Petri Kurttila on ylpeä työpaikastaan, joka haluaa olla Suomen palvelevin sähkötukku.
Petri Kurttila on ylpeä työpaikastaan, joka haluaa olla Suomen palvelevin sähkötukku.

Asenne palkitsee

Hyvän insinöörimyyjän uramahdollisuudet ovat miltei rajattomat.

Aluemyyntipäällikkö Petri Kurttila työskentelee sähkötukku Rexel Finlandilla. Yritys on osa ranskalaista pörssiyhtiö Rexel Groupia, joka on yksi maailman suurimmista sähkötukuista.

– Tuoteryhmämme on laaja perusasennus-, teollisuus-, tietoliikenne- ja turvatuotteista valaistukseen ja sähkönjakeluun. Asiakaskuntaamme kuuluu eri alojen urakoitsijoita laivanrakennustelakoilta verkonrakentajiin, Kurttila listaa.

Hänen vastuullaan on kuusi pääkaupunkiseudulla toimivaa kiinteistö- tekniikan tulosyksikköä, joita johtaa viisi myyntipäällikköä. Kiinteistötek- niikan sähköasioissa palvelee pääkaupunkiseudulla kaiken kaikkiaan 35 henkeä.

Kurttilan päätehtävänä on edistää projektimyyntiä ja asiakassuhteita. Hän esimerkiksi jalkautuu projektimyyjien kanssa isompien kohteiden sopimusneuvotteluihin.

Jos on kyse suurista sopimuksista, myyjä tarvitsee tukea. Kurttila on mukana myös asiakkaiden vuosisopi- musneuvotteluissa.

– Pyrin edistämään myyntiä kertomalla, miten teemme Rexelillä asiat eri tavoin kuin muissa alan yrityksissä. Tehtävänäni on siis myyjien tukemisen lisäksi myydä brändiä ja luoda pitkiä asiakassuhteita.

Myynti on ykkösjuttu

Kurttila istahtaa asiakkaiden kanssa katsomaan sopimusten väliaikatavoitteita kuukausittain tai kvartaaleittain. Samalla hän arvioi myynnin kehitystä. Haasteitakin toki esiintyy.

– Aina ei päästä alussa asetettuihin myyntitavoitteisiin. Asiakas on esimerkiksi saattanut ostaa kilpailevalta yritykseltä palveluita ja tarvikkeita. Silloin keskustelen hänen kanssaan, miten voisimme parantaa palveluamme.

Myynnissä asiakkaan tarpeet eivät katso kellonaikaa. Välillä ratkaisuja täytyy myydä hyvin nopealla aikataululla, joten työajoissa on osattava joustaa.

– Teemme ajoittain pidempää päivää ja vastapainoksi voi pitää hiljaisempina aikoina vapaata.

Rexelillä on matala hierarkia ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Niinpä Kurttilakin tekee ehtiessään projektimyyjien tapaan päivittäismyyntiä sähköurakoitsijoille.

– Olen aloittanut myyjänä, joten myynti on edelleen oma juttuni. Tykkään keskustella ja vaihtaa ajatuksia asiakkaiden kanssa.

Nopea urakehitys

Kurttila valmistui sähkövoimatekniikan insinööriksi Savonia-ammatti- korkeakoulusta vuonna 2017. Sieltä hän sai myös parhaat myyntioppinsa sekä loi tuiki tärkeitä verkostoja.

– Hyvin monesta opiskelutoveristani on tullut minulle yhteistyökumppani joko tavarantoimittajan tai asiakkaan roolissa. Myös täällä Rexelillä työskentelee opiskeluajoilta tuttuja kollegoja.

Rexelillä ollaan Kurttilan mukaan kuin yhtä suurta perhettä. Hän seisookin vankasti yrityksen sloganin takana: Jengi viihtyy – Homma hoituu – Yhdessä enemmän.

– Palvelemme asiakastakin kuin perheenjäsentä. Osasta asiakkaistani on tullut jopa kavereitani, eli tapaamme työn ulkopuolella.

Nuoren insinöörin urakehitys on ollut nopeaa. Hän aloitti 2019 sähköalan tukkukaupassa valaisinprojektimyyjänä ja seuraavana vuonna hänestä leivottiin tulosyksikön myyntipäällikkö.

– Siirryin Rexelille marraskuussa 2022 valaisinprojektimyynnin vetäjäksi. Tämän vuoden alussa minusta tuli kiinteistötekniikan aluemyyntipäällikkö pääkaupunkiseudulle.

Kurttilan mukaan insinöörillä onkin mahdollisuus edetä myyntiural- laan nopeasti, jos hän on ahkera ja tekee hyvää työtä. Kiitettävä palkka- kehitys kuuluu pakettiin.

– Oikealla asenteella ja ammattitaidolla mahdollisuudet ovat miltei rajattomat, hän summaa.

Ratkaisumyynnillä esitellään ammattitaitoa

Monesti kuulee myynnistä puhuttavan tuputtamisena. Teknisessä, investointihyödykkeitä teollisuuteen ja rakentamiseen toimittavassa ratkaisumyynnissä tämä ei pidä paikkaansa, kertoo Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Lauri Leskinen.

Tyypillinen myyntitilanne on hänen mukaansa esimerkiksi tehtaan olemassa olevaan tuotantojärjestelmään implementoitavan metallintyöstökoneen myyntitilanne.

Myyjä selvittää koneen toimintaympäristön ja merkityksen kokonaisuudessaan sekä suunnittelee siihen parhaiten asiakkaan tarpeita palvelevan ratkaisun. Ratkaisu koostuu itse koneesta, siihen liittyvistä oheislaitteista, ohjelmistoista sekä asennus- ja huoltopalveluista.

– Tämänkaltainen myynti ei oikein onnistu tiskin yli tai netissä. Hyvä ratkaisumyyjä ymmärtääkin tekniikasta ja kykenee kommunikoimaan asiakkaan edustajien kanssa uskottavasti, vakuuttavasti ja miellyttävästi, Leskinen sanoo.

Hänen mukaansa myynnin lisäksi on huolehdittava asiakassuhteesta: onnistuneen kaupan jälkeen asiakassuhde jatkuu tai alkaa uusi, menestyksekäs asiakassuhde.

– Yritykset ovat myös valmiita maksamaan heidän tarpeitaan palvelevasta ratkaisumyynnistä.