– Ainoa Wineryn menestys syntyy ensiluokkaisista, puhtaista suomalaisista marjoista, sanoo David Cohen.
– Ainoa Wineryn menestys syntyy ensiluokkaisista, puhtaista suomalaisista marjoista, sanoo David Cohen.

Viiniä intohimolla

ja insinööriasenteella

TEKSTI ja KUVAT: Sami Turunen

Amerikkalainen unelma voi mennä myös näin: insinööri tuli Suomeen, rakastui maahan ja jäi perheineen valmistamaan viiniä.

Hyvän viinin valmistamisessa on kaksi sääntöä. Ensimmäinen: ota paras mahdollinen raaka-aine. Toinen: älä pilaa sitä.

Näin sanoo David Cohen, Hollolassa sijaitsevan Ainoa Wineryn viinimestari. Yhdysvaltalainen koneinsinööri kehitti aiemmin terveydenhuollon ja molekyylibiologian testilaitteistoja, ja ennen Suomeen tuloa oluet ja viinit olivat hänelle vakava harrastus. Hän teki vuosittain satakunta litraa viinejä, saman verran oluita, jotka menivät omaan ja ystävien käyttöön.

– Viiniin käytin rypäleitä ja niihin perustuvia valmistustekniikoita. Viinin valmistamisesta on määrättömästi kirjallisuutta sekä tuhansien vuosien kokemus, ja aloin täällä kokeilla oppeja suomalaisiin marjoihin.

Oppiminen ei ole ollut helppoa, mutta insinöörin uteliaalle luonteelle asioiden kokeileminen sopii mainiosti. Suomalaiset marjat aiheuttavat omat haasteensa.

– Jos opettelet käyttämään viinin teossa mustikoita, se ei välttämättä auta puolukan kanssa. Tämä on loputon tuotekehitysprosessi.

Mukana menestystarinoissa

Cohen suunnitteli ja kehitti aiemmin teknologiaa ja laitteistoja, jotka mahdollistavat virusten ja infektioiden, kuten influenssa, hiv ja covid, havaitsemista ja diagnosointia. Työnantaja oli Finnzymes, ja hän matkusti Espooseen Bostonista lähes kuukausittain.

Vuonna 2008 perhe, vaimo Paola Guerrero de Cohen sekä kaksi pientä lasta, muutti myös Suomeen.

– Tutustuimme Suomeen ja sen luontoon sekä söimme terveellisempää ruokaa kuin koskaan. Vuoden jälkeen päätimme, että jäämme Suomeen.

Finnzymes myytiin vuonna 2010, ja myös Cohen irtisanottiin 2013. Juuri kun perhe teki päätöksen muutosta takaisin Yhdysvaltoihin, aukeni uusi mahdollisuus toisessa terveysteknologian yrityksessä, Mobidiagissa. Yrityksessä oli potentiaalia, ja siksi mielessä kävi riski myös sen myymisestä. Cohenin perhe päätti satsata myös oman viinitilan kehittämiseen.

– Lähdin Mobidiagista 2020. Siellä kehitetty diagnostiikkajärjestelmä oli menestys, ja Mobidiag myytiinkin seuraavana vuonna 795 miljoonalla dollarilla.

Viini on ruuan kaveri

Oma yritys aloitti nimellä Finnviini. Kun nimeä maisteltiin suomalaisten ystävien kanssa, löydettiin helpompi, Kalevalaankin viittaava nimi Ainoa. Viinit valmistetaan pääasiassa mustikoista, puolukoista, lakoista, vadelmista ja mansikoista – mukana on usein hunajaa sekä muita suomalaisen luonnon makuja.

– Viljellyt marjat tulevat paikallisilta viljelijöiltä, villimarjat taas pohjoisesta Suomesta – mitä pohjoisempana marjat kasvavat, sitä parempia ne ovat viininvalmistukseen. Ainoan valikoimasta löytyy noin tusina erilaista tuotetta, joista David ei suostu nimeämään omaa suosikkiaan.

– Se riippuu siitä, mitä aion syödä. Olemme viinin ja ruoan yhdistämisen puolestapuhujia. Näytä minulle, mitä lautasellasi on, mitä näytän sinulle, mikä on suosikkiviinini, David sanoo. Perheen valinta on osoittautunut hyväksi. Ainoa Wineryn viinit ovat niittäneet mainetta ja mitaleja kansainvälisistä viinikilpailuista.

Unelmat todeksi Suomessa

Cohenin matka Bostonista Hollolan maaseudulle on pitkä ja kiehtova, elämänmuutos on ollut suuri.

– Opin jo kauan sitten tuntemaan Suomen hyvät puolet. Yhteiskunta tukee ihmisiä ja perheitä, täällä on huomattavasti vähemmän stressiä kuin USA:ssa. Suomihan on maailman onnellisin maa, ja siitä kertoo sekin, että mekin olemme jääneet tänne, Cohen hymyilee.

Työyhteisöä on ikävä

Kaipaako hän aikoja, jolloin ympärillä oli iso työyhteisö ja paljon kollegoita?

– Kyllä, ehdottomasti! Kun olet osa tiimiä, jolla on yhteinen tavoite luoda jotain huippua, se tarjoaa hienoja haasteita.

Haasteita tarjoaa nykyään viini.

– Rypäleviinien opit eivät päde marjaviineihin. Kun maistoimme ensimmäisen kerran suomalaisia mansikoita, olimme ällistyneitä niiden hienosta mausta, mutta niistä tehty viini maistui aluksi ummehtuneelle hillolle. Sitten kokeilujen, yrityksen ja erehdyksen kautta olemme saaneet aikaan mansikkaviinin, johon olemme todella tyytyväisiä.

Kuusikymppinen Cohen haluaa kannustaa myös muita rohkeisiin muutoksiin, jos intohimoa johonkin asiaan on. Amerikka on unelmien tavoittelun maa, mutta Cohenit löysivät oman unelmansa Suomesta.

– Olemme saaneet täällä laadukkaan ja onnellisen elämän.

Etiketit liimataan pulloihin itse kehitetyllä koneella.Etiketit liimataan pulloihin itse kehitetyllä koneella.
Tuotantotilat ja -laitteet ovat oman suunnittelun tulosta.Tuotantotilat ja -laitteet ovat oman suunnittelun tulosta.