Pelastusliivit estäisivät suurimman osan vesiliikenteen hukkumisista
Oikeankokoinen ja kunnolla päälle puettu pelastusliivi voi pelastaa tänä kesänäkin monen hengen.
Onnettomuustutkintakeskus keräsi yhteistyöviranomaisten avulla tiedot kaikista vuonna 2021 tapahtuneista tapaturmaisista hukkumisista. Tutkimuksesta selviää, että suurin osa hukkuneista on ollut vesillä ilman pelastusliivejä.
Hukkumiset voitaisiin useimmiten välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, olemalla selvin päin ja pukemalla pelastusliivit päälle aina vesille lähdettäessä.
– Lisäksi on tärkeää, että pelastusliivi on oikeanlainen, sopivan kokoinen ja oikein puettu, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Asta Koivisto.
– Kannattaa tutustua myös pelastusliivien käyttöohjeisiin. Yleinen virhe on esimerkiksi jättää pelastusliivin haararemmit kiinnittämättä, jolloin liivi voi irrota päältä, jos joutuu veden varaan, hän jatkaa.
Kelluntaliivin ja pelastusliivin eroja
Pelastusliivit on tarkoitettu tilanteisiin, joissa apua voi joutua odottamaan. Ne on tarkoitettu sekä uimataitoisille että uimataidottomille. Ne kääntävät henkilön kasvot ylöspäin, kun hän joutuu veden varaan.
Tukesin mukaan lapselle pitää aina valita pelastusliivit, ei kelluntaliivejä. Kelluntaliivit on tarkoitettu uimataitoisille tilanteisiin, joissa apu on lähellä. Ne eivät pidä pinnalla ilman omaa aktiivisuutta.
Liivien mukana pitää olla käyttöohjeet sekä EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus suomeksi ja ruotsiksi.
Jos vaatimustenmukaisuusvakuutusta ei toimiteta liivin mukana, käyttöohjeissa pitää olla linkki verkkosivuille, jossa se on.
– Oikeanlaiset merkinnät kertovat usein siitä, että valmistaja on perehtynyt tuotetta koskeviin vaatimuksiin myös muilta osin, Koivisto sanoo.
– Valitse liivit, jotka on tarkoitettu juuri käyttäjän painolle. Oikean painoluokan liivit pitävät käyttäjän parhaiten pinnalla hyvässä asennossa.
Varmista, että liivien merkinnät ovat kunnossa
Pelastusliiveissä pitää olla:
■ Valmistajan ja/tai maahantuojan tiedot.
■ CE-merkintä ja suojaimen laatua valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnusnumero.
■ Tieto standardista, jonka mukaisesti liivit on valmistettu (EN ISO 12402).
■ Suoritustaso (100 N, 150N tai 275N).
■ Tieto liivin koosta, esimerkiksi rinnanympärys ja paino.
■ Vähimmäiskelluttavuus.
KUVAT: Gettyimages