Sähköön liittyvä teknologinen osaaminen on kasvuala, ja Suomella on hyvät mahdollisuudet menestyä kisassa, näkee Sami Hartikainen.
Sähköön liittyvä teknologinen osaaminen on kasvuala, ja Suomella on hyvät mahdollisuudet menestyä kisassa, näkee Sami Hartikainen.

Sähkö haltuun ja varajärjestelmät kuntoon

Eaton on energianhallinnan osaaja. Amerikkalaisomisteinen, globaali jättiyritys avaa loppuvuodesta Vantaalle uuden tehtaan, joka yhdistää eri toiminnot saman katon alle.

Tuotepäällikkö Sami Hartikainen kertoo, että Eaton on mukana siinä vaiheessa, kun asiakas saa sähköä vaikka ydinvoimalasta ja se tulee sisään kiinteistöön.

– Me suojaamme sähköä ja varmistamme, että se tulee pistorasiasta laitteille puhtaana 230-volttisena, Hartikainen selittää.

Avainasemassa on UPS-laite, joita Suomen Eaton valmistaa. UPS suodattaa pistorasian ja sähkölaitteen välillä mahdolliset häiriöt pois.

– Esimerkiksi sairaaloissa, laboratorioissa ja monissa herkissä teollisuuden prosesseissa sähkön on oltava mahdollisimman tasalaatuista, korostaa UPS-laitteista vastaava Hartikainen.

– Jos sairaalassa tulee sähkökatko kesken leikkauksen, kukaan ei edes huomaa sitä, vaan leikkaus jatkuu normaalisti.

Ylpeyttä Suomen tehtaasta

Eatonilla on noin 85 000 työntekijää 175 maassa ja liikevaihto yli 20 miljardia. Suomessa yritys työllistää runsaat 300 henkeä ja sen tuotteet voi jakaa kolmeen ryhmään: UPS-laitteet, teollisuuden komponentit sekä keskijännitekojeistot ja -muuntajat.

– Kuulumme alan suurimpiin toimijoihin, mutta tavalliselle suomalaiselle Eaton ei ole niin tuttu, koska emme tee paljon kuluttajatuotteita. Teollisuudelle teemme kuitenkin melkein mitä vaan komponentteja: releitä, kontaktoreita, painikkeita, sulakkeita, Hartikainen sanoo.

Yrityksen toiminnot sijaitsevat vielä hetken aikaa Espoossa kehä kolmosen varrella, erillisissä rakennuksissa.

– Noin 15 vuotta sitten me myynnin ja huollon väki eriydyimme tehtaasta konttorille. Mutta loppuvuodesta palaamme taas yhteen, kun uusi tehdas aloittaa Vantaan Tuupakassa. Oletettavasti uuden tehtaan myötä myös työntekijöitä palkataan lisää.

Hartikaisen äänestä kuultaa mielihyvä, kun hän puhuu asiasta.

– Olen kyllä ylpeä, että tehdas saatiin Suomeen, vaikka tämä ei ole halpa paikka ja hakijoita oli paljon. Moni muu globaali yritys tekee kaiken Aasiassa tai halpatuotantomaissa.

Omistajatahot ovat siis vakuuttuneet Suomen Eatonin toiminnasta. Yritysnimenä Eaton tuli Suomessa käyttöön kaupan myötä 2004, mutta UPS-laitteita on täällä tehty jo 1960-luvulla; niitä valmisti ensin Telenokia, sittemmin Fiskarsin Tehoelektroniikka.

Päätöksessä painoi sekin, että tuotekehitys ja valmistus saadaan Vantaalla saman katon alle yhteistyöhön. Tärkeä tuoteryhmä uudelle tehtaalle ovat isokokoiset UPS:t, joille on nyt maailmanlaajuista kysyntää.

– Ne ovat pakastimen tai jääkaapin kokoluokkaa. Ja jotkin datakeskusten upsit voivat täyttää koko huoneen, Hartikainen kuvailee.

Iso talo tarjoaa hyvän urapolun

Sami Hartikainen valmistui vuonna 1999 Espoon-Vantaan teknisestä ammattikorkeakoulusta prosessi- ja automaatiotekniikan linjalta.

– Me oltiin ensimmäinen tai toinen kurssi, joka sai AMK-insinöörin tittelit, hän muistelee.

Kymmenisen vuotta hän työskenteli automaatiopuolella, muun muassa teknisenä tukena. Aluksi työnantajana oli saksalaisyritys Moeller, jonka liiketoiminnan Eaton osti vuonna 2007, ja Hartikainen siirtyi vanhana työntekijänä Eatonille.

– Nyt viimeiset kymmenen vuotta olen ollut sähkönvarmistuksen ja energianhallintatuotteiden parissa.

Eatonin isossa organisaatiossa henkilöstöllä on hyvät mahdollisuudet edetä uralla. Nykyään Hartikainen on UPS-laitteiden tuotepäällikkö eli Field Product Manager, vastuualueenaan Pohjoismaat ja Baltia.

– Olen päässyt 3–4 vuoden välein uusiin tehtäviin, yleensä vähän parempiin. Meillä pääsee eteenpäin. Jossain pikkufirmassa työpaikan vaihto ehkä olisi ainoa tapa päästä nousujohteiselle urapolulle.

Tuotepäällikkö jakaa tietämystään

Tuotepäällikön työhön kuuluu paljon organisaation sisäistä kouluttamista, ja välillä hänen täytyy revetä moneen suuntaan.

– Myynti on koulutettava tuotteisiin, joita he myyvät, asiakaspalvelun on osattava vastata asiakkaiden kysymyksiin, markkinoinnin on tehtävä esitteet, nettisivut, some. Olen asiakkaisiin aika paljon suoraankin yhteydessä, kun on erilaista seminaaria, road show’ta ja messuja, joihin menen kertomaan tuotteista.

Myös yhteydenpito Keski-Eurooppaan on tiheää. Hartikainen pääsee arvioimaan, mihin suuntaan pohjoinen markkina on menossa.

– Esimerkiksi Ranskan tuotekehitysorganisaatio voi olla kovin kiinnostunut siitä, mitä pohjoismaiset asiakkaat haluavat viiden vuoden päästä.

Miellyttäviä hetkiä työssä ovat ne, kun pystyy ratkaisemaan kriisin, kuten toimittamaan hajonneen UPS-laitteen tilalle uuden pika-aikataululla.

– Joskus asiakas on poskettoman iloinen ja loppuikänsä sinun kaverisi, jos kerran pelastat hänen päivänsä.

Pienikokoinen, kotikäyttöön soveltuva UPS-laite turvaa läppärin tai television toiminnan sähkökatkon aikana. Varavirtaa riittää puolesta tunnista tuntiin.Pienikokoinen, kotikäyttöön soveltuva UPS-laite turvaa läppärin tai television toiminnan sähkökatkon aikana. Varavirtaa riittää puolesta tunnista tuntiin.