölle entuudestaan tuttu kesätyöpaikkana. Viimeisenä Oulun vuotenaan Sykkö opiskeli, teki opinnäytettä Häggblomille sekä työskenteli siellä.

– Opinnäytteeni tuotteistus, suunnittelemani Wolverex-kauhasarja 14–30-tonnisille kaivinkoneille, lanseerattiin keväällä 2019 messuilla Ruotsissa ja Suomessa. Siitä asti sarjan kauhoja on ollut heti saatavilla varastostamme.

Oulun-vuosina Sykölle kertyi työkokemusta ennen Häggblomia myös asentajana sekä telakkateollisuudessa, jossa varmistui halu syventyä opiskeluissa suunnitteluun. Valmistuttuaan insinööri koki kaivos- ja konepajateollisuuden omimmakseen. Suuret koneet kiehtovat häntä.

– Kaivosympäristöt ja maansiirto ovat kiinnostavia. Kaivosteollisuudessa kaluston skaala ulottuu kevyimmistä maailman raskaimpiin maansiirtokoneisiin, mikä on alassa kiinnostavaa.

Sykkö arvostaa myös alan tiettyä vakautta: tuotteet ovat aina kysyttyjä, eivätkä siksi erityisen suhdannealttiita.

Kotiseudullaan Syköllä on ollut mistä valita: Kokkolan seudulla insinööreille on töitä myös kemianteollisuudessa, cleantechissa, ict-, metalli- ja laseraloilla sekä veneteollisuudessa.

– Palasin Kokkolaan mielekkään työn vuoksi. Muualla ei ole Häggblomin kaltaisia yrityksiä, joissa pääsee lähelle kaivosteollisuutta ja näkee käytännössä oman käden jäljen. Arvostan yrityksemme ammattitaitoista erikoisosaamista.

insinöörin Monipuolinen työnkuva

Kauhasarjan lanseerauksen jälkeen Sykkö on keskittynyt muun muassa pistokauhan suunnitteluun 600-tonniseen hydrauliikkakaivinkoneeseen.

Suunnittelija kuvaa itseään rationalistiseksi: esimerkiksi mahdollisimman kevyt kauha osana kokonaisuutta kuluttaa vähemmän polttoainetta sekä valmistusmateriaalia ja lisää tuottavuutta.

Työtehtäviin kuuluu toki paljon muutakin kuin suunnittelua.

– Työnjohtoa ja yhteistyötä tuotannon henkilökunnan kanssa, palavereita, asiakasrajapinnassa toimimista, matkustelua, Sykkö listaa.

Ennen koronaa työtehtävät veivät hänet kuukaudeksi Australiaan asti. Eniten työt kuljettavat kuitenkin yrityksen kotimaan ja Ruotsin asiakkaiden luo.

Tärkeää on myös pysyä mukana alan it-teknologian kehityksessä, niin ohjelmistojen kuin laitteidenkin osalta.

– Häggblomilla käytän huipputeknisiä laitteita, kuten laserskanneria, Sykkö mainitsee.

Esimiestyö kiehtoo

Tulevaisuudessa insinööri haluaa siirtyä projektinvetotyyppisiin tehtäviin. Häntä kiinnostaa esimerkiksi esimiehenä toimiminen sekä laajemmin henkilöstöjohtaminen.

Alan opiskeluissa Sykkö kehottaa satsaamaan myös kieliin: etenkin englantiin, mutta myös ruotsiin, venäjään ja saksaan. Myös suomen kielen hallitseminen on pääomaa.

– Arvostan yhä korkeammalle sitä, että osaa ammattitermistöä käyttäen kommunikoida viisaasti suomeksi.

Sykkö neuvoo hankkimaan jo opiskeluvuosina erilaista työkokemusta. Sen karttuminen antaa pontta myös palkkatavoitteille. Myös verkostoitumista vähintään LinkedIn-verkkoyhteisössä Sykkö suosittelee.

Joonas Sykkö on suunnitellut opinnäytetyönään kokkolalaiselle Häggblomille kaivinkoneiden kauhasarjan.Joonas Sykkö on suunnitellut opinnäytetyönään kokkolalaiselle Häggblomille kaivinkoneiden kauhasarjan.