Verkkotestaaja valjastaa G-voimia Oulussa
Kun Kristiina Vääräniemi astui ensimmäistä kertaa sisään työpaikkansa Nokian OTAVA-testilaboratorioon, hän tiesi suunnilleen, mitä odottaa.
Tieteiselokuvamainen ympäristö päältäpäin tavallisessa oululaisessa tehdashallissa iski kovaa tajuntaan.
– Tuntui kuin olisin ollut lapsi karkkikaupassa. Kaikki oli uutta ja kiiltävää, oli vilkkuvia valoja, paljon erivärisiä kaapeleita ja kuituja – se oli todellakin vau-elämys, Kristiina Vääräniemi muistelee.
Tunne ei ole kadonnut mihinkään, sillä puoli vuotta myöhemminkin hän vaikuttaa olevan innostunut työstään 5G-verkkojen testaajana Nokia Mobile Networksilla.
Työnkuva on monipuolinen. Hän aloittaa monet projektit rakentamalla merikonttiin testausympäristön, jossa voi testata verkon toimintaa lähettimen ja vastaanottimen välillä.
– Nappaamme signaalia ja varmistamme, että kaikki toimii niin kuin pitääkin, Vääräniemi pelkistää sinällään monimutkaisen testaamisen.
Sen tiimoilta hän on tekemisissä myös raudan ja ohjelmistojen kanssa.
– Käytännössä työskentelen erilaisissa asiakasprojekteissa, joissa integroidaan Nokian tuoteperheiden tuotteita ja niiden yhteensopivuutta.
Myös koodia täytyy ymmärtää, sillä tuotekehitysketjuun tulee jatkuvasti uutta softaa.
– Testaamme sitä tietysti tarkasti taataksemme parhaan asiakaskokemuksen ja tuotelaadun.
5G-verkkoja rakennetaan eri tavalla kuin jo vakiintuneita mobiiliverkkoja, sillä korkeilla taajuuksilla toimiva 5G ei läpäise kovin tehokkaasti esteitä. Siksi tukiasemia täytyy olla tiheämmässä ja ne toimivat monipuolisemmin kuin aiempien mobiiliverkko- sukupolvien tukiasemat.
5G on mahdollistaja
Uusi verkkosukupolvi – G niin kuin generation – tulee yleensä kuluttaja- käyttöön noin kymmenen vuoden välein. Verkkolaitteiden ja päätelaitteiden kehitys on nopeaa. Esimerkiksi vielä kolme vuotta sitten 5G-puhelimen prototyyppi oli iso ja virtasyöppö.
Nykyisin 5G-puhelin on kuin mikä tahansa älypuhelin, mutta pystyy aiempaa nopeampaan tiedonsiirtoon.
5G tehostaa etenkin laitteiden välistä kommunikaatiota. Uusi verkkoteknologia mahdollistaa nopean tiedonsiirron ohella muun muassa erittäin pienen vasteajan ja valtavan määrän verkkoon liitettyjä laitteita. Siksi se käy aiempia verkkoja paremmin älyliikenteen tai vaikkapa etäleikkausten taustateknologiaksi.
Arkipäivässäkin tehokas mobiiliverkko mahdollistaa monia asioita.
– Ahkerana pelaajana 5G auttaa minua esimerkiksi vähentyneenä viiveenä ja siinä, että puhelimesta jaetulla yhteydelläkin voi pelata videopelejä milloin ja missä vain, Vääräniemi sanoo.
Kaikki lähti tulospalvelusta
Vääräniemi hakeutui jo nuorena tekemisiin langattoman teknologian kanssa olleessaan mukana toteuttamassa urheiluseurojen tulospalvelua.
– Näpertelin stadioneiden telehuoneissa ja asensin antenneja. Uravalintaa on tukenut myös yleinen kiinnostus tietotekniikkaan ja ohjelmointiin.
Nokialle hän siirtyi MediMatcherin it-järjestelmänvalvojan tehtävistä. Alanvaihto suureen ja kansainväliseen firmaan on avannut monipuolisia uravaihtoehtoja ja opettanut paljon uutta.
– Nokialla työn kannalta tärkeitä ominaisuuksia ovat hyvät ongelmanratkaisutaidot ja kyky oppia nopeasti. Olen yllättynyt siitä, miten paljon Nokia tarjoaa kursseja ja erilaisia koulutuksia työntekijöilleen ja panostaa muutenkin eri tavoin henkilöstön oppimiseen.
Vääräniemen mielestä myös Insinööriliitolla on tarjolla paljon mielenkiintoisia luentoja jäsenilleen. Hän kokee, että työ on sopivan haasteellista, sillä siihen liittyvät asiat ovat laajoja ja niiden sisäistäminen ottaa aikaa.
– Perehdytys on ollut hyvä ja tiimeissä on tukea ja turvaa. Teen töitä alan parhaiden ammattilaisten kanssa ja oppimaan heiltä joka päivä.
Vääräniemi näkee, että alalle mahtuisi nykyistä enemmän naisia. Hän kannustaa hakemaan alalle mielenkiintoisiin tehtäviin.
Testaus käy kotoa käsin
Vääräniemen Nokia-ura on ollut koronapandemian takia etätyösuositusten sävyttämä.
– Kun testiympäristö on pystyssä, voin testata sitä kotoa käsin etänä. Pidän siitä, että työkulttuuri on joustava myös etätyön suhteen, Väärä- niemi kertoo.
Nokia alkaa tämän vuoden puolella rakentaa uusia tuotekehitys-, toimisto- ja tuotantotiloja Oulun Linnanmaalle. Uuden kampuksen toteutuksessa otetaan entistä paremmin huomioon nykyajan joustavat työskentelytavat ja työviihtyvyys.