Luuppi

Rauli Rautavuori harrastaa kesäisin mieluiten melontaretkiä.
Rauli Rautavuori harrastaa kesäisin mieluiten melontaretkiä.

Yön yli retkeily rentouttaa

Mieli lepää yötaivasta tuijottaessa. Paitsi silloin, kun vastaan tuijottaa hirvi.

Kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet ovat mainioita retkipaikkoja, mutta jokaisenoikeuksien turvin kotimaassa voi retkeillä melkein missä vain. Vaikka kesällä on yleensä pitkät vapaat, viikonloppu riittää mainiosti koska vain.

– Hienointa luonnon kokemisen kannalta on vuodenaikojen vaihtelu – se, että on kaikkea kuumasta kesästä kylmään ja lumiseen talveen, tuumii Rauli Rautavuori.

Retkeilykonkari liikkuu luonnossa kauden mukaan. Kesäisin hän mieluiten meloo, talvisin luistelee. Päivämatkojen pituudet riippuvat kulkutavasta: rinkka selässä sopiva matka on 15–20 kilometriä, melontaretkellä 40–50 kilometriä ja luistellen päiväretkellä voi edetä 150 kilometriäkin.

– Hyvinä jäätalvina monet retkiluistelijat luistelevat Lahdesta Jyväskylään.

Teltan pitää kestää tuulta

Antoisinta on jäädä yöksi luonnon rauhaan. Rautavuori kehuu Metsähallituksen ylläpitämiä retkeilyrakenteita, kuten Lapin autiotupia. Silti teltta on hänen suosikkinsa, ja eri vuodenajoille on omanlaisensa telttatyyppi.

– Kesäretkillä riittää, että teltta pysyy kallioluodolla itsekseen pystyssä ja on kiinnitetty, ettei se karkaa tuuleen. Talvivaelluksella teltan pitää olla tunnelimainen, jotta se pysyy pystyssä myrskyssä ja voidaan pystyttää hangen päälle.

Varusteissa kannattaa Rautavuoren mielestä panostaa laatuun, koska se vaikuttaa suoraan turvallisuuteen ja mukavuuteen. Lisäksi hyvät varusteet kestävät vuosikymmeniä.

– Ostin talvivaellusteltan 18 vuotta sitten, ja se toimii edelleen hyvin.

Rautavuori toimii varapuheenjohtajana Suomen retkiluistelijoissa ja Merimelojissa, järjestää retkiä ja kouluttaa. Tavallisesti hän lähtee retkelle jonkun – puolison, ystävän tai seuran jäsenten – kanssa, harvoin yksin.

– Varsinkin talvella, joka on vaativin vuodenaika, toisten kanssa lähteminen on paitsi viisasta myös hauskaa.

Perille ei tarvitse päästä

Tärkeintä luonnossa ei ole kohteeseen pääseminen vaan luonnossa oleminen. Olipa retki rankka urheilusuoritus tai leppoisaa käyskentelyä, se on mielelle lepoa. Ajatukset vapautuvat arjen kiireistä ja murheista.

– Etenkin kesällä, kun meri on peilityyni ja herää yöllä katsomaan teltasta ulos hämäränsinistä taivasta, on rauhallinen hetki.

Muunkinlaisia hetkiä on toki tullut koettua.

– Melontaretkellä pienehköllä saarella Kökarin saaristossa heräsin keskellä yötä voimakkaaseen röyhtäisyyn. Avasin teltan oven ja näin hirven. Ensiksi mietin, näenkö kangastuksen, mutta hirvet uivat pitkiä matkoja ja ääntelevät varsin omintakeisesti.