opiskelijat
Opit irti kesätyöstä
Kesätyöt kolkuttelevat jälleen oven takana
monella insinööriopiskelijalla.
Kesätyöt ovat monelle opiskelijalle ensimmäinen katsaus omaan alaan; ne tarjoavat arvokasta kokemusta työelämästä, mahdollisuuden kehittää omaa osaamista ja jopa mahdollisesti avaimet tulevaan työuraan.
Kesätyö tarjoaa insinööriopiskelijalle tilaisuuden soveltaa koulussa opittuja teorioita käytäntöön. Uusiin haasteisiin kannattaakin suhtautua avoimin mielin. Työtehtävissä voi päästä tutustumaan esimerkiksi tuotantoprosesseihin, laatujärjestelmiin tai vaikkapa tekniseen suunnitteluun, monesti jopa useaan eri osa-alueeseen.
Yleisten työelämätaitojen jatkuvaa oppimista ei voi korostaa liiaksi: kesätyö opettaa tai vähintäänkin vahvistaa esimerkiksi tiimityöskentelytaitoja, ajanhallintaa ja ammattimaista viestintää.
Monelle opiskelijalle kesätyö on myös ensimmäinen kokemus ison organisaation toimintakulttuurista – millaisia rooleja ja hierarkioita yrityksessä on, miten palavereissa toimitaan ja mitä hyvä työkäytös tarkoittaa.
Paras tapa maksimoida kesätyön hyödyt on olla utelias ja aktiivinen. Kysy rohkeasti, jos et ymmärrä jotakin. Ota vastaan myös tehtäviä, jotka tuntuvat vaikeilta, sillä ne opettavat eniten. Jos työpaikalla on mahdollisuus osallistua koulutuksiin tai palavereihin, hyödynnä ne.
Omasta osaamisestaan voi myös pitää kirjaa; minkä ohjelmistojen tai laitteiden kanssa on tekemisissä ja onko niistä mahdollisesti tulevalla uralla hyötyä.
Verkostoituminen on tärkeää
Hyvät suhteet kollegoihin ja esimiehiin voivat avata ovia tulevaisuudessa. Kesätöissä luodut kontaktit ovat monelle uransa alkutaipaleella olevalle insinöörille avainasemassa ensimmäisen vakituisen työpaikan haussa.
Verkostoituminen ei tarkoita pelkkää LinkedIn-kutsujen lähettelyä, vaan aktiivista osallistumista työyhteisöön. Ole kiinnostunut muiden työstä, kysy ja keskustele.
Älä myöskään pelkää kertoa omista tavoitteistasi. Jos haluat tehdä lopputyösi yritykselle tai etsit harjoittelupaikkaa, kerro siitä avoimesti.
Hyvin suoritettu kesätyörupeama voi monesti poikia myös seuraavalle kesälle työn samasta yrityksestä, mahdollisesti jopa korkeammasta positiosta.
Ei kesätyötä, ei hätää
Vaikkakin kesätyöt ovat tärkeä ja toivottu asia, aina jokaiselle ei löydy sopivaa paikkaa, etenkään toivotulta omalta alalta. Ei kannata kuitenkaan lannistua, kesälle on tarjolla myös muita mahdollisuuksia töiden sijaan.
Esimerkiksi kesäopinnot, opintoja tukevat projektit tai vaikkapa oman kielitaidon hiominen voivat tuoda kesään lisäarvoa. Seuraavan kerran töitä hakiessa monenlaiset taidot ja kokemukset ovat arvokkaita.
Työttömyyskassaan liittymällä vakuutat työelämäsi.
Vakuutus työelämään
Työttömyyskassat vakuuttavat työelämässä, myös Insinööriliiton opiskelijajäseniä. Opiskelijat voivat liittyä kassaan palkallisen työsuhteen aikana, ja kassaan kannattaakin liittyä esimerkiksi heti kesätöiden alkaessa. Useimmat insinöörit kuuluvat KOKO-kassaan, jonka jäsenmaksu on tänä vuonna 63 euroa.
Kassan jäsenenä kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Kun työssäoloehto on täytetty eikä esimerkiksi valmistumisen jälkeen heti työllisty, on mahdollisuus saada kassasta ansiosidonnaista päivärahaa. Kassajäsenyys maksaakin itsensä takaisin jo varsin lyhyessä ajassa, esimerkiksi lomautuksen aikana.
Opiskelija pystyy kerryttämään työssäoloehtoa pidemmällä aikavälillä. Tällä hetkellä työssäoloehdon täyttyminen vaatii 12 kuukauden työskentelyä. Opiskelijana työssäoloaikaa voi kerryttää vaikkapa kesätöissä ollessa useamman vuoden ajalta. Työttömyyskassaan ei voi kuitenkaan liittyä takautuvasti, joten liittyminen kannattaa heti, kun palkkatöihin menee.
■ Lue lisää: ilry.fi/kassaopiskelijalle
KUVA: Mika Pakarinen /Keksi
Opiskelija, käytä ääntäsi
Kunta- ja aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13. huhtikuuta. Kunta- ja aluevaaleissa päätetään asioista, jotka vaikuttavat suoraan opiskelijoiden jokapäiväiseen elämään, esimerkiksi asumiseen, joukkoliikenteeseen, terveydenhuoltoon ja koulutukseen.
Moni opiskelija jättää äänestämättä, mutta juuri siksi jokainen annettu ääni on tärkeä. Vaikuta tulevaisuuteesi – käytä ääntäsi.
Kesätyösopimuksia solmitaan parhaillaan. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Muistathan, että opiskelijajäsenenä voit tarkistuttaa työsopimuksen Insinööriliitossa ennen sopimuksen allekirjoittamista.
IOL:n viestintäkanavat
Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry
X IOLry
Instagram @insinooriopiskelijaliitto
kotisivu www.iol.fi
IOL:n ÄÄNI
Opiskelija haluaa tulla ymmärretyksi
Kun kansainvälinen opiskelija saapuu Suomeen, moni kuulee ensimmäisenä welcome to Finland tai tervetuloa Suomeen. Tilanne kuulostaa ystävälliseltä, mutta sen jälkeen tilanteet ovat hyvin erilaisia.
Insinööritutkinto on kansainvälisesti arvostettu ammatti, ja moni haluaakin sen opiskella Suomessa. Onhan Suomen koulutustaso maailmanlaajuisesti arvostettu. Kuitenkin elämä jatkuu oppituntien ulkopuolella. Insinöörikulttuuri, arkielämä sekä työllistyminen ovat suuri osa kokonaisuutta. Miten käy, jos insinööriopiskelijat eivät ymmärrä toisiaan keskusteluissa kielimuurien vuoksi.
Kansainväliset insinööriopiskelijat ovat tärkeä osa suomenkielisen insinööriopiskelijan elämää ja opintoja. Uudet näkökulmat asioiden ratkaisuun sekä erilainen kokemus auttavat opiskelijoita kehittymään rautaisiksi osaajiksi. Moni kansainvälinen opiskelija ei halua kuitenkaan jäädä Suomeen opintojensa jälkeen. Syitä on monia, mutta työllistymisen, harjoittelupaikkojen löytämisen sekä suomen kielen opettelun vaikeus ovat kärkisijoilla.
Monet kansainväliset opiskelijat käyvät vain kaksi kurssia suomen kielen perusteita. Suomenkielisillä linjoilla englannin kielen ja ruotsin kielen kursseja on vain yksi tai kaksi. Valmiudet kollegoiden ja työnantajan kanssa viestimiseen pitää kaikilla olla sama.
Suomi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet koulutuksessa ja tutkimuksessa, mutta työllistymisnäkymät voivat tuntua epävarmoilta, jos kielitaito ei ole riittävä. Erityisesti insinööritutkinnon suorittaneet voivat kokea, että työnhaussa painottuvat paitsi tekniset taidot myös kyky keskustella suomeksi ja vähintään englanniksi.
On syytä miettiä, kuinka korkeakoulut voivat tukea niin kansainvälisiä kuin suomalaisia opiskelijoita paremmin sekä koulutuksen että työelämän siirtymässä. Onkohan mahdollista tarjota enemmän kielikursseja ja työelämätaitojen opetusta, jotta kaikilla on kielellisesti tasokkaat mahdollisuudet menestyä työelämässä.