Jauhiaisen perhe viettää vapaa-ajan yhdessä.
Jauhiaisen perhe viettää vapaa-ajan yhdessä.

Lapsiperheessä elämä sujuu hyvin

Arkiaamuisin esikoinen lähtee kouluun, tytöt viedään päivähoitoon ja vanhemmat palaavat takaisin kotiin työskentelemään.

Kolmelapsinen perheen esikoinen, nykyään 8-vuotias Elias Jauhiainen syntyi, kun hänen äitinsä Heini Jauhiaisen konetekniikan opinnot olivat vielä kesken. Heini jatkoi opintoja perhevapaalla. Vuoden ikäisenä Elias meni päivähoitoon, ja äiti aloitti projekti-insinöörinä Etteplanilla, jossa hän on ollut siitä lähtien töissä. Uran alussa työnteon ohella hän viimeisteli opintonsa muun muassa tekemällä opinnäytetyön.

Työuran aikana projekti-insinööri on ollut kaksi kertaa perhevapaalla. Tyttäret Elsamaria ja Elna Jauhiainen ovat 5- ja 3-vuotiaita.

Nyt äiti on opintovapaalla ja opiskelee nyt ensimmäistä vuotta biotalouden tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi.

– Uusi koulutus tukee konetekniikan tutkintoa ja tuo ympäristöasioita enemmän. Se mahdollistaa laajemman työkentän.

Isä, tieto- ja viestintätekniikan insinööri Joonas Jauhiainen aloitti työnsä opintojen aikana, muutamaa vuotta vaimoaan ennen. Hän työskentelee johtavana DevOps-asiantuntijana Eficode Oy:ssä.

Työpaikka ei ole unohtanut

Työnantaja on suhtautunut hyvin Heinin perhe- ja opintovapaisiin.

– Olen itse jännittänyt, kun olen kertonut uudesta äitiysvapaasta. Olen ollut enemmän vapailla kuin työnantajan käytettävissä.

Hän arvostaa sitä, että on saanut kutsuja esimerkiksi henkilöstön tapahtumiin eikä häntä ole unohdettu kokonaan.

– Omasta näkökulmastani myös Joonaksen työnantaja suhtautuu perheenisään hyvin alkukankeuksien jälkeen.

Joonas on ollut kaikkien lapsien kanssa perhevapaalla; vapaat ovat kestäneet viikosta kuukauteen.

Joustavuutta puolin ja toisin

Kumpikin vanhempi on pystynyt työskentelemään etänä jo pitkään, mikä on helpottanut arkielämää. Myös joustavat työajat helpottavat työ- ja perhe-elämän välillä toimimista.

– Korona-aikana opinnotkin ovat etänä, joten pystyn hyvin aikatauluttamaan opiskelua. Heini kertoo.

Kun lapset menevät nukkumaan, työ- tai opintopäivä saattaa jatkua.

Valtaosa luennoista nauhoitetaan, ja niitä voi katsoa tallenteena myöhemmin. Opintopäivät ovat lyhentyneet, sillä päivittäinen matka Riihimäeltä Hämeen ammattikorkeakoulun Forssan toimipisteeseen on tunti suuntaansa.

Yksittäinen muuttuja voi kuitenkin hankaloittaa arkea. Joonas saattaa pitää etäkoulutuksia aamusta iltaan, minkä vuoksi Heinin täytyy livahtaa oppitunnilta hieman aiemmin. Lapset pitää hakea päivähoidosta tiettyyn aikaan.

Jos joku lapsista on kipeänä, päivää pitää suunnitella uudelleen. Kun molemmat ovat etänä, he pystyvät paremmin vuorottelemaan työskentelyä. Työ- ja opintovuoroja voi vaihtaa vaikka parin tunnin välein.

– Jos minulla on esimerkiksi läsnäoloa vaativa päivä, Joonas voi omalla ilmoituksellaan hoitaa päivän tai kaksi sairasta lasta.

Samassa kaupungissa asuvat Heinin vanhemmat ovat olleet apuna tiukoissa paikoissa. Pitkälle iltapäivään jatkuvan palaverin tai oppitunnin takia isovanhemmat ovat hakeneet lapset päivähoidosta.

Ei päiväkotiin liian pienenä

Perhe on halunnut hoitaa lapset vähintään vuoden ikäisiksi kotona. He ovat pitäneet taloudellisesti parempana, että äiti on pidempään kotona, sillä isän palkka on isompi.

Samaan hengenvetoon Heini myöntää, ettei oma palkka kehity samalla tavalla kuin olisi ollut jatkuvasti työssä.

Heini valmistuu kolmen vuoden sisällä. Kesän ajaksi Heini palaa töihin, ja jatkaa syksyllä opintovapaata seuraavan lukuvuoden. Sen jälkeen hän palaa töihin kokonaan, ja opiskelee tutkinnon loppuun siinä ohessa. Se tietää kiireitä, mutta hänellä on jo kokemusta, kuinka yhdistää työskentely, opinnot ja lapsiperhe.

Arki on kiireistä

Korona on muuttanut sillä tavalla tilannetta ja ehkä jopa helpottanut, että aikuisten harrastukset on peruttu tai siirretty verkkoon eikä ole työmatkoja.

Perhe kaipasi aikanaan iltatoimintaa, kun molemmat vanhemmat kävivät työssä ja lapsi oli alle kahden vanha. Kaikki perhekerhot ja vastaavat toimivat päivällä. Lähipiirissä ei ollut juuri pikkulapsiperheitä.

– Kerhojen kautta tutustuu muihin lapsiin ja perheisiin, ja niistä saa myös vertaistukea.

Sittemmin muutama tuttavaperhe on saanut perheenlisäystä, ja monet kaverit löytäneet kumppaneita.

– Moni haluaa saada opinnot päätökseen, löytää hyvän työpaikan ja isomman asunnon ennen perheen perustamista, Heini arvioi.

Perhearjessa ensimmäisenä karsitaan parisuhteen hoidosta. Sen tähden pariskunta toivoo, että olisi mahdollista saada toisinaan hoitoapua vanhempien kahden keskeiseen aikaan.

– Perheen kanssa ei tule tylsiä hetkiä, vaan koko ajan on toimintaa ja touhua sekä menoa ja meininkiä, Heini Jauhiainen kiittelee.