Luuppi

Sini Saaranen on ottelussa valmiina hyökkäykseen.
Sini Saaranen on ottelussa valmiina hyökkäykseen.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita rullaluistimilla

Rollerderbyssä otetaan kontaktia, mutta pelkät mustelmat eivät pysäytä menoa.

SM-sarjan finaali järjestettiin toukokuussa, ja insinööri- opiskelija Sini Saaranen joutui seuraamaan Riverdale Rollers -joukkueensa pelejä katsomosta. Hän loukkaantui maaliskuussa juuri ennen rollerderbypeliä eikä ollut vielä kuntoutunut riittävästi kesän korvilla.

– Nilkka vääntyi alkulämpässä, enkä päässyt pelaamaan. Nilkkaan tuli hiusmurtuma molemmin puolin, mutta onneksi sitä ei tarvinnut leikata.

Tavoitteena on nyt päästä rullille syksyn peleihin.

Opiskelupaikkakunnan joukkue pääsi täksi kaudeksi SM-tasolle mutta ei yltänyt sarjan finaaliin. Finaalin yhteydessä oli kuitenkin harjoituspeli.

Riverdale Rollers keskittyy Jokilaaksojen alueelle Pohjois-Pohjanmaalla. Joukkueessa on nyt noin 15 jäsentä, ja toukokuussa päättyvältä alkeiskurssilta odotetaan uusia vahvistuksia.

– Odotan, että pääsemme vielä pelaamaan uusia joukkueita vastaan ja pysyttyä SM-sarjassa.

Kerta vei mennessään

Ylivieskassa asuva Saaranen etsi kahdeksan vuotta sitten uutta liikuntamuotoa kuntosalin lisäksi ja huomasi ilmoituksen rollerderbyn alkeiskurssista.

– Kokeilukerta vei heti mennessään. Meillä on todella ihana joukkue, joka otti heti hyvin vastaan.

Pelissä tarvitaan ketteryyttä, voimaa ja peliälyä. Pelatessa kehittyvät tasapaino, nopeus ja räjähtävä voima.

– Kaikenlaiset ihmiset pärjäävät. Tarvitaan vahvoja mörssäreitä, jotka estävät vastapuolen jammereiden kulun, ja nopeita yksilöitä, jotka saavat kiinni jammerin.

Palkinto tuntuu mahtavalta

Suomessa toimi ennen koronaa noin 20 rollerderbyjoukkuetta, mutta laji ei ole vielä elpynyt kokonaan koronapandemian aiheuttamasta pysähdyksestä. Toistaiseksi kaikki joukkueet ovat naisten sarjassa.

Joukkueeseen vaaditaan 8–15 jäsentä. Kerrallaan kentällä pelaa viisi pelaajaa, joista yksi on jammeri ja loput blokkereita.

Rollerderbyjoukkueessa on jammeri, joka tekee pisteitä. Blokkerit pyrkivät estämään vastapuolen jammerin etenemisen. Yksi blokkereista toimii pivottina, joka voi kesken jamin eli ottelun tietyin ehdoin muuttua jammeriksi.

– Hienoimmat hetket ovat olleet niitä, kun olen saanut best jammer -palkinnon. Siitä on kuitenkin kauan, ja nykyään pelaan blokkerina.

Pelivarusteisiin kuuluvat kypärä, hammas-, ranne-, kyynär- ja polvisuojat sekä quad-luistimet. Peli on täyskontaktilaji, ja osuma-alueet ovat melko samanlaiset kuin jääkiekossa.

– Oma keho on peliväline. Ei pelitilanteessa ajattele, että kävipä kipeästi, ellei lennä pyrstölleen. Siitä vaan ylös eikä jäädä kauhistelemaan. Mustelmia kyllä tulee.