Oranssia ergonomiaa
TEKSTI: Matti Välimäki KUVAT: Robert Seger
Fiskars valmistaa käteen sopivia hittituotteita. Billnäsissa insinöörit voivat testata puutarhatyökaluja myös tehtaan omassa koepuutarhassa.
Terät on lämpökäsitelty ja hiottu moneen kertaan. Nyt niihin tehdään ruiskuvalukoneella kahvat ja parit liitetään yhteen. Linjan päässä jokainen tuote tarkistetaan huolella.
Fiskarsin tehtaalla, Raaseporin Billnäsissä, oransseja saksia syntyy tiuhaan tahtiin kolmessa vuorossa. Tarkat tuotantoluvut ovat liikesalaisuus, mutta maailmanlaajuisesti hittituotetta on myyty jo pitkälti yli miljardi kappaletta.
Design-ryhmän johtava insinööri Kari Kunnas ja tekninen päällikkö, insinööri Jouni Riikonen kertovat, että myös esimerkiksi Fiskarsin lastensaksilla menee lujaa. Suosio on erityisen kovaa Yhdysvalloissa, missä vanhempien on ostettava opintiensä aloittaville koululaisille askartelusakset.
– Jenkeissä ei sanota enää välttämättä scissors vaan Fiskars, Riikonen mainitsee.
Yhdysvalloissa oranssit sakset ovat päätyneet myös esimerkiksi modernin taiteen museon MoMa:n kokoelmiin, mallina esimerkillisestä muotoilusta.
Käteen sopivia tuotteita
Ensimmäiset oranssit sakset näkivät päivänvalon vuonna 1967, noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla Fiskarsin ruukilla.
– Sakset erottuivat värinsä lisäksi heti myös ergonomialtaan. Ne oli tehty mahdollisimman hyvin käteen sopiviksi, Kunnas kertoo.
1970-luvun alussa uuden tuotteen suosio oli jo kasvanut niin suureksi, että tehtaan oli siirryttävä suurempiin tiloihin Billnäsiin. Nykyään Billnäsissa valmistetaan saksien lisäksi myös kirveitä, lumityövälineitä sekä puutarhatyökaluja.
Kun oranssien saksien prototyyppiä suunniteltiin, apua oli myös onnekkaasta sattumasta:
– Ruiskuvalukoneella oli tehty aikaisemmin värikkäitä muoviastioita ja koneenkäyttäjä halusi hyödyntää ajosta ylijääneen massan. Oranssi näyttikin saksissa hyvältä. Se voitti sitten myös tehtaan työntekijöiden parissa järjestetyn äänestyksen, Riikonen kertoo.
Värit olivat tuolloin muutenkin in. Vaatteet olivat muuttuneet hyvin värikkäiksi, niin myös kodin sisustus, nuorisokulttuurista puhumattakaan.
Tehtaalla on oma koepuutarha
Kunnaksen alaa on mekaniikkasuunnittelu, hän on keskittynyt erityisesti lapioiden, haravien ja kirveiden kaltaisten puutarhatyökalujen tuotekehitykseen.
– Työkaluista tulee uusia malleja säännöllisin väliajoin. Tutkin kollegojen kanssa, miten muotoilijoiden ideat toimivat käytännössä, hän kertoo.
Kokeilemme esimerkiksi uutta kultivaattoria, maan kuohkeuttamiseen tarkoitettua työkalua, joka on kaarevan vartensa ansiosta aikaisempaa ergonomisempi. Pitkävartinen rikkaruohonpoistaja antaa puolestaan ohdakkeille kyytiä ja säästää kyykkimiseltä.
Otamme tuntumaa myös esimerkiksi Fiskarsin Puolan- tehtaalla valmistettaviin oksasaksiin.
– Leikkaamisesta on tehty keveämpää muun muassa hammasvälityksen avulla. Tuote sopii hyvin vaikkapa senioreille, kun oksa katkeaa erikoismekaniikalla kevyesti kolmen pienen painalluksen voimalla.
Billnäsin tehtaan erikoisuuksiin kuuluu oma koepuutarha.
– Käyn itsekin puutarhassa kokeilemassa, miten vaikkapa rikkaruohonpoistaja pelittää tai kuinka hyvin kirves halkaisee puuta ja irtoaa siitä. Uudessa kirveessämme terän kulmaa on optimoitu juuri helppokäyttöisyyden takia, Kunnas selittää.
Oranssia väriä, Fiskarsin tavaramerkkiä, näkyy tehtaalla lähes joka tuotteessa. Mutta esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa Fiskarsin haravat ja lapiot ovat perinteisesti punaisia.
Kierrätysmateriaaleja tutkitaan
Riikosen työsarkaa ovat tehtaan koneet, prosessit ja materiaalit. Hän on kehittänyt esimerkiksi kirveiden ja saksien valmistusprosesseja yhdessä insinöörikollegojen kanssa.
– Nykyään valmistus on jo pitkälle automatisoitua. Tuotantoprosessit on mietitty tarkkaan ja hiottu äärimmilleen. Pystymme valmistamaan parasta mahdollista Fiskars-laatua, Riikonen kuvaa.
Hän on työskennellyt Fiskarsilla lähemmäs 27, Kunnas 15 vuotta.
Viime vuosina tehtaalla on keskitytty valmistusprosessien hiilineutraaliuden ja kiertotalouden edistämiseen. Käytettävä teräs on jo suurimmalta osalta kierrätysterästä. Osassa tuotteissa hyödynnetään myös kierrätettyä tai biopohjaista muovia.
– Kierrätysmuovia käytetään jo tuotteissa, joihin ei kohdistu kovaa rasitusta. Kirveen- varsiin emme ole vielä löytäneet laatuvaatimuksiamme täyttävää vaihtoehtoa.
Organisaatio leikataan kahtia
Fiskars on Suomen vanhin toiminnassa oleva yritys; sen alku juontaa vuonna 1649 perustettuun Fiskarsin rautaruukkiin.
Nykyään yritykseen kuuluvat myös esimerkiksi Iittalan astiat, Gerberin veitset, Arabian muumituotteet sekä posliiniastioistaan tunnettu Royal Copenhagen.
Konserni hakee nyt kustannustehokkuutta erottamalla liiketoimintansa kahdeksi eri yhtiöksi: Fiskarsiksi ja Vitaksi. Huhtikuusta lähtien Fiskarsiin kuuluvat puutarhan, askartelun ja ruoanlaiton tuotteet. Vitaan siirtyvät hintaluokaltaan kalliimmat keittiön luksustuotteet.
Billnäsin tehtaaseen muutoksella ei ole vaikutusta, vaan toiminta jatkuu entisellään.
Tällä hetkellä tehtaalla on parisataa työntekijää ja väkeä on taas palkattu lisää.
– Nytkin meillä olisi tarvetta parille uudelle insinöörille, Jouni Riikonen vinkkaa.