Viladecans aikoo olla hiilineutraali 2030 mennessä ja istuttaa 30 000 uutta puuta kaduille ja aukioille. Kaupungin keskusta suljetaan saastuttavilta autoilta lopullisesti tänä kesänä.
Viladecans aikoo olla hiilineutraali 2030 mennessä ja istuttaa 30 000 uutta puuta kaduille ja aukioille. Kaupungin keskusta suljetaan saastuttavilta autoilta lopullisesti tänä kesänä.

Teollisuuskaupungeilla eri näkymiä Euroopassa

Vihreä siirtymä on noussut nopeasti yhteiseksi toiminnalliseksi teemaksi, joka muuttaa kaikkea yhteiskunnissamme. Muutos ulottuu vahvana teollisuuskaupunkeihin.

Vihreä siirtymä yhdistää lukuisia toimijoita kautta maailman, alkaen tiedeyhteisöstä ja YK:sta sekä EU:sta valtioihin, kaupunkeihin, yrityksiin ja kansalaisyhteisöihin.

Teollisuuskaupungit ovat siirtymän tärkeimpiä toimijoita. Kaupungit kilpailevat päästäkseen eturiviin vihreässä siirtymässä, kukin omilla keinoillaan.

Espanjan Katalonia kuuluu eturivin toimijoihin teollisuutta tukevissa EU-ohjelmissa. Katalonia on osa EU:n neljän johtavan teollisuusalueen Four Motors of Europen verkostoa, yhdessä Saksan Baden-Württenbergin, Italian Lombardian ja Ranskan Rhône-Alpes- alueen kanssa.

Barcelonan kupeessa sijaitseva Viladecans on omaksunut kunnianhimoisia teollisuus- ja ilmastopoliittisia tavoitteita. Kaupungilla on kiire: apulaispormestari Jordi Mazon kertoo, että Viladecans aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Viladecansissa aurinkopaneelien määrää lisätään kaupungin tuella koko ajan. Lisäksi tulossa on kovia toimia: kaupunkikeskusta suljetaan saastuttavilta autoilta lopullisesti kesällä.

Omaperäisintä on 3–30–300- ohjelma. Jokaisen asukkaan halutaan näkevän kodistaan kolme puuta, kaupungin katutilasta ja aukioista 30 prosenttia peitetään puilla ja asukkaiden on päästävä puistoon korkeintaan 300 metrin päässä kotoa. Kaupunkiin istutetaan vuoteen 2030 mennessä 30 000 uutta puuta.

Yritysystävällinen pikkukaupunki houkuttelee myös suuryrityksiä. Espanjan suurin lentoyhtiö Vueling siirsi sinne pääkonttorinsa. Viladecansissa toimii rakennusalan yrityksiä ja niiden kehitystyötä tukemaan kaupunki on perustanut Kestävän rakentamisen keskuksen.

Romaniassa Fierbinti liittoutuu

Bukarestista koilliseen sijaitseva Fierbinti-Târg on vasta aloittanut työn vihreän siirtymän puolesta. Aurinkopaneeleja asennetaan etenkin teollisuus- ja liikekiinteistöjen katoille. Tärkeintä on kansainvälinen liittoutuminen.

Pormestari Julian Mares kertoo, että Fierbinti liittyi Euroopan pormestarien ilmasto- ja energialiittoumaan viime vuonna. Parhaillaan pikkukaupunki laatii vihreän siirtymän ohjelmaa.

Bukarestin läheisyys luo dynamiikkaa. Pormestari toivoo, että kaupunki pääsisi mukaan metropolialueen joukkoliikenteen kehittämiseen, sillä sekin edistäisi vihreää siirtymää ja houkuttelisi teollisuutta.

Toistaiseksi teollisuutta on vähän, lähinnä lannoiteteollisuutta. Pääkaupungista muuttaa keskiluokkaisia ihmisiä maaseudun rauhaan. Pikkukaupunki tarjoaa edullista tonttimaata ja virkistysmahdollisuuksia 1980-luvulla rakennetun tekojärven rannoilla.

Tekojärvi tehtiin palvelemaan tulvasuojelua, mutta se palvelee myös vihreää siirtymää. Järven vesivoimala tarjoaa päästötöntä energiaa kaupungin tarpeisiin.

Saksassa toiminnot kunnille

Euroopan vahvin teollisuusvaltio Saksa toteuttaa vihreää siirtymää omaperäisesti. Saksa on luopunut ydinvoimasta, ja energiakäänne korostaa kaupunkien asemaa.

Kaupungit ovat Saksassa ottaneet takaisin haltuunsa etenkin energialaitoksia mutta myös muita aiemmin yksityistettyjä kuntatekniikan toimintoja. Aiempi yksityistämisen suunta on käännetty päinvastaiseksi.

Toimintoja takaisin itselleen siirtäviin kaupunkeihin kuuluu myös Solingen, tuhat vuotta vanha miekka- ja puukkokaupunki. Nykyisin Solingenin yritykset tuottavat arkisia ruokailuvälineitä, keittiövälineitä sekä parranajo- ja parturivälineitä.

Kaupunginvaltuutettu Simone Lammert kertoo, että Solingen päätti hankkia energialaitoksen takaisin kaupungin hallintaan kahdeksan vuotta sitten, energiakäänteen alkaessa.

Osin yksityistetty energialaitos sai aikoinaan vastaansa laajan protestiliikkeen. Lupauksia yksityistämisen eduista ei lunastettu, vaan laitoksen 750 työntekijästä 200 irtisanottiin.

Uudet omistajat halusivat energialaitoksesta isoja osinkoja ulos. Viimeinen pisara oli se, että laitoksen toimintoja alettiin siirtää pois Solingenista.

Kun energialaitos on ostettu takaisin kaupungin omistukseen, siitä on tullut tärkeä osa aluetaloutta ja vihreää siirtymää.

Uudistuvan energian osuus on Solingenissa selkeästi suurempi kuin Saksassa keskimäärin. Menestyvä kunnallinen yritys tulouttaa 70 prosenttia voitoistaan alueelle ja osoittaa yhteiskuntavastuuta tukemalla kymmeniä nuoriso-, kulttuuri- ja urheilutapahtumia vuosittain.

Fierbinti-Târg sijaitsee vehreässä ympäristössä Bukarestin metropolialueen koillislaidalla.Fierbinti-Târg sijaitsee vehreässä ympäristössä Bukarestin metropolialueen koillislaidalla.