PÄÄKIRJOITUS

Vastuuta omista teoista

Keväällä suomalaisen yhteiskunnan sekaisin laittanut koronaviruspandemia veti kesän yli ikään kuin henkeä. Pandemian pahimman vaiheen taittuminen työnsi taudin kesän ja loman aikana myös ihmisten mielissä taka-alalle. Valitettavasti näyttää siltä, että loma on pandemiankin osalta ohi ja syksyllä on paluu arkeen. Maan hallitus ja viranomaiset ovat jo varsin pontevasti ryhtyneet antamaan uusia suosituksia.

Vaara ei siis ole vielä ohi, vaikka Suomi on selvinnyt koronaviruksesta maailman mittakaavassa sittenkin vähäisin vaurioin. Näyttää siltä, että teimme keväällä sekä kansakuntana että kansalaisina jokseenkin oikeita ratkaisuja riittävän ajoissa, vaikka aivan kaikki ei olisikaan mennyt tarkasti lain kirjainta ja oikeusvaltion periaatteita noudattaen.

Seuraavat viikot ja kuukaudet näyttävät osviittaa siitä, mitä syksy ja talvi tuovat pandemian osalta tullessaan. Arkikokemuksen perusteella huolestuneisuus ainakin tuntuu lisääntyneen, vaikka pandemian leviämisestä kertovat tunnusluvut eivät Suomessa ole dramaattisesti heilahtaneet ylöspäin.

Kansalaisten asenteen muuttuminen kesän jälkeen astetta huolestuneempaan ja toivon mukaan myös vastuullisempaan suuntaan ei olisi pahitteeksi. Kun kuuntelee ihmisiä, katselee ympärilleen ja seuraa tiedotusvälineitä, väistämättä herää kysymys, näinkö nopeasti pandemian poikkeuksellisuus ja vakavuus on meiltä unohtunut. Siinä missä keväällä pesimme käsiämme iho punaisena, kesällä osa ihmisistä on matkustanut korkean riskin maihin ja palannut kotiin vapaaehtoisista karanteenisuosituksista vähät välittämättä.

Riippumatta siitä, mitä pandemian suhteen maailmalla tapahtuu, meidän on oitis syytä tarkistaa omaa käyttäytymistämme. Hallituksen ja viranomaisten ponnistelut, ohjeet, suositukset ja määräykset eivät paljon auta, jos niiden noudattaminen muuttuu kansalaisten arjessa päivä päivältä leväperäisemmäksi.

Jokainen meistä vaikuttaa omalla käyttäytymisellään ja arkielämän pienillä valinnoillaan siihen, millainen syksy ja talvi meillä on koronan suhteen edessämme. Vaikutus ja vastuu lähtevät omasta ja läheisten terveydestä, joka on syytä asettaa etusijalle. Asia lienee tärkeä meille kaikille.

Omasta elinpiiristä vaikutukset leviävät laajemmalle aina talouteen saakka. Mitä paremmin pandemia pysyy hallinnassa, sitä pienemmät vauriot se jättää yhteiskuntaan. Meillä on taipumusta globaaleissa ongelmissa vähätellä omien valintojemme merkitystä. Mitä jos kerrankin siirtäisimme syrjään tämän asenteen ja lähtisimme pelastamaan, jos ei maailmaa, niin ainakin omaa työpaikkaamme toimimalla koronan suhteen niin vastuullisesti kuin suinkin osaamme?

Insinöörien, insinööriopiskelijoiden ja muiden

tekniikan ammattilaisten jäsenlehti.

Aikakauslehtien liiton jäsen.

Julkaisija

Insinööriliitto IL ry

Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki

Puhelinvaihde

0201 801 801

Päätoimittaja

Jari Rauhamäki

0201 801 847

ToimitusSihteeri

Kirsi Tamminen

0201 801 819

Toimittaja

Janne Luotola

0201 801 822

Taitto ja sivunvalmistus

Aste Helsinki Oy

Ilmestymispäivät 2020

15.10., 3.12.

PAINOS

70 000 kpl

Osoitteenmuutokset

puh. 0201 801 801

(8,8 snt/min)

Painopaikka

UPC Print

Ilmoitushinnat

Sivu 3 700 €

1/2 sivu 2 600 € 1/4 sivu 1 950 €

Ilmoitukset

Santeri Selin 044 238 0511

santeri.selin@saarsalo.fi

ISSN 2342-270X (painettu)

ISSN 2342-2718 (verkkojulkaisu)

Verkkolehti ja

DIGIlehtiarkisto

www.insinoori-lehti.fi