PÄÄKIRJOITUS

Sanoilla ja tyylillä on väliä

Kotimaan yhteiskunnallisen keskustelun taso, tai pikemminkin tyyli, on luisunut alamäkeä jo pitkään. Alkukevään lakkojen aikana kierre tuntuu vain kiihtyvän. Etenkin sosiaalisen median kanavilla aikuiset, sivistyneet ihmiset käyttäytyvät kuin pahaiset pikkunilkit kiroillen ja toisia solvaten tavalla, josta ei kiusaaminen ole kaukana. Valitettavasti tyylittömyys on levinnyt sosiaalisesta mediasta muuallekin. Esimerkiksi eduskunnan kyselytunti muistuttaa pahimmillaan halpaa ja huonolla maulla tehtyä viihdeohjelmaa.

Surullista asiassa on se, että osa keskustelijoista on liikkeellä tosissaan. Osapuolilla on erilaisia näkemyksiä asioista, mutta omien tavoitteidensa ja näkemystensä kehumisen ja perustelemisen sijasta voittoa haetaan painamalla vastapuolta mattoon värikkäin, joskus jopa vastenmielisin sanankääntein. Tärkeintä ei enää tunnu olevan lopputulos, vaan eri mieltä olevan nolaaminen ja solvaaminen. Räyhähenkien joukko ei välttämättä ole suuri, mutta näkyvä ja kuuluva.

Vanhan sanonnan mukaan asiat riitelevät, eivät ihmiset. Allekirjoitan lauseen, vaikka sen muistaminen ja sisäistäminen ottaa elämässä välillä lujille. Yhteiskunnallisessa toiminnassa asioiden riitelyä ei voi aina välttää. Jos mielipide-erot kuitenkin menevät ihon alle ja niistä tulee henkilökohtaisia, asioiden ratkaisemiseen tulee ylimääräistä vaikeuskerrointa. Riidan hetkellä viisaamman ei tarvitse väistää tai kääntää toista poskea. Riittää, kun säilyttää maltin, rakentavan otteen ja sivistyneet käytöstavat.

Riitely, pahansuopaisuus ja ilkeys ovat saavuttaneet mittasuhteet, joka panee kysymään, kuinka kauan suomalainen yhteiskunta tätä kestää. Siellä täällä onkin jo herätty huomaamaan kiristyneen ilmapiirin ja lisääntyneen vastakkainasettelut vaarat ja kehotettu viheltämään peli poikki. Toivoa sopii, että etujoukossa esimerkkiä näyttävät politiikan, ammattiyhdistysliikkeen ja elinkeinoelämän nokkamiehet ja -naiset. Ylilyöntejä – vaikka ne olisivat vähäisiä – ei pidä hyväksyä olemalla hiljaa.

Johtajuudelle ja esimerkin voimalle on näinä aikoina kysyntää. Kiistat ratkeavat ajallaan ja elämä palaa uomiinsa. Kohtaamme työtehtävissä, neuvotteluissa ja työpaikoilla ihmisiä, joiden kanssa olemme olleet viime kuukausina eri puolilla aitaa. Paluu arkeen ja normaaliin elämään on sitä vaikeampaa, mitä huonommin olemme toisiamme kohdelleet.

Insinöörien, insinööriopiskelijoiden ja muiden

tekniikan ammattilaisten jäsenlehti.

Aikakausmedia ry:n jäsen

Julkaisija

Insinööriliitto IL ry

Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki

Puhelinvaihde

0201 801 801

Päätoimittaja

Jari Rauhamäki

0201 801 847

ToimitusSihteeri

Kirsi Tamminen

0201 801 819

Toimittaja

Janne Luotola

0201 801 822

Taitto ja sivunvalmistus

Lea Hult, Aste Helsinki Oy

Ilmestymispäivät 2024

14.6, 23.8., 18.10., 13.12

painos

71 000 kpl

Osoitteenmuutokset

puh. 0201 801 801

(8,4 snt/min)

Painopaikka

UPC Print

Ilmoitushinnat

Sivu 3 700 €

1/2 sivu 2 600 € 1/4 sivu 1 950 €

Ilmoitukset

Timo Lepistö 044 534 9878

timo.lepisto@saarsalo.fi

ISSN 2342-270X (painettu)

ISSN 2342-2718 (verkkojulkaisu)

Verkkolehti ja

näköislehtiarkisto

www.insinoori-lehti.fi