Luuppi

Kaverukset käyvät yhdessä puistossa muun muassa laskemassa liukumäkeä.
Kaverukset käyvät yhdessä puistossa muun muassa laskemassa liukumäkeä.

Reipas poika vie senioria mukanaan

Eläkeläinen ja esikoululainen nauttivat toistensa seurasta ja yhteisestä tekemisestä.

Tietotekniikka-alalla työuransa tehneellä Kyösti Pentillä on uusi kaveri. Puoli vuotta hän on ollut mieskaverina 6-vuotiaalle Joonalle, joka asuu kahdestaan äitinsä kanssa.

Oululaiset kaverukset harrastavat esimerkiksi ulkoilua talvisten leikkien parissa ja pelaavat pelejä kuten shakkia ja lautapelejä sekä kokoavat palapelejä tapaamisissa toistensa luona.

– Olen oppinut uusia asioita, sillä en ole ollut ihan pienten lasten kanssa tekemisissä viime aikoina. Minulle on hyvää ravistelua, kun teen asioita, joita en muuten tekisi, nykyisin eläkkeellä oleva Pentti kertoo.

Hän arvostaa vuorovaikutusta esikoululaisen kanssa; kumpikin oppii toiseltaan. Pentti on tutustunut muun muassa uusiin peleihin ja hänen lapsuudestaan muuttuneisiin legoihin – tai lähinnä nykyisiin hahmoihin.

Pojalle aikuisen miehen malli

Kaverukset ovat tavanneet Oulun mieskaveritoiminnan kautta. Se on valtakunnallisen Ensi- ja turvakotiyhdistyksen alaista toimintaa, joka on suunnattu yksinhuoltajaperheille.

– Jos perheessä ei ole äidin lisäksi muita aikuisia, niin mieskaverin kanssa voi tehdä arkipäiväisiä miesten juttuja, Pentti kertoo.

Hänellä on aiempaa kokemusta mieskaveruudesta. Edellinen kaveri kasvoi murrosikäiseksi nuorukaiseksi, jonka aikataulu täyttyi omista harrastuksista. Yhteydenpito ei ole kuitenkaan päättynyt, vaan Pentti on kutsuttu esimerkiksi nuoren rippijuhliin.

Keskittymiskykyä peleihin

Kyösti Pentin mielestä hänen Joona-kaverinsa on reipas ja harkitsevainen sekä myös vilkas ja energinen.

– Kun istumme vastakkain shakin peluussa ja pohdimme seuraavia siirtoja, hän on keskittymiskykyinen. Toisaalta ulkona on mahdollisuus purkaa energiaa,

Tilanteet tuovat Pentille muistoja oman lapsuutensa, jolloin hän pelasi shakkia ja lautapelejä oman isänsä kanssa.

Omassa elämässään Pentillä vahva tekijä on ollut insinööriys; muun muassa siksi, että maailma on jatkuvasti teknistynyt. Sen tähden hän on halunnut tarjota nuorelle kaverilleen shakin peluuta, jonka avulla voi omaksua esimerkiksi logiikkaa, päättelyä ja asioiden eteenpäin suunnittelua.

Asiasta on sovittu yhdessä Joonan äidin kanssa. Yhdessä on pohdittu myös kaveruussuhteen jatkosta ja mahdollista elämäntilanteiden muutoksista.

– Kun pojan kanssa alkaa kulkea yhteistä taivalta, ajatuksena on sitoutua siihen vuosiksi. Toiveena on yhteinen harrastus nuorukaisen kanssa, jolloin kaveruus voi jatkua vaikka kuinka pitkään, Pentti kiteyttää.