Yksi espoolaistehdas palvelee koko Eurooppaa
Suomessa toimivan sähköteknologian yrityksen tuotannosta yli 90 prosenttia menee vientiin.
Häiriöttömän sähköntuotannon uusi teknologia tulee Eatonin tehtaalta Espoosta. Teknologia piiloutuu vaatimattoman näköiseen, vaaleansiniseen konttiin, jollainen lepää tehtaan parkkipaikalla.
Konttiin tulee virtaa kantaverkosta, ja ulos lähtee tehtaan tarvitsema virta. Jos syöttö kantaverkosta loppuu, kontin ups-laite käynnistää varavoiman. Se tulee superkondensaattoreista, akuista tai generaattorista. Generaattorin yhteydessä on polttoainesäiliö.
Tasainen sähkövirta on tullut entistä tärkeämmäksi kahdesta syystä: uusiutuvan sähkön tuotanto heilahtelee sään mukaan, ja yhä useampi yhteiskunnan kriittinen toiminto on digitaalinen eikä kestä lyhyitäkään katkoja.
– Häiriötöntä sähkönsyöttöä tarvitsevat muun muassa sairaalat, teollisuus ja datakeskukset, luettelee myynnin projektipäällikkö Petri Kokkonen.
Sairaala varautuu
Tampereen yliopistollinen sairaala Tays on ottanut käyttöön Eatonin upsg-järjestelmän. Sähkökatkon sattuessa järjestelmä syöttää virtaa 1,2 megawatin superkondensaattorista puolen minuutin ajan. Tänä aikana dieselillä toimiva generaattori ehtii käynnistyä ja pitää varavoimaa yllä tarvittaessa yli kymmenen tuntia.
Järjestelmä myös varmistaa tehon sairaalan äkilliseen esimerkiksi magneettikuvauksen aiheuttamaan huippukulutukseen. Uudenlainen sähkövarasto pystyy vastaamaan verkon taajuuden heilahteluihin sekunnin murto-osassa.
– Siihen eivät vesivoimalat ja muut turbiinilaitokset pysty. Tämä on uutta, ja siten me pystymme osallistumaan kriittiselle puolelle, Kokkonen selittää.
Varavoiman ostaja pystyy perustelemaan investointia paitsi huoltovarmuudella myös ansioilla. Megawatin teholuokan laitteet maksavat itseään takaisin, jos kantaverkkoyhtiö saa ostaa niiltä virtaa kulutushuippujen tasaamiseen.
– Se on osa yhteiskuntavastuuta, että voimme osallistua kantaverkon auttamiseen.
Retket virkistävät
Kokkonen on toiminut kymmenen vuotta yrityksen ylempien toimihenkilöiden varapääluottamushenkilönä ja satunnaisesti pääluottamushenkilön sijaisena. Kokkonen pitää yli 50-vuotiaan yrityksen kulttuuria pitkäjänteisenä ja välejä työnantajaan hyvinä.
– Luottamustoimessa oppii näkemään asioita monelta suunnalta, koko yhteiskunnan näkökulmasta, hän pohtii.
Henkilöstön edustaminen näkyy esimerkiksi yrityksen osastojen tyky-päivien retkien suunnittelussa. Aamupäivästä pohditaan yhdessä yrityksen asioita, ja iltapäivällä virkistäydytään eri tavoin.
– Meillä on ollut elokuvia, retkeilyä luonnonpuistossa, suunnistusta ja viimeisimpänä kanoottiretki.
Myynti vetää
Kokkonen valmistui insinööriksi Evtekin sähköautomaation koulutusohjelmasta vuonna 1998. Eaton tuli työpaikkana tutuksi jo opiskeluaikana, ja hänen työsuhteensa virallistettiin ennen valmistumista. Hän aloitti tuotekehityksessä mutta on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta myynnissä. Tarvittavaa osaamista hän on kartuttanut muun muassa työnantajan tarjoamalla projektin johtamisen koulutuksella.
– Vastaan häiriöttömän sähkönsyötön ratkaisuista asiakkaille. Eli toimitan heille sekä tuotteita että palveluita, ja niitä mietitään suunnittelijoiden kanssa yhteistyössä.
Yön yli kestäviä myyntimatkoja kertyy vuodessa 10–20, ja asiakkaan luona Kokkonen käy noin satana päivänä vuodessa. Työehdot tulevat teknologiateollisuuden työehtosopimuksesta.
– Yrityksessä on työajanseuranta, jonka avulla töitä voidaan tehdä joustavasti. Toisinaan töitä tehdään enemmän, ja näitä tasataan saldovapailla.
Eaton on globaali sähköteknologian pörssiyhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa. Sadastatuhannesta työntekijästä 250 työskentelee Suomessa. Insinöörejä työskentelee tuotekehityksen parissa noin 25 henkeä ja kymmenkunta muissa tehtävissä.
Espoossa sijaitsee ainoa isoja kiinteästi asennettavia ups-laitteita Euroopan markkinoille valmistava tehdas. Kovasta kansainvälisestä kilpailusta huolimatta yli 90 prosenttia tuotteista menee vientiin.
– Eli ei ole mikään ylivoimainen rasite toimia Suomessa, Kokkonen päättelee.