opiskelijat

Ryhmäkuvaan on kerääntynyt Innocoden Kotkan toimipisteen opiskelijoita. Heidän keskellään mustassa Innocoden hupparissa  on Mikko Kortelainen.
Ryhmäkuvaan on kerääntynyt Innocoden Kotkan toimipisteen opiskelijoita. Heidän keskellään mustassa Innocoden hupparissa on Mikko Kortelainen.

Hanke esti jäänmurtajan hajoamisen

Kotkassa sijaitsevan Karhulan säästöpankin tilat ovat saaneet uuden käyttäjän ohjelmistoratkaisuja tarjoavasta yrityksestä.

Pankkitilan remontti on vielä hieman kesken, mutta innostuksen tiloista aistii paikalla olevista ihmisistä. Muun muassa vanha holvi on saanut uuden elämän palvelinhuoneena. Mikko Kortelainen ja Mika Leivo perustivat Innocode Oy:n vuonna 2018. Pääpaikkana toimii Kotka, toinen konttori on Espoossa. Perustajat ovat pitkän linjan ict-asiantuntijoita.

– Rakennamme iot-järjestelmiä ja -laitteita. Teemme niihin elektroniikkaa ja tekoälypohjaista sensoriikkaa, Kortelainen kertoo.

– Lisäksi mukana on tietoturva, koska kaikki laitteemme ovat verkossa.

Kortelainen kävi markkinoimassa meriprojektia Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle, Kotkan kampuksen opiskelijoille. Pari kuukautta myöhemmin projektissa oli viisi opiskelijaa ja projekti saatiin käyntiin.

Wärtsilän kanssa yhteistyössä syntyi merimoottoreihin oma sensorituote, joka mittaa ja tunnistaa jokaisen osan värähtelyn. Osia voi olla yhdessä moottorissa jopa 100 000. Värähtelymallin muutoksella voidaan ennakoida mahdolliset laiterikot.

– Projektin avulla olemme ehkäisseet jo yhden jäänmurtajan rikkoontumisen, mikä olisi voinut tapahtua keskellä Suomenlahtea.

Muita projekteja on ollut muun muassa paikannus ilman gps:n apua. Sensori pystyy paikantamaan itsensä 10 sentin tarkkuudella ja luomaan kulkureitistään 3D-mallin. Dronessa oleva sensori voi mallintaa rakennuksia ja luolastoja, joihin muuten olisi hankala päästä.

Opiskelijalähtöinen ajattelutapa

Innocodella työmoraali on hyvin korkealla. Kukin voi valita oman kiinnostuksen kautta projektit, joihin aikoo osallistua.

– Haasteita heitetään ilmaan ja joku ottaa projektista koppia. Maailma on täynnä epämääräisiä tarpeita, joille varmasti löytyy asiakas. Vaikeampaa on tehdä asiasta älykkäämpää ja muista poikkeavaa, Kortelainen pohtii.

Työntekijöitä on tällä hetkellä 21, joista kuusi on palkattua työvoimaa. Loppuosa koostuu eri linjojen opiskelijoista. Opiskelijat joko tekevät töitä harjoitteluna tai opinnäytetöinä, joita tällä hetkellä on menossa seitsemän kappaletta. Kortelainen ja Jani Hellberg toimivat ohjaajina, mutta harjoittelijat oppivat eniten toinen toisiaan opettaen.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan

Seuraavat projektit ja yhteistyökuviot jo odottavat. Opinnäytetöinä tehdään Kotkan kaupungille turvapuisto, meripuolelle navigointipöytä sekä dronehanke, jossa pyritään 6–7 lentotuntiin. Kaikki lähtevät työelämän tarpeista.

– Meidän nörttien joukkoon tarvitaan visuaalisia ihmisiä tekemään opinnäytetyönä digimarkkinointia, jotta saamme lisää näkyvyyttä, Kortelaisen sanoo.

– Tähän asti olemme edenneet pelkän puskaradion avulla.

Vappu, työväen iloinen juhla

Insinööriopiskelijat ovat vuosi vuodelta omaksuneet yhä enemmän itseensä teekkareiden vappukulttuuria. Vappu ei ole vain yksi päivä vuodessa. Juhlinta voi kestää epäsäännöllisen määrittelemättömän ajan, johon kuuluu erilaisia tapahtumia, munkkien syöntiä ja siman juontia.

Ei kuitenkaan unohdeta Insinöörien ja insinööriopiskelijoiden legendaarista omaa lakkia, imppulakkia: viime vuonna pyöreitä vuosia täyttänyt, violetin värinen kahdeksankulmainen samettilakki, jossa on musta tupsu.

Lakin voi painaa päähän ensimmäisen opiskeluvuoden vappuaattona kello 12 alkaen. Monella paikkakunnalla on jo perinteisiä lakitustilaisuuksia, joten muistathan hankkia oman insinöörien lakin ja lähteä mukaan.

Lue lisää: www.ilry.fi/imppulakki

Sinä valmistuva insinööri

Tee valmistumisilmoitus heti valmistuttuasi tai jopa kuukautta ennen valmistumispäivääsi. Matkasi ammattilaiseksi on alkanut. Jotta se sujuu mahdollisimman hyvin, on hyödyllistä, että mukana matkassa kulkee osaava kumppani, Insinööriliitto. Liitto sparraa ja auttaa sinua erilaisissa tilanteissa, joita työelämässä kohtaat.

Lue lisää: www.ilry.fi/vastavalmistunut

Tunnustusta arvokkaasta työstä

Insinööriopiskelijaliiton hallitus on myöntänyt paikallisyhdistysten hallitusten sekä paikallisten jäsenjärjestöjen hakemusten perusteella ammattikuntatunnuksia valmistuneille sekä vuonna 2020 valmistuville insinööreille, jotka ovat ansioituneet joko opinnoissaan tai aktiiviurallaan.

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

IOL:n ÄÄNI

Tuomo Hartikainen
varapuheenjohtaja
Insinööriopiskelijaliitto IOL

Insinööriyhteisö kuuluu kaikille

Kuluneena vuonna tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat puhuttaneet paljon työyhteisöissä sekä ammattikorkeakoulujen penkeillä. Miksei toki puhuttaisikin, onhan meillä yhteiskuntana parantamisen varaa. Onneksi kehitämme toimintaa vuosi vuodelta. Nykyisin olemme entistä vahvemmin tietoisia kehityksen tarpeista ja työstämme niitä parhaan kykymme mukaan.

Insinööriyhteisö on ollut minulle aina avoinhenkinen ja rento. Tavoitteena on, että jokainen tuntisi samalla tavalla. Myös Insinööriopiskelijaliitto on laittanut oman toimintansa suurennuslasin alle: jotain perinteitä on tuotu tähän hetkeen ja samalla luotu uusia toimintatapoja. Perinteet ovat tärkeitä, mutta niissä raameissa, että jokainen voi niistä nauttia.

Yksi tärkeimpiä asioita liittoyhteisössä on yhteenkuuluvuus, johon liittyviä asioita olemme puntaroineet yhdessä häirintäyhteyshenkilöiden kanssa. Toimintaa on kehitetty esimerkiksi seuraavin tavoin.

Kaikissa tapahtumissamme noudatamme code of conductia eli toisin sanoen eettisillä ohjeilla asetetaan nollatoleranssi kaikenlaiselle häirinnälle, syrjinnälle ja kiusaamiselle. Hallituksen nimeämät häirintäyhdyshenkilöt toimivat luotettavina kontakteina code of conductia rikkovissa tapauksissa. Toimimme lisäksi häirinnän vastaisessa työryhmässä yhdessä Insinööriliiton kanssa.

On tärkeää, että häirintää kokenut henkilö ottaa asian rohkeasti esille, jotta se voidaan käsitellä ja päästään yhteisymmärrykseen asiasta. Monesti kyse voi olla väärinkäsityksestä, joka jättää toisen osapuolen turhaan ahdistuneeksi.

Kaikissa häirintään ja syrjintään liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä minuun tai IOL:n hallituksen jäseneen Roosa Huttuseen. Toimimme luottamuksella Insinööriopiskelijaliiton häirintäyhteyshenkilöinä. Tehkäämme toiminnastamme mieluisaa kaikille yhdessä.