opiskelijat

Vaihto-opiskelijat vierailivat perinnekylässä.
Vaihto-opiskelijat vierailivat perinnekylässä.

Tekniikan opintoja Aasiassa

Vaihto-opiskelu laajentaa maailmankuvaa ja tutustuttaa opiskelijoihin useasta eri maasta.

Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jaakko Pullinen lähti opiskelijavaihtoon vuoden alussa.

– Koitan aina tiedostaa edessä olevat mahdollisuudet ja hyödyntää niitä parhaani mukaan. Opiskelijavaihto oli hieno mahdollisuus tehdä jotakin uutta ja kartuttaa kokemusta, joten halusin tarttua siihen, Pullinen perustelee.

Kohdemaaksi Pullinen valitsi Etelä-Korean, sillä hän halusi lähteä tavallista kauemmaksi. Toisaalta hän ei halunnut jäädä kursseissaan liikaa jälkeen, mikä oli lähes ainoa kriteeri kohdemaalle.

– Korea vaikutti mielenkiintoiselta, ja kurssitarjonta sopi hyvin minulle.

Kurssitoiveet ajoissa

Seoul National University of Technology sijaitsee Soulin kaupungissa Etelä-Korean pohjoisosassa. Hyvissä ajoin ennen vaihtoon lähtöä Pullinen valitsi opintosuunnitelmansa vastaavia kursseja sekä korean kielen kurssin.

Hänen mielestään opiskelu oli aika lailla samanlaista kuin Suomessakin. Teknisen englannin kurssilla opettaja oli irlantilainen. Muut opiskelijat olivat korealaisia, jotka ujostelivat puhua englantia.

– Kokemuksena kurssi oli aika mielenkiintoinen. Herätin lähinnä huomiota opiskelijoiden keskuudessa, Pullinen kertoo.

Kurssien opettajat olivat hyvin ystävällisiä, mutta heidän opetustasonsa vaihteli. Opettajilla oli melko vahva korealainen aksentti englantia puhuessa.

Urheilua ja hauskanpitoa

Vapaa-aikana Pullinen harrastaa kamppailulajeja. Soulissa oppilaitoksen lähellä oli sali, jossa Pullinen harrasti thainyrkkeilyä ja brasiliaista ju-jitsua. Iltaelämä suuntautui Soulin keskuksiin, jotka antoivat paljon erilaisia mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin.

– Useimmiten olimme vaihto-opiskelijoiden kesken, koska korealaiset olivat sulkeutuneita ja arkoja puhumaan englantia.

Metropolin eri puolia

Soulissa asuminen selvästi huonoimmat puolet oli väenpaljous ja ilmansaasteet. Saastesumujen takia annettiin ajoittain varoituksia ja näkyvyys oli huono.

– Toisaalta ison kylän vauhtiin myös tottui melko nopeasti. Kriteerit tilalle ja rauhalle muuttuivat melko nopeasti verraten Suomessa oloon, Pullinen sanoo.

Hyviä puolia metropolissa oli huonompia enemmän. Aina oli jotakin mielenkiintoista tehtävää ja uusia kaupunginosia nähtävänä. Ravintoloiden halvat hinnat sallivat jokapäiväisen ulkona syömisen. Tätä Pullinen jäi kaipaamaan vaihtoajasta.

Pullinen suosittelee kaikkia lähtemään vaihtoon.

– Oli mahtavaa tavata ja viettää aikaa vaihto-opiskelijoiden kanssa kaikkialta maailmasta. Meidän porukassamme lähes kaikki olivat todella mukavaa seuraa.

Hangang-joki  on Korean niemimaan  neljänneksi pisin joki.Korealaista kaupunkiarkkitehtuuria.Lotte World Tower on Etelä-Korean korkein pilvenpiirtäjä.

Jesse Keränen, Jyväskylän insinööriopiskelijat JIO

Olin vaihdossa Münchenissä Saksassa. Lähdin, koska vaihto- opiskelu oli ollut mielessä jo lukiosta lähtien ja paikka vaikutti kiinnostavalta. Parasta reissussa oli kansainvälisyys, uudet ystävät sekä mielenkiintoiset kokemukset.

Omalta mukavuusalueelta poistuminen sai toki polvet hieman tutisemaan. Suosittelen ehdottomasti vaihto-opiskelua jokaiselle, jolla on mahdollisuus lähteä. Eniten harmitti, että vaihto-opinnot kestivät vain kuusi kuukautta.

Veera Järvinen, Tampereen Insinööriopiskelijat TIRO

Vietin puoli vuotta Bolverhamptonissa Englannissa. Lähdin vaihto-opintoihin hankkimaan parempaa kielitaitoa. Matkan parhaita puolia olivat vieras kieli, kulttuuri, uusi paikkakunta ja kaverit sekä sopeutuminen näihin.

Eniten jännitti selviäminen yliopisto-opinnoista vieraalla kielellä, mutta onnistumisen tunne vaihdon haasteista oli mahtava. Suosittelen vaihtoon lähtemistä, jos se lainkaan kiinnostaa.

Kyösti Tiainen, Riihimäen insinööriopiskelijat RINO

Olen vaihdossa Feevalen yliopistossa Brasiliassa syyslukukauden ajan. Feevale on Hämeen ammattikorkeakoulu HAMKin ystävyyskoulu. Vaihtoon minut saivat lähtemään liiketalouden opinnot, jotka täydentävät liikennealan opintojani eikä kielitaidon parantaminenkaan ole pahitteeksi.

Tähän mennessä parasta on ollut ihmisten ystävällisyys. Kokemus vähintäänkin avartaa näkemyksiä ja kesken opiskelujen on helpompi lähteä moneksi kuukaudeksi reissuun kuin keskeltä työelämää valmistumisen jälkeen.

Teksti: Santeri Korvenpää ja kuvat: Evy Cpelletti, Veera järvisen ja Jesse keräsen kotialbumi