YTN:n asiantuntijat kiertävät ammattikorkeakouluja ja kertovat uuden työehtosopimuksen sisällöstä sekä mahdollisuuksista.
YTN:n asiantuntijat kiertävät ammattikorkeakouluja ja kertovat uuden työehtosopimuksen sisällöstä sekä mahdollisuuksista.

Ammattikorkeakoulujen henkilöstölle oma työehtosopimus

Uusi työehtosopimus sovittiin YTN-liittojen jäsenille.

Ammattikorkeakoulujen henkilöstö sai oman työehtosopimuksen, joka astui voimaan huhtikuun alusta. Uuden työehtosopimuksen sopijaosapuolet ovat Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ sekä työnantajia edustava Sivistysala.

Sopimuksen piirissä on 11 000 henkilöä 21 opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimivissa ammattikorkeakouluissa. Heistä Insinööriliiton jäseniä on yli 500.

– Sopimuksen myötä saamme omat luottamusmiehemme ammattikorkeakouluihin, mikä takaa YTN-liittojen jäsenten paremman edunvalvonnan niin kollektiivisesti kuin yksilötasollakin, sanoo sopimuksen pääneuvottelija Harri Westerlund.

– Samalla sopimus huomioi hallitulla tavalla paikallisen sopimisen tarpeen lisäämisen ammattikorkeakouluissa, ja palkkausjärjestelmiä lähdemme kehittämään jatkuvan neuvotteluperiaatteen mukaisesti sopimuskauden aikana, Westerlund jatkaa.

Työehtosopimus on kaksivuotinen. Ensimmäiselle 13 kuukauden kaudelle sovittiin 2,7 prosentin suuruinen yleiskorotus ja 0,4 prosentin paikallinen erä.

Vuosien tavoite päätökseen

Ensi vuoden palkankorotuksista sovitaan ensi helmikuussa.

– Pitkäaikainen tavoitteemme toteutui ja olen siitä erittäin tyytyväinen, sanoo YTN:n ja Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.

– Sopimus mahdollistaa aiempaa selkeästi paremman jäsentemme edunvalvonnan ammattikorkeakouluissa, kunhan saamme vielä rakennettua henkilöstönedustusjärjestelmän kuntoon yhdessä OAJ:n kanssa, Salo kertoo.

Ammattikorkeakoulujen henkilöstön palvelussuhteen ehdot määräytyivät ennen Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen mukaan eikä neuvottelujärjestö YTN:llä ole ollut edustusta neuvottelupöydässä.

Aiempi sopimus päättyi maaliskuun lopussa.

– Nyt ammattikorkeakoulujen työehtosopimusta voidaan kehittää omana järjestelmänään erillään vapaan sivistystyön oppilaitoksista. Siten pystytään vastaamaan entistä paremmin muun muassa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kaltaisiin kysymyksiin, sanoo Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa.

Kiertue tekee alaa tutuksi

Opetusalan ylempien toimihenkilöiden taustaryhmä on kiertänyt ammattikorkeakouluja maaliskuusta saakka. Kasvatamme hyvää työpäivää -kiertueen tavoitteena on tehdä tutuksi uutta työehtosopimusta ja kasvattaa alan toiminnan tunnettavuutta jäsenten parissa.

Kiertueen viimeiset tilaisuudet ovat huhtikuun puolessa välissä Etelä-Suomessa ja osa on verkon välityksellä.