Valo työssä
Turkulaisen PerkinElmer Wallacin koronatestaustuotteita käytetään ympäri maailmaa. Terveysteknologia-alan pioneeri menestyy innovaatioilla ja insinööritaidolla.
PerkinElmer Wallac Oy:n tuotantojohtaja, instrumenttien valmistuksesta vastaava insinööri Saku Rantala muistaa elävästi alkuvuoden 2020 pelottavat uutiskuvat maailmalla leviävästä uudesta virustaudista.
– Saimme liiketoimintajohdolta tiedon, että yrityksemme voisi osallistua koronan kukistamiseen. Pian tuntui, että koko konsernin katseet suuntautuivat meidän tiimiimme.
Konsernin Turussa valmistamiin tuotteisiin kuului lääketieteellisissä tutkimuksissa käytettävä laite, jolla puhdistetaan ja erotetaan soluista RNA- ja DNA-molekyylejä. Tätä voitiin hyödyntää myös koronatestauksissa.
– Teimme laitteita vuositasolla noin sata kappaletta, nyt tavoitteeksi asetettiin sata viikossa.
PerkinElmer-konserni, joka toimii 150 maassa, on maailman johtavia terveysteknologian yrityksiä. Turussa toimiva Wallac, joka työllistää 650 henkeä, on yksi sen suurimmista tuotekehitys- ja valmistusyksiköistä.
Taloon palkattiin paljon väkeä
Turkuun ryhdyttiin hankkimaan maailmalta pikaisesti RNA–DNA-erotuslaitteiden valmistuksessa tarvittavia materiaaleja.
– Taloon palkattiin myös paljon uutta väkeä, instrumenttien valmistukseen noin sata ja kemiallisten reagenssien valmistukseen viitisenkymmentä. Saimme pestattua tänne kesäksi myös Turun ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijoita, mikä auttoi paljon.
PerkinElmer Wallac löysi kumppanikseen myös toisen turkulaisen terveysteknologia-alan yrityksen, joka sai tehtäväkseen laitteen yhden osuuden valmistuksen.
– Pääsimme tavoitteeseen, vaikka sitä ei olisi ehkä ensin uskonut. Silloin alussa vietin kyllä parikin unetonta yötä.
Uutuutena koronan testipakkaus
Myös talon toisella puolella, kemiallisten reagenssien valmistuksessa, on osallistuttu koronatalkoisiin.
– Reagenssivalmistuksessa suunniteltiin uusi PCR-kitti eli koronan testaustuote. Tähän mennessä niitä on valmistettu jo 29 miljoonaa.
Rantala selventää, että kun koronanäyte otetaan, tavallisesti testipuikolla nenästä, sen soluista erotetaan RNA:ta, jota käännetään sitten DNA:ksi ja monistetaan. Tästä testataan koronaa PCR-kitin avulla. PerkinElmer Wallacin erotuslaite toimii yhdessä omien, mutta myös muiden valmistajien PCR-kittien kanssa.
– Olemme valmistaneet myös oman laitteen ja reagenssin, joilla voi tutkia, onko veressä koronan tai koronarokotuksen vasta-aineita. Uskomme, että niilläkin tulee olemaan paljon kysyntää.
Yrityksen koronatuotteita käytetään tälläkin hetkellä ympäri maailmaa.
– Toimituslukujen perusteella olemme vielä valitettavan kaukana tilanteesta, että pandemia on globaalisti kukistettu.
Innovointia ja insinööritaitoja
PerkinElmer Wallacilla tehdään toki paljon muutakin kuin koronatuotteita.
Yritys on esimerkiksi vastasyntyneiden sairauksien ja raskausajan seulonnan ratkaisuissa markkinajohtaja koko maailmassa. Sen testaustuotteilla löydetään joka päivä noin 70 lasta, joilla on harvinainen, mutta hoidettavissa oleva sairaus.
Wallacin perusti vuonna 1950 keksijä Jorma Wallasvaara. Hän teki ensimmäisen kaupallisen keksintönsä, akvaariolämmittimen, jo 14-vuotiaana. Nuorukainen lopetti 16-vuotiaana turhana pitämänsä koulunkäynnin ja siirtyi Ruotsiin, missä hän kehitti tekstiiliteollisuudelle kosteudensäätölaitteen.
Wallac valmisti aluksi perustajansa kehittämiä kosteudensäätimiä sekä lämpö- ja virtausmittareita, teki välillä säteilymittareitakin, mutta laajensi sitten 1960-luvulla lääketieteen mittausmenetelmiin ja diagnostisiin instrumentteihin.
Rantala miettii, että Wallacin menestystä selittävät nykyäänkin innovointivalmius sekä nopeus ja ketteryys. Tärkeä valtti on, että yritys pystyy tarjoamaan laboratorioihin kokonaisia järjestelmiä, joissa on mukana niin laitteet, ohjelmistot kuin kemialliset reagenssitkin.
– Menestyksessä on paljolti kyse perinteisestä insinööritaidosta – sekä insinöörien ja kemistien mainiosta yhteispelistä.
Ei ihan kätilö, mutta melkein
Saku Rantala on ollut Wallacilla töissä eri tehtävissä reilut parikymmentä vuotta.
– On ollut upeaa nähdä, miten kaverit, joita olen ollut vaikkapa mukana rekrytoimassa, ovat edistyneet urallaan. Jotkut ovat perustaneet myös omia terveysteknologia-alan yrityksiä.
Rantala miettii, että parasta hänen työssään on sen merkityksellisyys. Samaan asiaan taitaa viitata myös yrityksen historiikki, jonka nimi on Valo työssä.
– Kun tyttäreni oli pieni, hän kysyi, mitä teen työkseni. Kerroin hänelle, että pelastan vauvoja. Tytär kysyi, että olenko kätilö. Taisin sanoa, että en ihan, mutta olen kyllä yhtä hienolla alalla.