PÄÄKIRJOITUS

Suomi muuttui hetkessä

Kuulostaa kliseiseltä, mutta maailma ei tunnu samanlaisesta paikalta kuin vielä muutama viikko sitten. Koronavirus koettelee ihmisten elämää ja taloutta ennenkokemattomalla tavalla. On ymmärrettävää, että moni pohtii, kuinka kauan tämä kestää ja miltä maailma ja ennen kaikkea oma elämä näyttää koetun jälkeen.

Kysymyksiä on paljon, mutta niin on vastauksiakin, tai ainakin selityksiä. Tiedotusvälineet ovat päivittäneet tilannetta ahkerasti, ehkä liiankin hyvin. Jos tiedonjano ei sammu sanomalehteä lukemalla ja iltauutisia katsomalla, sosiaalisen mediat kanavat ovat ihmiselle pohjaton kaivo yrittää ammentaa lisää tietoa, näkemyksiä ja spekulaatioita tilanteesta.

Tässä on vaaransa. Uutistulva ja spekulaatiot koronasta ahdistavat, niihin voi pahimmillaan hukkua. Tämä on hyvä pitää mielessään. Tiedon ulkopuolelle ei pidä sulkeutua, mutta nyt jos koskaan on tarve säädellä ja suodattaa tarpeellista tietoa turhasta ja epäolennaisesta. Tämä koskee sekä meitä itseämme että lähipiiriämme kotona ja työelämässä. Pidetään koronan keskellä siis huolta omasta ja läheisten paitsi fyysisestä myös henkisestä terveydestä.

Korona on mullistanut myös työelämää hetkessä. Palvelualan pysähtyminen on oma lukunsa, terveydenhuoltoalalla on haasteensa, uusia työn tekemisen tapoja on opeteltu monilla työpaikoilla. Matkustaminen ja ihmisten kohtaamiset on painettu minimiin. Etätöistä on tullut työn tekemisen tapa lähes kaikkialla, missä se on mahdollista. On jo esitetty arvioita, että etätöistä tulee koronan jälkimainingeissa uusi työn tekemisen normaali.

Muutos on koskenut myös minua, muita lehden tekijöitä ja työtovereitani Insinööriliitossa. Lehteä on tehty poikkeuksellisissa oloissa ja niin tehdään seuraavaakin. Tarkkaavainen lukija huomaa sisällöstä, että osa jutuista on tehty ennen, osa jälkeen koronan. Olemme muiden mukana siirtyneet mahdollisuuksien mukaan etätyöskentelyyn. Siinä on hyvät puolensa, mutta itse koen työyhteisön välittömän läheisyyden ja tuen isona puutteena.

Kun ajat ovat poikkeukselliset, on elettävä päivä kerrallaan. Korona ja sen vaikutukset ovat vakavia, mutta tilanne ei parane liialla murehtimisella ja luomalla paniikkia. Käsitellään tilannetta kuin muitakin siviili- ja työelämän muutostilanteita parhaan kykymme mukaan itsestämme ja läheisistämme huolehtien. Noudatetaan viranomaisten ohjeita ja määräyksiä, yritetään omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen, että elämä palaa raiteilleen mahdollisimman vähin vaurioin.

Insinööriliiton jäsenkunta on sata vuotta etsinyt mieluummin ratkaisuja kuin virheitä ja niihin syyllisiä. Tämä on hyvä periaate koko kansalle näinä kuukausina.

Insinöörien, insinööriopiskelijoiden ja muiden

tekniikan ammattilaisten jäsenlehti.

Aikakauslehtien liiton jäsen.

Julkaisija

Insinööriliitto IL ry

Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki

Puhelinvaihde

0201 801 801

Päätoimittaja

Jari Rauhamäki

0201 801 847

ToimitusSihteeri

Kirsi Tamminen

0201 801 819

Toimittaja

Janne Luotola

0201 801 822

Taitto ja sivunvalmistus

Aste Helsinki Oy

Ilmestymispäivät 2020

11.6., 27.8., 15.10., 3.12.

Tarkastettu levikki

68 409 kpl (12.2.2014)

Painos 72 000

Osoitteenmuutokset

puh. 0201 801 801

(8,8 snt/min)

Painopaikka

UPC Print

Ilmoitushinnat

Sivu 3 700 €

1/2 sivu 2 600 € 1/4 sivu 1 950 €

Ilmoitukset

Santeri Selin 044 238 0511

santeri.selin@saarsalo.fi

ISSN 2342-270X (painettu)

ISSN 2342-2718 (verkkojulkaisu)

Verkkolehti ja

näköislehtiarkisto

www.insinoori-lehti.fi