Ajatukset työelämän kehittämisestä pitävät aivot lämpiminä.
Ajatukset työelämän kehittämisestä pitävät aivot lämpiminä.

Tuottavuus kasvaa työhyvinvoinnista

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat käynnistäneet työelämän kehittämisstrategia -hankkeen.

Strategian tehtävänä on parantaa työhyvinvointia ja tuottavuutta sekä luoda työelämävisio vuoteen 2035 saakka. Valmistelusta vastaa työministerin ja sosiaaliturvaministerin vetämä johtoryhmä, johon kuuluu työmarkkinakeskusjärjestöt ja muita keskeisiä työelämätoimijoita.

Hankkeen pääsihteerinä toimii alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Elämme matalasuhdanteen jälkeistä aikaa. Vielä ei tiedetä, milloin talouskasvu käynnistyy toden teolla ja milloin työvoiman kysyntä lähtee kunnolla kasvuun, Pylkkänen kommentoi strategian lähtökohtia.

Strategia valmistunee ensi vuoden alussa, ja sitä työstää johtoryhmän jäseniä edustavat asiantuntijat.

Hyvinvointi syntyy moninaisuudesta

Strategian lähtökohtana on, että kestävä kasvu vaatii osaavia työntekijöitä ja hyvää työelämää. Tähän vaikuttavat myös monimuotoiset ja innovatiiviset työyhteisöt.

Pylkkäsen mielestä Suomessa ei kiinnitetä riittävästi huomiota työhyvinvointiin, kun puhe on työn tuottavuudesta. Työhyvinvointi ei ole pelkästään fyysistä kuntoisuutta tai mentaalista jaksamista.

– Työn tuottavuutta lisätään paremmalla johtamisella, työyksiköiden prosesseja tehostamalla sekä koko työyhteisön innovatiivisuutta ja vuorovaikutusta tukemalla.

Yksi strategian keskeisistä paino- pisteistä on monimuotoisuus. Pylkkäsen mielestä monimuotoisuuden merkitys ymmärretään, kun sen nähdään olevan tuottavin tapa toimia.

Erilaiset näkökulmat ja ideat rikastuttavat työyhteisöä, lisäävät luovuutta ja parantavat työpanosta ja yrityksen tulosta. Yritykset, jotka eivät hyödynnä monimuotoisuuden tuomia etuja, voivat jäädä kehityksessä jälkeen.

Myös nuorten huolia kuullaan

Nuorten ajatuksia työelämän kehittämisestä kerättiin viime vuoden lopulla pidetyssä työelämäfoorumissa. Pylkkänen katsoo, että strategiatyötä on mahdollisuus peilata siihen, vastaako se nuorten odotuksia ja toiveita.

– Tavallaan syylliset ovat itse miettimässä tilannetta, kun olemme järjestelmän nuorille rakentaneet.

Nuorten tuottamaa tietoa hyödynnetään strategiatyössä laajasti.

Työelämästrategia-hankkeen sihteeristö on jo valmistellut visiota ja suuntaviivoja tuleviksi vuosiksi, ja johtoryhmä on ottanut kantaa antamalla oman panoksensa.

– Tarkoitus on pitää työssä kaikkien aivot lämpiminä myös jatkossa.

Jokainen halukas voi osallistua strategian kehittelyyn hankkeen verkkosivuilla, ja jakaa omia näkemyksiään ja kommentoida esiin nostettuja teemoja.