Ilmailumuseossa Vantaalla on suuri lentokoneiden kokoelma, ja myös mahdollisuus varata aika simulaattorilennolle.
Ilmailumuseossa Vantaalla on suuri lentokoneiden kokoelma, ja myös mahdollisuus varata aika simulaattorilennolle.

Kesäkohteet kutsuvat tekniikan ystävää

Teknisissä museoissa matkailija voi päästä itsekin tekemään, esimerkiksi kokeilemaan laivan tai lentokoneen ohjaamista.

Kesän menokohteissa on nähtävää teknologiasta kiinnostuneelle. Entiset kaivokset, sähkölaitokset sekä tekniikan ja liikenteen museot vetävät puoleensa insinöörihenkistä matkailijaa.

Tiedot on koottu toukokuussa, ja käyntiä suunnittelevan kannattaa varmistaa aukioloajat vielä etukäteen.

Sähkön ja tehtaiden historiaa

Kokemäellä on vanhassa päämuuntamossa Sähkömuseo ja Muuntamokahvila. Paikka on avoinna kesä–elokuussa joka päivä kello 11–19. Päämuuntamo on rakennettu 1920-luvun alussa, ja se oli käytössä vuoteen 1997.

Paimion Sähkömuseo on avoinna 4.6.–4.8. tiistaista perjantaihin kello 11–17.30 ja viikonloppuisin kello 12–16 sekä 5.8.–31.8. keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–16. Juhannuksena museo on suljettu.

Museossa on näyttely ja museokauppa. Viime vuonna avautui paimiolaisen Sähkölähteenmäen satavuotiasta taivalta esittelevä näyttely.

Möhkön Ruukkimuseo on itärajalla Ilomantsissa sijaitseva kulttuurikohde. Perusnäyttely esittelee järvimalmin jalostuksen ja metsätalouden historiaa alueella. Se on avoinna elokuun loppuun saakka joka päivä kello 11–17. Juhannusaattona museo on suljettu.

Verlan tehdasmuseo Kouvolan pohjoispuolella on keskikesällä, eli 24.6.–15.8., avoinna joka päivä kello 10–18. Tehdasmuseoon, jossa on puuhiomo ja pahvitehdas, voi tutustua ainoastaan opastetuilla kierroksilla.

Helteessä viilentää kaivosvierailu

Outokummun kaivosmuseossa on useiden näyttelyiden lisäksi museotunneleita, joissa voi tutustua kaivostyön aitoon ympäristöön. Tunnelit tarjoavat kesähelteistä kärsiville virkistystä, sillä niiden lämpötila on kahdeksan astetta.

Myös kaivostorniin ja murskaamoon pääsee tutustumaan. Kohde on avoinna kesäkuusta alkaen joka päivä kello 10–17.

Tytyrin elämyskaivos Lohjalla on avoinna koulujen lomakaudella joka päivä kello 10–17. Kaivokseen voi tutustua itsenäisesti tai tunnin mittaisilla opastetuilla kierroksilla.

Näyttelyt esittelevät geologiaa ja kaivoshistoriaa. Elämyskaivoksella on myös Suomen nopein hissi.

Suurimmissa on jokaiselle jotakin

Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla on teemanäyttelynä parhaillaan Matkalla avaruudessa. Se esittelee poikkileikkauksen avaruustoiminnasta nyt ja tulevan 30 vuoden aikana.

Nykymuotoiseen planetaarioon ehtii 11. elokuuta saakka, sillä remontin jälkeen se aukeaa syksyllä 2025. Heureka on avoinna ympäri vuoden.

Tampereen museokeskus Vapriikissa on näyttely siitä, mitä Vapriikissa alun perin tehtiin, eli Finlaysonin tuotantoa.

Useista museoista koostuvassa Vapriikissa on myös kaikenikäisiä riemastuttava pelimuseo ja näyttely Nokian N-Gage-pelikonsolin tarinasta. Radioaallon harjalla -näyttely esittelee radiotoiminnan yli satavuotista historiaa.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaisin kello 10–18, heinäkuussa myös maanantaisin. Juhannuksena tila on suljettu.

Tekniikan museo Helsingissä on avannut Ollaanko koneella -näyttelyn, joka kertoo ihmisen ja teknologian suhteesta lasten ja nuorten näkökulmasta. Tekniikan maa -näyttely esittelee laajasti suomalaista teknologiaa.

Vesilaitoksen vuonna 1909 valmistunut suodatinhalli on myös avoinna yleisölle. Museo aukeaa tiistaista sunnuntaisin kello 11, sulkemisaika illalla vaihtelee eri viikonpäivinä.

Elektroniikkaa monesta kulmasta

Salon elektroniikkamuseo on ollut remonttitauolla ja avautunut jälleen hieman uudistettuna. Museo esittelee Suomen elektroniikkakaupungin monimuotoista historiaa. Verkkoon on avattu näyttely Salovisio.

Kesäkuukausina museo on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 11–17 ja viikonloppuisin kello 11–16. Juhannuksen ajan museo on suljettu.

Raahen Saloisten kylällä sijaitsee persoonallinen Saloisten pirtin tietokonemuseo. Esillä on muun muassa Rautaruukin terästehtaan tietotekniikkaa 1960-luvulta alkaen, ja monet laitteista ovat toimivia. Tietokonemuseo on avoinna heinäkuussa tiistaista lauantaihin kello 11–17.

Lahden radio- ja tv-museon uusin vaihtuva näyttely on Retroa vromua, joka käsittelee elektroniikan elinkaarta. Mastojen juurella sijaitseva museo on avoinna tiistaista perjantaihin kello 9–17 ja viikonloppuisin kello 11–16.

Petäjävedellä toimivassa Radio- ja televisiomuseossa on vakoiluteknologiaa esittelevä näyttely sekä useita merkkikohtaisia suomalaisen radioteollisuuden näyttelyosastoja. Museo on avoinna tiistaista lauantaihin kello 10–17.

Maalla, merellä ja ilmassa

Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä on tietysti paljon vetureita ja vaunuja, mutta myös rautatien teknologiaa esitteleviä näyttelyitä. Museon kääntöpöydän alueelle on koottu ratainfranäyttely, joka esittelee erilaisia ratapölkkytyyppejä, kiskonkiinnityksiä ja kiskoja. Myös sisätiloissa esitellään rautatietekniikkaa.

Kesäkuukausina museo on avoinna juhannusta lukuun ottamatta joka päivä kello 10–18.

Suomen ilmavoimamuseolla Tikkakoskella pääsee lauantaisin tekemään simulaattorilentoja Messerchmitt-hävittäjällä. Maksullisia ja opastettuja lentoja voi varata etukäteen museon nettisivuilta.

Museon näyttelyssä on lentokoneiden lisäksi laaja kokoelma ilmailuteknologiaa. Se on avoinna ympäri vuoden, kesäkaudella 15. elokuuta asti. kello 10–20.

Suomen ilmailumuseo Vantaan Aviapoliksessa on kesäkuukausina avoinna lauantaista tiistaihin kello 10–17 ja keskiviikosta perjantaihin kello 10–20.

Runsaan lentokone- ja tekniikkakokoelman lisäksi tarjolla varattavia on maksullisia simulaattorilentoja myös matkustajakoneilla.

Rauman merimuseolla voi kokeilla rahtilaivan navigointia nykyaikaisella Jenny II -simulaattorilla. Sen käyttö sisältyy pääsymaksun hintaan.

Kesäkaudella museo on avoinna 18. elokuuta asti joka päivä kello 11–17, juhannuksen ajan se on suljettu.

Suomen merimuseossa Kotkassa esitellään merenkulun historiaa. Museon laiturissa voi käydä majakkalaiva Kemillä ja jäänmurtaja Tarmolla kello 10–18. Kesäkaudella 11.8. saakka museo on avoinna kello 10–18, keskiviikkoisin kello 20 saakka.

Turun Forum Marinumin näyttelyistä yksi esittelee suomalaisen laivanrakennuksen historiaa. Museolaivoja on useita. Forum Marinum on kesäkaudella 18. elokuuta saakka avoinna joka päivä kello 10–18.

Tampereen Vapriikin yksi näyttely kertoo legendaarisen Nokian N–Cagen tarinan.Tampereen Vapriikin yksi näyttely kertoo legendaarisen Nokian N–Cagen tarinan.Suomen merimuseossa Kotkassa voi nähdä Finnjetin hytin.Suomen merimuseossa Kotkassa voi nähdä Finnjetin hytin.Vantaan Heurekassa on avaruusaiheinen näyttely. Planetaario on menossa remonttiin, mutta se on avoinna vielä tämän kesän.Vantaan Heurekassa on avaruusaiheinen näyttely. Planetaario on menossa remonttiin, mutta se on avoinna vielä tämän kesän.Tampereen Vapriikki esittelee myös rakennuksessa toimineen Finlaysonin taivalta.Tampereen Vapriikki esittelee myös rakennuksessa toimineen Finlaysonin taivalta.Suomen rautatiemuseossa Hyvinkäällä on oikeiden vetureiden ja vaunujen lisäksi myös erikokoisia pienoismalleja.Suomen rautatiemuseossa Hyvinkäällä on oikeiden vetureiden ja vaunujen lisäksi myös erikokoisia pienoismalleja.