Heikki Karjalaisen Pricedrop-yrityksen konttori on perinteisessä paikassa, Tampereen työväentalolla.
Heikki Karjalaisen Pricedrop-yrityksen konttori on perinteisessä paikassa, Tampereen työväentalolla.

Usko omaan ideaan

vie pitkälle

TEKSTI: Kirsi Tamminen ja KUVA: Rami Marjamäki

Uuden verkkokaupan avaaminen on vihdoin koittanut. Kuluttajille suunnattu, laskevan hinnan huutokauppa, nimeltään Pricedrop, on pitkäaikaisen valmistelun tulos.

Vuodesta 2007 Heikki Karjalainen on pohtinut ja hakenut mallia kumppaneidensa kanssa, miten nettikaupankäyntiä pystyisi uudistamaan.

– Toin siihen aikaan itse maahan huonekaluja. En tiennyt, miten saisin niille näkyvyyttä, Karjalainen kertoo.

– Mikä voisi olla paikka, jossa esimerkiksi maahantuojat ja uusia tuotteita lanseeravat voisivat tuoda tuotteita esille ja nimenomaan kustannustehokkaasti.

Alkuun Karjalaisella oli vain idea, millainen palvelun pitää olla. Hänellä ei ole koodiosaamista, vaan kumppaneilla on ollut tekninen osaaminen.

Ensimmäinen pilotti valmistui vuonna 2011. Tekijät totesivat pian, ettei se toimi.

– Jälkikäteen ajateltuna se oli rakenteeltaan liian monimutkainen ja visuaalisesti heikko.

Sen aikainen tekijäjoukko hajosi, ja vain yksi kumppaneista, Jaakko Lehtonen, on ollut mukana alusta saakka.

Luottamus ideaan kantoi

Karjalainen kuitenkin uskoi ideaansa. Alkoi uuden kumppani etsintä. Vasta yli viiden vuoden jälkeen löytyi nykyinen kokoonpano. Etsintä ei ollut koko ajan aktiivista, sillä välillä tuli väsähtämistä: eikö tätä ikinä saa maaliin.

– Jos näkemykset eivät kohtaa, kannattaa ajoissa viheltää peli poikki.

Sinnikkyys palkittiin ja Karjalainen tapasi verkkokaupan ammattilaisen, yrittäjä Tero Lahtisen.

– Päädyimme siihen, että Lahtinen antaa osaamisensa käyttöön ja vastavuoroisesti hänestä tulee osakas. Se oli hyvä ratkaisu.

Edellisen pilotin aikana Karjalainen kumppaneineen osti työn ulkopuolelta, mikä tuli kalliiksi, kun jokaisesta muutoksesta piti erikseen maksaa.

Karjalainen ja Lahtinen ovat perustaneet sittemmin Heiter Oy:n, jonka tuote verkkokauppa on. Heiter on saksaa ja tarkoittaa suomeksi kirkasta.

Kampanjatuotteita edullisesti

Pricedropin kauppatapa on lainattu hollantilaisesta huutokaupasta, joka on peräisin 1700-luvulta, jolloin Hollannissa kaupattiin omaisuuksien arvoisia aarteita eli tulppaanin sipuleita.

– Sipulille annettiin tolkuton hinta, josta se lähti laskemaan.

Verkkokaupassa kello käy ja hinta laskee, kunnes joku nappaa tuotteen. Karjalainen arvioi, että suomalaiset eivät ainakaan vielä tunne kauppamallia. Kaupankäynti perustuu suureen määrään huutokauppa-asiakkaita.

– Jos huutokaupassa on vain 15 henkilöä paikalla, ja hinta putoaa koko ajan, eihän sitä voi kauan pyörittää, Karjalainen selittää.

Hän toivoo, että nettikaupasta muodostuu uusi väylä yrityksille tarjota tuotteittaan.

Nykyisen version tekniikka toimii hyvin, ja loppusuoralla tekijät ovat saaneet muutamia oivalluksia. Esimerkiksi palvelusta kiinnostuneet myyjät pelkäsivät, että heidän tuotteidensa hinnat putoavat liian alas.

– Voimme estää ongelman alkuun sillä, että meillä on lähtö- ja pohjahinnat.

Yrittämisen ohella palkkatöissä

Karjalainen on sivutoiminen yrittäjä. Hänellä on kaksi koulutusta: yrittäjyyden tradenomi ja talotekniikan insinööri. Insinööriksi valmistumisen jälkeen hän on työskennellyt viisi vuotta nousujohteisella uralla useissa yrityksissä. Viimeiset kaksi vuotta hän on ollut talotekniikka-asiantuntijana kiinteistönhallinnan tehtävissä.

– Minussa on kaksi puolta: työ- suhde-Heikki ja yrittäjyys-Heikki.

Sivutoimisessa yrittäjyydessä on hänen mielestään kaksi tärkeää asiaa: työnantajan työaikaa ei saa käyttää omaan yritykseen eikä mitään kilpailevaa toimintaa ei saa pyörittää.

Yrittäjyydessä Karjalainen näkee paljon hyvää. Esimerkiksi keneltäkään ei tarvitse pyytää lupaa, vaan riittää, että myy ideansa yhtiökumppaneille.

– Haave olisi olla yrittäjä, mutta ei se ole mikään välttämättömyys. Jos yritykselle menee lujaa, palkkatyöt on jätettävä. Se on kyllä kaukainen ajatus.

Mieleltään insinööri kokee olevansa yrittäjä.

– Taloudelliset vastuut painavat, kun on asuntolainaa ja perhettä. On pakko rakentaa rauhassa rakentaa konseptia, jonka varaan uskaltaa heittäytyä, jos uskaltaa.

Työ ei täytä koko elämää

Palkkatyön ja yrittäjyyden lisäksi Heikki Karjalaisella jää aikaa muullekin elämälle: perheelle, harrastuksille ja ylipäätään vapaa-ajalle.

Vaikka tie uuden palvelun avaamiseen on ollut pitkä ja välillä ehkä kivinenkin, luovuttaminen ei ole käynyt Karjalaisen mielessä missään vaiheessa. Hän kannustaa ihmisiä perustamaan pienyrityksiä, jos on mahdollista. Yrittäjänä oleminen on niin erityyppistä kuin palkkatyössä olo.

Lue lisää: www.pricedrop.fi