Sakari Riikonen valmistelee Turf Gamechangeria käyttöön.
Sakari Riikonen valmistelee Turf Gamechangeria käyttöön.

Käänteentekijä golfkentälle

Yksi huoltokone vie työt kahdeksalta muulta.

Ruuhikoski on maineikkaan suunnittelijan suunnittelema golfkenttä Seinäjoella, mutta kenttä on päässyt ajan myötä heikkoon kuntoon. Siksi se on Turf Gamechanger -kasvuyhtiölle mainio kohde nimikkokoneensa testaamiseen.

Tuotekehitysinsinööri Sakari Riikonen tarkistaa varikolla laitteen liitäntöjä, jotta kone saadaan ajoon. Hän toimii samalla huoltokoneen testikuljettajana ja kerää kokemusta tuotantoversion viimeistelyyn.

Golfkentän hoito alkaa ruohon leikkaamisella. Sen jälkeen nurmi ilmastetaan eli sen pintaan isketään reikiä. Rei’istä nousevat maapalat kerätään, ja syntyneet reiät täytetään hiekalla ja ruohon siemenillä. Jäljet tasoitetaan harjaamalla ja jyräämällä.

Vaiheet toistetaan muutaman kerran kauden aikana. Jokainen työvaihe vaatii perinteisesti oman laitteensa.

– Parhaimmillaan pystymme korvaamaan kahdeksan työvaihetta yhdellä koneella, Riikonen tiivistää.

Toukokuisena päivänä monitoimikoneessa ei ole kiinni leikkuria, mutta muut hoitolaitteet ovat kytkettynä.

Satelliitti tekee hoito-ohjelman

Hoitokone on vain näkyvin osa Turfin kokonaisuutta, joka käsittää koko golfkentän logistiikan. Hoitokone synkronoidaan yhteen kuljetuskoneen kanssa, joka ottaa hoitokoneelta maasta poistettavan massan ja syöttää takaisin maahan levitettävän massan. Kaikki toiminnot mahtuvat suhteellisen pieneen tilaan.

– Hoitokoneessa on patentoitu liikkuva väliseinä, joka muuttaa säiliöiden tilavuutta sitä mukaa, kun niiden kuorman määrä muuttuu, Riikonen esittelee.

Järjestelmä kierrättää nurmesta nousevan kuitujätteen. Se jaotellaan kompostoitavaksi maaksi ja hiekaksi, jotka saadaan myöhemmin takaisin kentälle.

Kun kehitystyö on valmis, kaikki hoitotoimet tapahtuvat automaattisesti. Ohjelmisto laatii kentästä kartan, johon se laskee kuhunkin paikkaan optimoidun hoito-ohjelman satelliittikuvien perusteella. Hoitokone säätää laitteen asetuksia lennosta hoitosuunnitelman mukaan. Ohjelmiston on suunnitellut Mtech.

Hoito tasoittaa kenttää

Idean isä on pitkän linjan kenttämestari ja agrologi, yhtiön teknologiajohtaja Ilkka Kaivosoja. Hän alkoi hahmotella konetta 20 vuotta sitten, ja muutama vuosi sitten hän perusti yrityksen.

Ensimmäinen prototyyppi valmistui kolme vuotta sitten. Viime vuonna valmistui kaksi ensimmäistä nollasarjan konetta. Toiveena on aloittaa myytävän version valmistus ensi vuonna.

– Järjestelmää verrataan helposti muihin koneisiin, mutta meidän lähtökohtamme on erilainen: aiomme myydä jatkuvaa ylläpitoa ja parantamista, Kaivosoja esittelee.

Yritys on laskenut, että jatkuva hoito säästää kenttien ylläpitokustannuksista noin kolmanneksen.

– Aikaa myöten kentille muodostuu muun muassa kuoppia, jotka täytyy myöhemmin täyttää. Gamechanger pystyy automaattisesti joka hoitokerralla paikkaamaan painaumia. Muutamassa vuodessa ongelma korjaantuu itsestään ilman perusparannusta, Kaivosoja esittelee.

Laite on suunniteltu niin, ettei se urita hoitamaansa aluetta. Koneessa on kolme pyörää edessä ja neljä takana, jolloin se painaa maata tasaisesti allaan. Koneet suunnittelee Comatec ja rakentaa Toijala Works Valkeakoskella.

Golffari kiinnostui tekniikasta

Riikonen valmistui ajoneuvotekniikan insinööriksi Metropoliasta vuonna 2021. Hän teki insinöörintyönsä nykyiselle työnantajalleen ja siirtyi valmistumisen jälkeen yrityksen palvelukseen. Ennen insinöörin uraansa hän toimi muun muassa golf- kentän hoitajana ja kilpagolffarina.

– Nyt on pitänyt jättää kilpaileminen väliin, kun menee kesä tämän kanssa.

Koneen testaaminen on kesätyötä, ja talvella Riikonen keskittyy suunnitteluun ja tietokannan laatimiseen laitteen sähköisen automaation ja hydrauliikan toiminnasta.

– Se on sitten pohjana, kun pitää perustaa tukipalvelu myydyille koneille.

Viime syksynä testiajot jouduttiin keskeyttämään sateiden vuoksi, mutta nyt aurinko on kuivannut maan. Testejä suoritetaan muutamalla kentällä kotimaassa kahdella testikoneella. Yksi hoitokerta kentällä vie noin pari viikkoa.

Riikonen esittelee varikolla komponentteja ja niiden toimintaa samalla, kun huoltaa konetta käyttökuntoon. Laite on niin uusi, ettei kaikille osille ole vielä edes nimeä. Riikonen osoittaa putkea, joka imee ilmastusjätteen maanpinnalta säiliöön.

– Sanomme tätä örvelöksi, koska emme ole vielä keksineet parempaakaan nimeä.

Kuljettajan istuin kääntyy ympäri, ja konetta voi ajaa kumpaankin suuntaan.Kuljettajan istuin kääntyy ympäri, ja konetta voi ajaa kumpaankin suuntaan.Golfkentän bunkkerit vaativat jatkuvaa kunnossapitoa.Golfkentän bunkkerit vaativat jatkuvaa kunnossapitoa.Hyvin ajoitetun huollon ansiosta pelaajatkin voivat olla kentällä.Hyvin ajoitetun huollon ansiosta pelaajatkin voivat olla kentällä.