Sanna Viertola ja Juha Hiukka ovat huomanneet, että automatiikka-alan insinöörien kysyntä Porin puolessa on nyt hurjaa.
Sanna Viertola ja Juha Hiukka ovat huomanneet, että automatiikka-alan insinöörien kysyntä Porin puolessa on nyt hurjaa.

Cimcorpilla ei tarvitse työttömyyttä pelätä

Porin seudulla on valtava pula automaatioinsinööreistä.

Myyntiprojektipäällikkö Juha Hiukka kertoo, että hänen työnantajallaan näyttää menevän lujaa.

– Se näkyy meidän työssämme niin, että kiirettä pitää. Väkeä palkataan koko ajan lisää.

Hiukan työpaikka on ulvilalaisessa Cimcorp-yhtiössä, joka on satakuntalaisen automaatiokeskittymän lippulaiva.

– Joskus on ollut huonompiakin aikoja, mutta viimeiset kymmenen vuotta on eletty nousukautta. Viime vuosina henkilökuntamäärä on kasvanut kymmenen prosenttia joka vuosi.

Hiukalla on takanaan parikymmentä vuotta Cimcorpin palveluksessa. Hän tuli aikanaan taloon tekemään insinöörityötään. Nuorta miestä kiinnosti erityisesti se, että tiedossa oli matkatyötä. Heti pääsi keikalle Australiaan ja lyhyempää keikkaa pukkasi tämän tästä.

Yksi viime vuosien uusista insinöörirekrytoinneista on Sanna Viertola. Hän tuli taloon kaksi vuotta sitten tekniseen dokumentaatioon.

– Tehtäväni on tuottaa käyttö- ja huoltomanuaaleja. Kirjoitan tekstit suoraan englanniksi, Viertola kuvailee työtään.

Myös Viertola on havainnut yhtiön kiivaan laajentumistahdin.

– Meillä on nyt niin kiirettä, että lisätyövoima dokumentaatioon ei tekisi pahaa...

Automaatioalan osaajista pulaa

Cimcorp on toiminut Ulvilassa jo 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Sen erikoisalaa ovat teollisuuden automaatiojärjestelmät, joita se on toimittanut erityisesti rengasteollisuudelle ja elintarvikeyhtiöille.

– Maailman kymmenestä johtavasta rengasvalmistajasta kahdeksan on meidän asiakkaitamme, kehaisee varatoimitusjohtaja Tero Peltomäki, jonka vastuualueena on yhtiön liiketoiminnan kehittäminen.

Cimcorpin henkilökunnan ”insinööripitoisuus” on korkealla tasolla: kaksi kolmasosaa henkilökunnasta on saanut insinöörikoulutuksen. Viime vuonna rekrytoitiin kolmisenkymmentä insinööriä ja tänä vuonna tahti jatkuu.

– Automaatioalan osaaminen, hyvä kielitaito ja matkustusvalmius, Peltomäki luettelee toiveitaan uusille palkattaville insinööreille.

Työvoiman tarve on suuri

Alueella on useita muitakin automaatioinsinöörien ottajia. Poriin, Ulvilaan ja muualle Satakuntaan on syntynyt automaatio- ja robotisaatioyhtiöiden keskittymä, johon kuuluu yli puolensataa alan yritystä.

Yritysten toimintaa koordinoi Robocoast-hanke, joka pyrkii keskitetysti tukemaan yritysten rekrytointia.

– Alueen automaatioyritykset työllistävät suoraan noin 1 500 henkeä, minkä lisäksi ne käyttävät suurta joukkoa alihankkijoita, kertoo Robocoastin vetäjä Mikko Puputti.

– Tällä hetkellä alueella on aivan älytön pula automaatioalan insinööreistä. Robocoastissa mukana olevissa yrityksissä olisi tälläkin hetkellä heti töitä jopa 800:lle alan insinöörille.

Puputin mukaan headhunterit ovat toimessa ja kaikki kivet käännetään, että heitä saataisiin yritysten palvelukseen.

Automaatio korvaa raskaat työt

Ei liene yllätys, että Cimcorp-yhtiössä ei allekirjoiteta väitettä ”automaatio ja robotit vievät työpaikat”. Tai allekirjoitetaan, mutta vain osittain:

– Automaatio vie ne kaikkein raskaimmat ja yksitoikkoisimmat työt. Siis sellaiset, mihin on turha ihmisen lihasvoimaa haaskata, Viertola arvioi.

– Tulevaisuudessa ei välttämättä enää saada ihmisiä raskaisiin ja monotonisiin töihin teollisuudessa. Parempi on antaa automaation siirrellä taakat tehtaissa, Hiukka täydentää.

Tero Peltomäki valaisee asiaa käytännön esimerkillä:

– Jos rekan lastaaminen käsityönä kestää kolme tuntia, mutta robotti hoitaa homman kymmenessä minuutissa, niin kyllä tämä puhuu vahvasti automaation puolesta.

Automaation hyödyt on huomattu teollisuudessa niin, että Cimcorpin kaltaisille yrityksille on ruvennut satamaan tilauksia. Vastikään yhtiö merkitsi tilauskirjaansa espanjalai- sen Mercadona-elintarvikeketjun 120 miljoonan euron suurtilauksen. Sen tuloksena automatisoidaan yhtiön neljä jakelukeskusta.

Cimcorpin tilauskirjat ovat nyt pullistuneet muutenkin ennätyspaksuiksi. Yhtenä osoituksena tästä on yhtiön toimitilojen laajennus.

Automaatioyritysten reipas veto on taannut sen, että Cimcorpin insinöörien Juha Hiukan ja Sanna Viertolan ei tarvitse pelätä työttömyyttä. Molemmat kehuvat muutenkin firman työoloja.

– Minulla olisi mahdollisuus tehdä muutama päivä kuukaudessa etätyötä kotona, mutta minusta on mukavampi tulla aamuisin työpaikalle ja työskennellä täällä, Viertola vakuuttaa.

Hiukka on ottanut hoitaakseen ylempien toimihenkilöiden työsuojelutehtävät.

– Työsuojelussa huomio on kiinnittynyt viime aikoina lähinnä ulkomaille. Esimerkiksi Intiassa kuumuus ja villinpuoleinen liikenne ovat osoittautuneet työsuojelullisesti ongelmallisiksi asioiksi.

Cimcorpin tilauskirjat pullistelevat. Yhtiön uusin päänavaus on Espanjassa, jonne se toimittaa neljä jakelukeskusta elintarviketeollisuudelle.Cimcorpin tilauskirjat pullistelevat. Yhtiön uusin päänavaus on Espanjassa, jonne se toimittaa neljä jakelukeskusta elintarviketeollisuudelle.