Kesäkohteita insinööreille ja
muuten vaan fiksuille
Suomessa on teknologiasta kiinnostuneelle kiehtovia käyntikohteita, vaikka niiden löytämiseen pitääkin nähdä vaivaa. Kanavat, voimalat, tehtaat ja tekniikka kutsuvat.
Yleisin tekniikkamuseo lienee kokoelma kulkupelejä, mutta teknologiaa ja teollisuutta esitteleviä nähtävyyksiä on vähemmän. Koronan kiusaamat yleisökohteet ovat keväällä avanneet oviaan, ja alkanut kesä tarjoaa jo nähtävää myös insinöörihenkiselle matkailijalle.
Tämän jutun aukioloajat perustuvat kohteiden toukokuussa ilmoittamiin tietoihin. Muutokset ovat mahdollisia.
Tekniikka ei lopu kesken
Jyväskylän Tikkakoskella sijaitsevassa Suomen Ilmavoimamuseossa on tarjolla paitsi lentokoneita, myös häkellyttävän syvä sukellus ilmailun tekniikkaan. Alun perin yleisilmailumuseona aloittanut kohde onkin kasvanut valtakunnallisesti merkittäväksi ilmavoimien ja ilmailuteknologian historian esittelijäksi.
Museohallin takaosan hämyisässä labyrintissä on erillinen Ilmavoimien viestimuseo, joka vyöryttää vitriineissään tarjolle liki kaiken maatekniikan, jolla ilmavoimien koneet ovat pysyneet mukana taisteluissa. Yhteen kulmaukseen on aseteltu lennonjohtajanuket katsomaan ruutujaan, ja taustalla kuuluu ilmailuradion kiihkeä tapahtumien virta.
Päähallissa on nähtävillä laaja kattaus sotakoneiden käyttämää aseistusta, ja ulkonäyttelyssä on rivissä ilmavoimien käyttämiä suuria tutkia.
Ilmavoimamuseossa on salaperäisesti kiehtova yhdistelmä konservatiivista staattisuutta, kokoelmien läkähdyttävää runsautta ja samalla myös avarakatseista yllättävyyttä. Sellaisesta käy esimerkiksi hallin perällä leijuva pieni täytetty kiuru. Se on lentokentillä viihtyvä laji, joka sirkuttaa taustalla soitettavassa lentoaseman äänimaisemassa.
Tekniikasta vähemmän kiinnostuneetkin innostunevat siitä, että museossa on mahdollisuus nousta muutamien koneiden ohjaamoihin.
Kanavalle tai koskelle
Yksi insinööritaidon ihmeistä on vesien valjastaminen erilaisiin tarpeisiin. Imatralla voi nähdä kuuluisan koskinäytöksen 10.7.–31.8. kello 18. Alkukesästä koski juoksee huollon vuoksi vapaana.
Saimaan kanavan museo Lappeenrannassa esittelee vuosina 1963–1968 rakennettua vesiväylää 7.6.–8.8. kello 11–18. Juhannuksena suljettu.
Taipaleen kanavamuseon näyttely Varkaudessa kertoo Pohjois-Savon kanavarakentamisen ja vesiliikenteen historiasta. Vuoden 1840 museokanavan vieressä on toimiva nykyinen kanava. Avoinna kesä-elokuussa joka päivä kello 10–18.
Varistaipaleen kanava Heinävedellä edustaa 1910-luvun tyyliä. Heinäveden ja Juojärven kanavien vaiheita esittelevä museo on avoinna 28.6.–1.8. joka päivä klo 10–18.
Voimaloita ja kaivoksia
Kurikassa viehättävässä kanjonissa sijaitseva Jyllinkosken sähköpuisto on monipuolinen. Siellä on sähkömuseon lisäksi radioita ja puhelimia esittelevä informaatiotekniikan museo sekä luontopolku. Avoinna kesällä joka päivä kello 12–18.
Outokummun Vanha kaivos on laaja-alainen, lapsetkin huomioiva kohde. Siellä on laadukkaasti toteutettu kaivosmuseo, jossa kuljetaan aidoissa tunneleissa. Avoinna kesällä joka päivä kello 11–17.
Tehtaiden taikaa
Salon elektroniikkamuseossa on nähtävänä ja koettavana kaupungissa valmistettuja televisioita, radioita ja puhelimia. Näyttelyssä voi pelata vanhoja videopelejä ja soittaa lankapuhelimella. Avoinna kesäkaudella ke–pe kello 11–17 ja la–su klo 11–15.
Karkkilassa on Ruukkimuseo Senkka, jossa toimii valimomuseo. Näyttelyssä on nostalgisia Högforsin tuotteita, kuten helloja. Kesäkaudella avoinna 13.6.–9.8. ke–su kello 11–17.
Rosenlewin museo Porissa taltioi 1853–1987 toimineen yhtiön historiaa ja Satakunnan teollista perintöä. Tänä kesänä on esillä myös paikallisten laivojen pienoismalleja. Avoinna ti–su kello 11–17.
Verlan tehdasmuseo toimii autenttisessa ympäristössä ja Unesco-kohteeksi valitulla alueella. Tänä kesänä myös UPM:n näyttely Fossiilisesta biotalouteen. Avoinna 27.6. asti ti–su kello 11–16, 28.6.–15.8. joka päivä klo 10–18 ja 30.9. saakka ti–su kello 11–16.