Insinööri Tero Toivanen arvioi olevansa analyyttinen johtaja.
Insinööri Tero Toivanen arvioi olevansa analyyttinen johtaja.

Tuulilasitehtaalla tarvitaan lasisilmää

Tero Toivanen johtaa laitilalaista Finn Lamexia, joka tekee tuulilaseja muun muassa brittiläisiin punaisiin kaksikerrosbusseihin. Tuotanto vaatii erikoisosaamista.

Kaksi lasilevyä on leikattu mittoihinsa, hiottu reunoiltaan ja pesty. Ylempään lasiin on painettu tumma reunus. Nyt kaksikko taipuu päällekkäin uunissa 630 asteen lämmössä. Taivuttajat varmistavat ohjauskepeillään, että reunat pysyvät hyvin kiinni muotissa ja lasit saavat halutun muodon.

Laitilalaisen Finn Lamex Safety Glass Oy:n toimitusjohtaja, insinööri Tero Toivanen kertoo, että seuraavaksi vuorossa ovat laminointi ja autoklaavaus.

– Laminoinnissa lasilevyt erotetaan toisistaan ja niiden väliin asetetaan PVB-kalvo. Kalvo sulaa 140 asteen lämmössä ja kiinnittää lasit toisiinsa.

Prosessissa syntyy turvalasia. Se ei hajotessaan lennä sirpaleina hallitsemattomasti ympäristöönsä, vaan murenee paikallaan, muotonsa säilyttäen.

Toivasen mukaan tarkin työvaihe on lasin taivuttaminen uunissa.

– Työntekijöillä pitää olla hyvä lasisilmä. Heidän pitää osata arvioida, koska lasi on taipunut juuri oikealla tavalla.

Vientiä Japania myöten

Laitilalaisen lasisilmän tarkkuutta arvostetaan myös maailmalla. Finn Lamexin valmistamia linja-autojen tuulilaseja viedään peräti 31 maahan, aina Japania ja Pohjois-Amerikkaa myöten. Tärkeimpiä markkina-alueita ovat Keski- ja Etelä-Eurooppa.

Toivanen kertoo, että hänellä on tapana ulkomaan matkoillaan etsiä liikenteen seasta oman tehtaan tuotteita.

– Taannoin pyörin Tokion rautatieasemalla bussien ympärillä niin innokkaasti, että kuskit olivat jo hälyttää paikalle poliisin. Taisin pelastua vain sen takia, kun olin pukeutunut siististi pukuun, hän naurahtaa.

Finn Lamexin leima löytyy esimerkiksi monista brittiläisistä klassisista punaisista kaksikerrosbusseista, doubledeckereistä. Saarivaltakunta säilyy yrityksen vientikohteena myös tulevaisuudessa, brexitistä huolimatta.

– Britit eivät osaa oikein itse valmistaa doubledeckereiden tuulilaseja.

Käsityö kunniassaan

Toivanen kuvailee, että linja-autojen tuulilasien valmistus on oma erikoisalansa, johon liittyy paljon käsityötä.

– Todella isot pelurit eivät ole välttämättä kovin kiinnostuneita alasta, koska erilaisia busseja ja tuulilaseja on niin paljon. Yksittäiset sarjat ovat aika pieniä.

Finn Lamex työllistää 83 henkeä. Toivanen myhäilee, että yrityksellä menee varsin mukavasti.

– Olemme juuri laajentamassa tehdasta. Saamme 1 100 neliötä lisää tilaa ja uuden lasiuunin.

Finn Lamexin tuulilaseista suuri osa valmistetaan varaosiksi. Kun linja-autoilla ajetaan paljon, myös niiden tuulilaseja joudutaan vaihtamaan säännöllisesti.

Henkilöautoissa ovat jo yleisty- mässä tuulilasit, joihin on integroitu näyttöjä. Tuulilasi voi tarjota tällöin kuljettajalle vaikkapa nopeus- ja navigointitietoja.

– Vastaavia näyttöjä voidaan valmistaa myös linja-autojen tuulilaseihin. Vielä ne eivät ole kuitenkaan yleisiä. Liikennöitsijät eivät ole innokkaita maksamaan ominaisuudesta, koska tuulilaseja joudutaan uusimaan usein.

Rakkautta ja faktoja

Tietotekniikan insinööri Tero Toivanen on työskennellyt Finn Lamexin toimitusjohtajana kolmisen vuotta. Urapolkuun liittyy rakkaustarina; hän on naimisissa yrityksen perustajajäsenen tyttären kanssa.

– Hyppy alalta toiselle oli aika iso. Minulla ei ollut kokemusta teollisesta toiminnasta. Mutta opettelin kuvioita ensin laatuhommissa, sitten tuotantoinsinöörinä ja tuotantopäällikkönä. Toivanen arvioi, että insinööritausta vaikuttaa siihen, minkälainen johtaja hän on.

– Luulen, että olen aika analyyttinen, teen päätökset faktojen enkä mutun perusteella. Pyrin myös olemaan reilu ja oikeudenmukainen. Työntekijöistä kannattaa pitää hyvää huolta ja saada heidät viihtymään talossa.

Työntekijöistä kannattaa pitää kiinni senkin takia, että lasialan niksejä ei opita kouluissa. Finn Lamex on kouluttanut itse henkilökuntansa.

Laitilassa riittää alan osaajia

Laitilassa toimii myös Pilkington Automotive Finland, joka tekee tuulilaseja linja-autoihin, työkoneisiin sekä museoautoihin. Yrityksellä on tehdas myös Tampereella.

Pilkingtonin Laitilan lasitehtaan juuret juontavat vuoteen 1949, jolloin Raumalle perustettiin Ar-Va -niminen lasialan yritys. Nykyään Pilkington on osa suurta japanilaista NSG-konsernia.

Finn Lamex syntyi vuonna 1999, kun Pilkingtonilla työskennelleet Pertti Lehtola, Pentti Harikkala ja Harri Laine perustivat oman yrityksen.

Silkkipainossa lasiin painetaan tumma reunus, joka suojelee liimausta auringon paahteelta.Silkkipainossa lasiin painetaan tumma reunus, joka suojelee liimausta auringon paahteelta.Linja-autojen tuulilasien sarjat ovat pieniä ja vaativat paljon käsityötLinja-autojen tuulilasien sarjat ovat pieniä ja vaativat paljon käsityöt