Sähkökentän läpi ilmaa tehokkaasti puhdistavan laitteen valmistusmäärä on koronaviruksen myötä moninkertaistunut toimitusjohtaja Lasse Turusen vetämällä Matrelin tehtaalla.
Sähkökentän läpi ilmaa tehokkaasti puhdistavan laitteen valmistusmäärä on koronaviruksen myötä moninkertaistunut toimitusjohtaja Lasse Turusen vetämällä Matrelin tehtaalla.

Suomesta viedään koronaviruksen taltuttajia maailmalle

Mikkeliläisen Matrel Oy:n tehtaalla on ollut tänä vuonna mediaryntäys. Pienestä alihankintayrityksestä tuli tunnettu koronaviruksen ansiosta.

Yksi Matrelin valmistamista tuotteista on espoolaisen Genanon myymä ja suunnittelema sisäilmapuhdistin, jonka tilaukset räjähtivät pandemian myötä. Alkuvaiheessa puhdistinten koko tuotanto meni Kiinaan. Kysyntä 4–5-kertaistui kuukauden aikana.

– Puhdistimia lähtee nyt viikoittain, ja muuallekin kuin Kiinaan. Tuotteet menevät meiltä suoraan maailmalle, Matrelin toimitusjohtaja Lasse Turunen kertoo.

Omaa suunnittelua Matrelilla ei ole, mutta suunnittelupalveluita tarjotaan alihankintaverkoston kautta.

Palkkalistoille lisää väkeä

Kasvun ansiosta yritys on palkannut viisi uutta työntekijää. Turusen mukaan Mikkelin seudulla on tarjolla melko hyvin työvoimaa.

– Halukkaita on ollut kymmeniä. Tietenkään täysin valmiita työntekijöitä ei ole saatavana, mutta kuitenkin koulutettuja sähköautomaation tai elektroniikan asentajia. Perusasiat, kuten sähkötekniikan osaaminen, ovat ihan hyvällä tasolla koulusta tulleilla.

Joukossa on ollut myös insinöörikoulutuksen käyneitä. Kokoonpanossa toimii Mikkelin XAMK:ista valmistunut sähköinsinööri Jere Hasanen, jolla ei juuri nyt ole koulutusta vastaavaa työtä. Hasanen kokee, että on hyväksi tehdä myös asennuksia.

– On helpompi toimia insinöörinä, kun on käytännön kokemusta siitä mitä suunnittelee.

Matrelilla työskentelee myös opintojensa loppusuoralla oleva insinööriopiskelija Miika Frilander. Hänkin arvostaa käytännön töitä, ja toivoisi opiskelupaikan ja yrityselämän yhteyksien lisäämistä.

Lähes koko tuotanto vientiin

Toimitusjohtaja Turusen mukaan Matrel on pystynyt vastaamaan koronaviruksen kasvattamaan kysyntään, vaikka helppoa se ei ole ollut.

– Komponenttien saatavuus on ollut huono. Kun kapasiteetti nostetaan hetkessä nelinkertaiseksi, varastoissa ei ole sellaista määrää.

Ennen pandemiaa meni puolet tuotteista ulkomaille, nyt yli 90 prosenttia.

Kaikki ei ole ilmanpuhdistinten varassa, sillä Matrelilla on parikymmentä asiakasta. Tyypillinen tuotanto on mekaanista kokoonpanoa, johon liittyy automaatiota ja elektroniikkaa. Matrel kokoaa esimerkiksi ohjauskaappeja laivoihin sekä varusteita rautateiden asetinlaitteisiin ja keittiöilmanvaihtoon.

Jere Hasanen työskentelee  komponenttien kokoamislinjalla.Jere Hasanen työskentelee komponenttien kokoamislinjalla.