Tiina Kelanne laskee mikrotiitterilevyn annostelulaitteistolle. Levyssä on koeputkia, joilla tehdään vasta-ainemäärityksiä sairaaloissa.
Tiina Kelanne laskee mikrotiitterilevyn annostelulaitteistolle. Levyssä on koeputkia, joilla tehdään vasta-ainemäärityksiä sairaaloissa.

Diagnostiikka kehittyy vauhdilla

Turun alueelle keskittyy terveyteen liittyvän teknologian ympärillä toimivia yrityksiä.

Asiantuntija Tiina Kelanne neuvoo asiakkaita Uniogenin tuotteiden käyttötilanteissa. Turkulainen yritys valmistaa omia ja sopimusasiakkaiden tuotteita sairauksien tunnistamiseen. Tuotteisin kuuluu tartuntatauteihin tarkoitettuja testejä, laitteita ja immunomäärityksiin liittyviä ratkaisuja.

– Kun asiakas soittaa, ettei jokin toimi, lähden salapoliisina tutkimaan, mistä on kyse. Ensin pyydän laitteiston lokitiedostot, jotta pääsen siihen kiinni, mikä siellä prakaa.

Uniogenillä on noin sata työntekijää. Kelanne aloitti helmikuussa yrityksen ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä, ja edustettavia on noin 70. Suuri osa heistä on insinöörejä.

– Aloite järjestäytymiseen tuli työnantajalta. Päätös luotoksi ryhtymisestä ei ollut helppo, mutta halusin vaikutusmahdollisuuksia yrityksen toimintaan.

Kelanne valmistui biotekniikan insinööriksi Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2011. Hän työskenteli entisellä Perkin Elmerillä, nykyisellä Revvityllä, opiskeluajoista vuoteen 2022, jolloin hän siirtyi Uniogenille.

Yritys haki maaliskuussa Springvestin kautta viiden miljoonan euron sijoitusta syöpä- ja infektiotautidiagnostiikan kehitykseen.

Tuotteita on myös jo markkinoilla. Yhtiö ilmoitti helmikuun lopussa kehittäneensä vaivattoman testin, jolla voidaan todeta munasarjasyöpä. Tuotekehitys soveltaa samaa menetelmää muiden syöpien tunnistamiseksi.

Korkeakouluista syntyy yritysideoita

Turkuun on kasvanut vuosikymmenten kuluessa biotekniikan alan yrityskeskittymä. Koostaan ja lukumäärästään huolimatta yritykset ovat suurelle yleisölle tuntemattomia, koska niiden asiakkaita ovat muun muassa jakelijat ja sairaalat, eivätkä toimittajien nimet päädy kuluttajapakkauksiin.

Aivan Kupittaan rautatieaseman kupeessa sijaitsee Biocity-rakennus, josta tuli vuonna 1991 usean alan yrityksen kehto. Yritykset ovat aikaa sitten levittäytyneet viereisiin ja kaukaisempiin kiinteistöihin. Seudulla toimii satakunta lääketeollisuuden tai diagnostiikan yritystä.

Liiketoiminta on versonut pitkälti kahden yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun koulutuksesta ja tutkimuksesta. Korkeakoulut tekevät lisäksi yritysten kanssa tki-yhteistyötä. Ammattikorkeakoulu tarjoaa opiskelijoille opinnäytetyön aiheita ja väylän työelämään.

Esimerkiksi Uniogen tutkii ammattikorkeakoulun kanssa proteiinikonjugoitujen nanopartikkelien stabilointia kylmäkuivauksella.

– Kylmäkuivauksella tavoitellaan tuotteiden parempaa säilyvyyttä sekä ajallisesti että huoneenlämmössä, Kelanne selventää.

Seudulla toimii kotimaisia yhtiöitä, kuten Uniogen, mutta monet ovat kansainvälisiä jättejä. Esimerkiksi pörssiyhtiöistä geeniterapiaa ja biolääkkeitä kehittävä 3P-Biovian pitää pääkonttoriaan Espanjassa, Radiometer Tanskassa ja Revvity Yhdysvalloissa. Ne eivät ole täysin toistensa kilpailijoita, mutta toimivat samalla alalla ja työllistävät runsaasti insinöörejä.

Fuusiot ja lomautukset ravistelevat

Ala on kasvanut, mutta suhdanne on aiheuttanut vaikeuksia osalle yrityksistä. Muun muassa Revvity kävi alkuvuodesta muutos- neuvottelut, joissa irtisanottiin noin 60 työntekijää.

– Turun yksikön pääliiketoiminta-alue, vastasyntyneiden ja raskaudenaikaiset seulontatuotteet, on kuitenkin vakaa, Revvityn globaalin projektihallinnon johtaja Henna Järvinen sanoo.

– Vaikka bio- ja lääkealalla on epävarmuuksia, jotka kohdistuvat etenkin asiakkaidemme tutkimus- ja tuotekehitysinvestointeihin, meidän Turussa valmistamamme tuotteet ja niiden liikevaihto ovat olleet tasaisessa kasvussa jo pitkään.

Yrityskenttää myllertävät fuusiot ja jakautumiset. Biovian sulautui tänä vuonna 3P-Biopharmaceuticalsin kanssa. Revvity puolestaan muodostui, kun se myi viime vuonna yhden liiketoimintayksikkönsä ja Perkin Elmer -brändinsä yrityskaupassa.

Uniogen aloitti vuonna 2022, kun Abacus Diagnostica, Labrox ja Kaivogen yhdistyivät.

Usko alan kasvuun on yleinen. 3P-Biovian kertoi viime vuonna rakentavansa uuden tehtaan Turkuun. Investoinnin suuruus on 50 miljoonaa euroa.

Genecity-nimisen kiinteistön on määrä valmistua vuoden 2024 lopussa.

Tanskalainen Radiometer uusi tuotantolinjansa vuonna 2021 ja aloitti tuotantokapasiteettinsa kaksinkertaistamisen vuotta myöhemmin. Yritys kehittää, suunnittelee ja valmistaa kemiallisia testejä sydänsairauksiin ja tulehduksiin.

Insinöörit turvaavat elämää

Yhdysvaltalainen Revvity on yksi alan isoista yrityksistä. Turun-yksikön tärkein liiketoiminta-alue on lisääntymisterveyden diagnostiikka. Pääosa tuotteista on suunnattu raskausajan ja vastasyntyneiden seulontaan. Tuotteilla voi muun muassa tunnistaa vastasyntyneiden aineenvaihdunta- ja geneettisiä sairauksia.

Kotimaassa yrityksellä on noin 600 työntekijää, joista noin 60 on insinöörejä. Projektihallinnon johtaja Järvinen osoittaa omalla esimerkillään, miten erilaisia työtehtäviä yritys tarjoaa. Biotekniikan insinööri aloitti yrityksessä vuonna 2002 tuotannonsiirtolaboranttina ja toimi sittemmin kuudessa muussa insinööritehtävässä.

– Minua inspiroi Revvityllä yrityksen missio, eli tieteen ja innovaation yhdistäminen ihmisten elämänlaadun parantamiseen.

Suoritettuaan ylemmän amk-tutkinnon teknologiaosaamisen johtamisesta Järvinen eteni projektipäälliköksi, tuotantopäälliköksi, tehtaanjohtajaksi, liiketoiminnan kehitysjohtajaksi ja lopulta nykyiseen rooliinsa.

– Rakenna vahvuuksiesi varaan, älä pelkää tarttua uuteen tai vielä tuntemattomaan, tunnista kehityskohteita ja pyri parantamaan jatkuvasti, hän ohjeistaa niitä, jotka haluavat edetä urallaan.

Turussa Revvity odottaa liikevaihdon kasvun jatkuvan. Yhtiö keskittyy uusien vastasyntyneiden seulontatuotteiden ja järjestelmien kehittämiseen.

Henna Järvinen on työskennellyt yli kymmenessä eri tehtävässä Revvityllä.Henna Järvinen on työskennellyt yli kymmenessä eri tehtävässä Revvityllä.Revvityn tuotanto keskittyy Turussa lisääntymisterveyden tuotteisiin.Revvityn tuotanto keskittyy Turussa lisääntymisterveyden tuotteisiin.Pipetti annostelee puskuriainetta mikrotiitterilevylle Uniogenissä.Pipetti annostelee puskuriainetta mikrotiitterilevylle Uniogenissä.