PÄÄKIRJOITUS

Työmarkkinakierros jatkuu, mutta ei helpotu

Kesken olevan työmarkkinakierroksen yksi palanen loksahti paikoilleen, kun kunta-alan työnantajat ja suuri osa alan palkansaajajärjestöistä hyväksyivät ratkaisun kunta-alan palkoiksi. Sovittelulautakunnan toukokuussa antamaa ehdotusta myötäilevä ratkaisu on kolmevuotinen ja sisältää 5-vuotisen palkkaohjelman. Ratkaisun ulkopuolelle jäivät hoitajajärjestöistä Tehy ja Super, jotka jäävät taistelemaan vielä paremmista korotuksista.

Sopimus tuo tänä vuonna kunta-alalle paremmat korotukset kuin teollisuuteen ja yksityisille palvelualoille, jotka sopivat palkoistaan pääosin talven ja kevään aikana. Lisäksi palkkaohjelmaan on rakennettu sisään malli, joka tuo viiden vuoden ajan kunta-alalle vientialoja paremmat palkankorotukset.

Kunta-alan työriidan ratkaisu on herättänyt kitkeriä kommentteja muissa työmarkkinajärjestöissä. Etenkin työnantajaleiri on moittinut sopua poikkeuksellisen voimakkain sanakääntein kalliiksi ja rakenteeltaan huonoksi. Suuria riemunkiljahduksia ei ole kuultu toiseltakaan puolelta.

Näyttää siltä, että työmarkkinoiden neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä on kesälomien kynnyksellä isojen haasteiden edessä. Syksyllä on määrä neuvotella muun muassa teknologiateollisuuden sopimusalojen toisen vuoden palkankorotuksista. Yhtälö ei ole helppo. Inflaatio laukkaa euroalueella rajummin kuin vielä puoli vuotta sitten osattiin ennustaa.

Palkan ostovoimasta on syytä pitää kiinni, mutta hintojen noustessa ennätystahtiin palkankorotusprosentin asettaminen kaikille sopivaan haarukkaan on haastavaa. Voisi kuvitella, että kunta-alan sopimus palkkaohjelmineen ei ainakaan helpota tilannetta.

Työmarkkinatilanne herättänee huolta myös maan hallituksessa. Paineet hillitä ja kompensoida kansalaisille hintojen nousua on jo vaativa urakka, kun valtion menotkaan eivät ole ainakaan vähenemässä.

Hallitus on toistaiseksi seurannut työmarkkinakierrosta sivusta. Voi olla, että hallitus joutuu tuomaan työmarkkinapöytään vielä omat pelimerkkinsä. Vaihtoehtoja ei ole loputtomasti.

Palkansaajien tuloverotuksen alentamisella ja kilpailukykysopimuksessa sovittujen sosiaalivakuutusmaksujen siirtämisellä palkansaajilta takaisin yrityksille tuo neuvotteluihin liikkumavaraa. Kokonaan toinen kysymys on, kelpaako ja riittäkö se kaikille.

Insinöörien, insinööriopiskelijoiden ja muiden

tekniikan ammattilaisten jäsenlehti.

Aikakausmedia ry:n jäsen

Julkaisija

Insinööriliitto IL ry

Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki

Puhelinvaihde

0201 801 801

Päätoimittaja

Jari Rauhamäki

0201 801 847

ToimitusSihteeri

Kirsi Tamminen

0201 801 819

Toimittaja

Janne Luotola

0201 801 822

Taitto ja sivunvalmistus

Lea Hult, Aste Helsinki Oy

Ilmestymispäivät 2022

2.9., 21.10., 16.12.

painos

71 000 kpl

Osoitteenmuutokset

puh. 0201 801 801

(8,4 snt/min)

Painopaikka

UPC Print

Ilmoitushinnat

Sivu 3 700 €

1/2 sivu 2 600 € 1/4 sivu 1 950 €

Ilmoitukset

Santeri Selin 044 238 0511

santeri.selin@saarsalo.fi

ISSN 2342-270X (painettu)

ISSN 2342-2718 (verkkojulkaisu)

Verkkolehti ja

näköislehtiarkisto

www.insinoori-lehti.fi