– Yrityksen koko organisaatio on saatava vuoropuheluun ja kehittämään turvallisuutta, sanoo Quantilla helmikuusta asti turvallisuuspäällikkönä toiminut Maria Marttila.
– Yrityksen koko organisaatio on saatava vuoropuheluun ja kehittämään turvallisuutta, sanoo Quantilla helmikuusta asti turvallisuuspäällikkönä toiminut Maria Marttila.

Kunnossapitoa turvallisuus edellä

Teollisuusyritysten kunnossapitoon keskittyvä Quant tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia, kertoo Maria Marttila.

Tuore turvallisuuspäällikkö Maria Marttila arvioi, että uudessa tehtävässään hän voi kehittää itseään ja pääsee kurkistamaan uutta.

– Ennen olin itse operatiivisella puolella, nyt roolini on tukea sitä.

Marttila aloitti jaetussa roolissa Quantin Suomen- ja Baltian- turvallisuuspäällikkönä ja Satakunnan liiketoiminta-alueen turvallisuusvastaavana helmikuussa. Hän on aiemmin toiminut yrityksessä kunnossapitopäällikkönä ja luotettavuusinsinöörinä.

– Siirtyminen uuteen rooliin tuntui luonnolliselta, koska olen aina ollut halukas kehittämään yksikön turvallisuutta.

Harjavallan Suurteollisuuspuiston alue on tullut Marttilalle tutuksi vuosien aikana.

– Ensimmäinen työpaikkani oli Outokumpu vuonna 1998. Sen jälkeen firmojen nimet ja omistajat ovat yrityskauppojen kautta monta kertaa muuttuneet. Se on koskenut koko tätä teollisuusaluetta.

Vajaan 7 000 asukkaan Harjavalta on 30 kilometrin päässä Porista; Maria Marttila on sieltä syntyisin. Harjavallan lisäksi Quantilla on Suomessa toimipaikkoja parikymmentä ja työntekijöitä yli 500.

Kansainvälisyys on läsnä

Ruotsalainen, Tukholmassa pääkonttoriaan pitävä Quant lähti kansainvälistymään 1990-luvulla. Nyt yrityksellä on asiakkaita ympäri maailman.

– Minun esihenkilöni on Suomen- ja Baltian-regioonan turvallisuusjohtaja, joka vastaa tämän alueen turvallisuus- ja HR-asioista. Globaalilla tasolla näistä vastaa chileläinen Chief Human Resources Officer, jonka asemapaikkana on Santiago, sanoo Marttila.

Quant tarjoaa asiakkailleen kunnossapitokumppanuutta, jossa johdetaan ydinprosesseja, yhtenä niistä turvallisuuden kehittäminen.

– Työtä tehdessään täytyy aina miettiä myös muita kuin itseään. Me sitoudumme päivittäin omilla valinnoillamme turvallisuuteen ja sen kehitykseen. Ja turvallisuuden kanssa kulkevat käsi kädessä laatu, työn mielekkyys, työtyytyväisyys ja kestävä kehitys.

Marttila korostaa, että jatkuva vuorovaikutus organisaation eri tasojen välillä on tärkeää turvallisuuden kannalta, sillä se muun muassa auttaa ennaltaehkäisemään onnettomuuksia.

Teollisuusaloilla eri haasteet

Quantin työntekijät tekevät aktiivisesti turvallisuushavaintoja Intelex-mobiilisovelluksella. Turvallisuuspäällikkö jakaa tietoa ja huolehtii, että se leviää organisaation sisällä. Toiminnan punainen lanka on järjestelmällisyys.

– Havainto voi olla esimerkiksi, että sakkaa on lattialla usein samassa kohdassa ja siinä on liukasta. Tätä ei päästetä tapaturmaksi asti, vaan mietitään, miten sakan kerääntyminen voidaan estää, Marttila selittää.

– Ja levitetään muihin yksiköihin viestiä, että ennaltaehkäisevät toimet voidaan tehdä, jos muuallakin on vastaavia kohtia. Myös kaikki läheltä piti -tilanteet raportoidaan ja käsitellään.

Mikäli kaikesta huolimatta jotain kuitenkin sattuu, haaveri selvitetään läpikotaisin.

– Avataan juurisyitä myöten, mitä tapahtui ja millaisia tekijöitä oli taustalla. Pitääkö muuttaa joitain käytäntöjä, esimerkiksi työjärjestystä kohteessa?

Quantin asiakkaat edustavat monenlaisia teollisuusaloja: kemiaa, metallia, kaivoksia, elintarvike- ja metsäteollisuutta. Eri toimipisteiden ja työtehtävien turvallisuushaasteet vaihtelevat suuresti.

Marttila muistuttaa, että riskit ovat aina läsnä, jos esimerkiksi työskennellään korkealla, säiliössä tai kaivannossa.

– Joissain toimipisteissä ollaan tekemisissä hyvin isojen komponenttien kanssa, kun vaikka vaihdetaan rattaita tai vaihdelaatikkoa. Meidän pitää varmistaa, että kaikki pääsevät turvallisesti kotiin.

Ymmärrystä asiakkaan tarpeille

Turvallisuuspäällikön työstä noin puolet on yhteydenpitoa Quantin Satakunnan yksiköihin, joita on viisi. Toinen puolikas koostuu muun Suomen asioista ja kansainvälisestä yhteydenpidosta.

Marttilasta tuli uuden pestinsä myötä myös työsuojelupäällikkö. Vaikka hän ei ennen ole toiminut työsuojelutehtävissä, hänen aiempi kokemuksensa tukee nykytyötä.

– Olen nähnyt paljon teollisuuden työntekijöitä eri rooleissa, se on minulla vahvuus. Aiemman työurani pohjalta ymmärrän myös asiakkaiden näkökulmaa ja tarpeita.

Insinöörikoulutus on Marttilan mukaan sekin tuonut etuja: on hyvä tuntea koneiden toimintaa ja työprosesseja.

– Tiedän, mistä puhutaan, ja se auttaa paljon, kun lähtee viemään jotain juttua kenttäoloihin. Minä myös tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, ja se on tämän työn rikkaus.

Maria Marttila kehittää itseään muun muassa opiskelemalla turvallisuuteen liittyvää erityissanastoa englanniksi.Maria Marttila kehittää itseään muun muassa opiskelemalla turvallisuuteen liittyvää erityissanastoa englanniksi.