Luuppi

Kari Malinen kertoo, että osa chilinsiemenistä itää erittäin hitaasti. Toisinaan kasvit elävät kuitenkin yli talven, mutta sadosta ei ole varmuutta.
Kari Malinen kertoo, että osa chilinsiemenistä itää erittäin hitaasti. Toisinaan kasvit elävät kuitenkin yli talven, mutta sadosta ei ole varmuutta.

Mausteista makua ja mielenrauhaa

Chilien kasvatus ohjaa ajatukset pois työasioista.

Pienet taimet ikkunalaudoilla ja loisteputkien alla kurkottavat kohti kesää. Insinööriliiton tietohallintopäällikkö Kari Malisen harrastuksessa kasvukausi on jo pitkällä nyt, kun eletään huhtikuun puoltaväliä. Ensimmäiset chilisiemenet hän kylvi joulukuun alussa, ja sen jälkeen kylvöt ovat toistuneet muutaman kerran, kolmen viikon välein.

Tällä kaudella Malinen kylvi lähes 80 siementä, joista kasvoi viitisenkymmentä tainta. Lajikkeita on noin 15, kaikista neljästä pääryhmästä, joihin chilit luokitellaan.

– Minulla on vanhoja suosikkeja kuten Hainan Yellow Lantern, Aji Cristal ja Orange Jalapeno.

Joka kausi hän kokeilee myös uutuuksia. Tänä vuonna ne ovat Mystic Nebula ja White Ghost. Lajikkeiden nimet ovat eksoottisia asiaan vihkiytymättömälle, mutta eri hyötykasvien ja kukkien kasvattajat tuntevat aina omien lajikkeidensa nimet.

Thairuoka houkutteli viljelyyn

Malinen ihastui thaimaalaisittain maustettuun ruokaan parikymmentä vuotta sitten, kun hän vieraili ensimmäisiä kertoja maassa. Siitä lähti hänen chiliharrastuksensa.

– Maustettua ruokaa syöneenä mieleen nousi, että miksei näitä voisi tehdä kotonakin?

Vuosien varrella viljelyssä on ollut lukematon määrä chilejä. Harrastus on kasvanut innostuksen rinnalla. Viimeisen viiden vuoden ajan chilit ovat kasvaneet 30 neliömetrin kasvihuoneessa; toki tilaa vievät myös muun muassa puolison kasvattamat tomaatit ja paprikat.

Suomen kesässä eteläisistä maista kotoisin olevat taimet ovat siirtyneet kasvihuoneeseen touko-kesäkuun taitteessa, mutta tänä vuonna Malinen tähtää aiempaan siirtoon.

Ennen kasvihuonekautta taimet on koulittu muutamaan kertaan eli toisin sanoen siirretty isompiin ruukkuihin sisätiloissa. Niille on annettu lisävaloa loisteputken alla ja muutenkin huolehdittu hellyydellä.

Insinööri ratkaisee kastelun

Kesällä kasvit tarvitsevat kastelua ja muuta huoltoa. Perheen nuoriso ei enää ole käytettävissä kasteluapuna vanhempien lomareissujen aikana. Sen tähden Malinen on ottanut insinööritaitonsa käyttöön ja rakentanut kastelujärjestelmän.

– Siihen kuuluu uppopumppua, ajastinta ja tippaletkua.

Chilien pääsato koittaa syys-lokakuussa, vaikka yksittäisiä hedelmiä voi maistella jo heinäkuussa. Siihen saakka Malinen ei jaksa odottaa, vaan tilaa jo alkukesästä jalapenoja salolaiselta puutarhalta. Markettien chilit eivät häntä miellytä.

– Grillattu popper on suosikkini. Siihen tarvitaan jalapenojen lisäksi pekonia ja sulatejuustoa, Malinen kuvailee.

Syksyisin valtaosa Malisen sadosta menee pakastukseen. Pitkin talvea hän valmistaa erilaisia säilykeherkkuja, esimerkiksi raparperipommia tai paholaisen hilloa, ja käyttää kuivattua chiliä lähes kaikkeen.

Yhdistysten luvatussa maassa myös Malinen harrastaa järjestötoimintaa, chiliyhdistyksessä. Se järjestää alan harrastajille vuosittaisia festivaaleja, jotka ovat tosin hiipuneet koronapandemian jälkeen. Se on harrastajan mielestä sääli.