Jacky Fong työskentelee kotona etänä kuten niin moni muukin.
Jacky Fong työskentelee kotona etänä kuten niin moni muukin.

Tekniikan ammattilainen

uransa alussa

Alkuvuodesta maailmalta alkoi kuulua kummia uudesta viruksesta, joka sekoitti myös suomalaisen yhteiskunnan maaliskuussa, kun Jacky Fong päätteli opintojaan.

Maaliskuussa muuttui moni asia ajoneuvotekniikan insinööri Jacky Fongin elämässä. Hän valmistui insinööriksi ja aloitti uudessa työssä. Vantaalainen Fong opiskeli Metropoliassa Myyrmäen kampuksella. Hän sai tutkinnon valmiiksi noin kahdessa ja puolessa vuodessa.

Hän ehti juuri siirtyä opinnoista työelämään ennen kuin koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne vyöryi päälle Suomessakin.

– Opiskelin ajoneuvosuunnittelua, joka keskittyi ajoneuvojen tekniikkaan ja suunnitteluun sekä sivuaineena ajoneuvojen jälkimarkkinointia, Fong kertoo.

Hän teki erittäin laajan opinnäytetyön korjaamosuunnittelusta Finn- kone Oy:lle, joka toimii korjaamolaitteiden maahantuojana ja myyjänä. Opintopisteitäkin hänelle kertyi parikymmentä yli tutkintoon vaadittavasta lyhyestä opintoajasta huolimatta.

Fong työskentelee Copart Suomi -nimisessä yrityksessä, joka on osa suurta globaalia ajoneuvojen huutokauppaa. Hän käsittelee jäsenyysasioita jäsenpalvelutiimissä. Copart myy vuosittain maailmanlaajuisesti yli 2,5 miljoonaa ajoneuvoa.

Ensi syyskuussa Fong viettää 23-vuotissyntymäpäiväänsä.

Menopelit kiehtovat

Kiinnostus tekniikkaan syntyi, kun Fong sai ensimmäisen moponsa. Siitä kiinnostus laajeni autoihin.

–Tykkään ajoneuvotekniikasta, josta minulla on hyvät pohjatiedot.

Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Taustalla on ajoneuvoharrastus: Hän on muun muassa kavereiden kanssa huoltanut ajoneuvoja, ja he ovat tehneet yhdessä pari ajoneuvoprojektia.

Nuori insinööri teki koko opintojen ajan osa-aikatöitä eri tehtävissä. Viime joulun jälkeen hän siirtyi tekemään opinnäytetyötään ja suuntasi kaiken energiansa opintojen loppuunsaattamiseen.

Opinnoissa itsekurilla

Fong pitää opiskelusta, jossa tutustuu teoriaan tekniikasta ja työelämän liittyviin asioihin.

– Työssä useimmin keskitytään vain yhteen asiaan kerralla, kun taas opinnoissa näkee enemmän ja oppii eri tavalla, hän perustelee.

Hänellä on kova halua päästä elämässä eteenpäin ja kehittyä, mikä tekee hänestä kunnianhimoisen.

– Analyyttisenä ihmisenä mietin aina, miten jonkun asian voi paremmin.

Fong arvelee, että hänen ripeän valmistumisensa yksi syy on aasialaiset sukujuuret. Vanhemmat eivät määränneet häntä kovaan opintotahtiin, mutta he ovat kannustaneet ahkeruuteen opinnoissa ja työnteossa.

– Sukujuureni juontavat Hongkongiin ja vanhempani saapuivat Suomeen työn perässä ennen syntymääni.

Hongkongissa asuu vielä sukua muun muassa mummo ja setä, joka työskentelee rakennustekniikan alalla. Osa suvusta on muuttanut Sveitsiin.

Uudessa työssä etäilyyn

Kun Fong aloitti uudessa työssä 16. maaliskuuta, hän kävi työpaikalla noutamassa tietokoneen ja muut välineet. Seuraavana päivä alkoivat etätyöt. Ensimmäinen viikko meni perehdyksen parissa verkon välityksellä, ja sen jälkeen alkoi oikea työnteko.

Tarvittaessa hän saa esimiehiltä ja kollegoilta Microsoftin Teams-yhteistyöalustan avulla. Jokainen etäpäivä alkaa Teams-palaverilla oman tiimin kesken.

– Kerromme kuulumisia ja sovimme tehtävistä töistä.

Etätyöskentely jatkuu toistaiseksi; perjantaisin tulee tieto, jatkuuko seuraavalla viikolla etäily.

Fong odottaa tulevaisuudelta sitä, että talous paranee koronavirustilanteen jälkeen. Hän tähtää jatkossa korkeampaan virkaan ja enemmän tekniikkaan painottuviin tehtäviin sekä aikoo muutaman vuoden päästä palata ammattikorkeakouluun, ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opintoihin.

– Kymmenen vuoden kuluttua unelmatyöpaikka olisi autojen maahantuonnin parissa. Esimerkiksi teknisen vastaavan tai kouluttajan tehtävät kiinnostavat, Fong kuvailee.

Nuorena kohdattu kumppani

Vastapainona ahkeralle opintotahdille ja työnteolle on onnellinen parisuhde. Fong on kihloissa avopuolisonsa kanssa. He ovat olleet yhdessä jo pitkään.

– Kihlatullani heräsi kiinnostus insinööriopintoihin, ja hän tuli samalle Myyrmäen kampukselle opiskelemaan bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi.

Fong hankki kevättalvella insinööri- eli imppulakin ja insinöörisormuksen, joita hänen mielestään voi käyttää kunnialla, kun on vihdoin valmistunut insinööri.

Nuorta paria odottaa muutto isompaan kotiin huhtikuussa. Siellä Fong aikoo pitää pienet pirskeet valmistujaisten kunniaksi, ja silloin uusi imppulakki saa ensimmäisen julkisen esiintymisen. Seuraavan kerran se on mukana Metropolian valmistumistilaisuudessa.

Tutkintotodistus tulee postissa kotiin, mutta valmistumistilaisuus järjestetään, jos koronatilanne sen sallii. Päivämäärästä ei ole vielä tietoa.