Luuppi

Antti Pitkänen pitää huolta 31 vuotta vanhan talon tekniikasta.
Antti Pitkänen pitää huolta 31 vuotta vanhan talon tekniikasta.

Älypuhallin säästää satasia

Taloyhtiön puheenjohtajana pääsee vertailemaan tekniikkaa ja tekemään päätöksiä.

Talotekniikan insinööri (yamk) Antti Pitkänen myhäilee tyytyväisenä kerrostaloasuntonsa terassilla. Reilu vuosi sitten toteutetusta poistoilmapuhaltimien vaihdosta on nyt kertynyt vuoden verran kokemusta.

Kun vertaillaan sääkorjattua toteutunutta energiankulutusta, taloyhtiö kulutti kaukolämpöä viisi prosenttia aiempaa vähemmän. Taloyhtiön lasku kevenee 900 euroa vuodessa.

– Ei siitä nyt sen kummempia kiitoksia ole tullut, mutta onhan itselle tullut hyvä fiilis, kun omasta mielestäni veto on vähentynyt ja ilmanvaihto toiminut hyvin.

Ilmanvaihdon remontti on yksi hankkeista, joista Pitkänen on ollut päättämässä vuonna 1989 rakennetussa taloyhtiössä Vantaan Hiekkaharjussa. Hän on kuulunut taloyhtiön hallitukseen kuusi vuotta, joista kolme hän on toiminut puheenjohtajana.

– Koska asunto on ihmisillä yleensä suurin omaisuus, niin haluan olla varmistamassa, että siitä pidetään hyvää huolta.

Keskitie tuntui parhaalta

Loppuun kuluneet poistoilmapuhaltimet piti joka tapauksessa vaihtaa. Pitkänen tutustui uuteen perustason vaihtoehtoon ja kolmeen edistykselliseen tekniikkaan. Hallitus valitsi hänen suosituksestaan älypuhaltimet, joiden anturit mittaavat, milloin ilmanvaihtoa on syytä tehostaa.

– Valittu systeemi oli kultainen keskitie lisähyötyjen ja lisäinvestointien väliltä.

Lisähinta perusvaihtoehtoon verrattuna oli maltillinen, ja mitatun säästön perusteella investointi maksaa itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa.

Valintaa ei tehty pelkästään lukujen perusteella, vaan siihen vaikutti myös käyttömukavuus. Yksi järjestelmä olisi vähentänyt ilmanvaihtoa vain kylmällä ilmalla.

– Minusta on väärä peruste mitoittaa ilmanvaihto ulkoilman eikä asunnon tarpeen mukaan.

Seuraava hanke odottaa

Taloyhtiön hallitus kokoontuu 5–6 kertaa vuodessa ja pitää yhteyttä Whatsapp-kanavalla.

– Tykkään hallitustyöskentelystä. Se on minulle sopiva harrastus ja tapa nähdä vaivaa yhteisen hyvän eteen. Pientä kokouspalkkiotahan siitä saa, mutta eihän se kata aikaa, joka tehtävään kuluu kokousten välillä. Vapaaehtoisuuteenhan se perustuu.

Seuraava hanke polttelee jo insinöörin mielessä. Pitkänen valmistelee uuden lämmönsäätöjärjestelmän hankintaa. Markkinoille on tullut säästöjä tarjoavia älyratkaisuja.

– Sitten, kun olen päätynyt johonkin, esitän sitä hallitukselle, hän sanoo.