Timo Härmälä on tyytyväinen viime vuoden myönteiseen jäsenkehitykseen.
Timo Härmälä on tyytyväinen viime vuoden myönteiseen jäsenkehitykseen.

Järjestö on

jäseniensä puolella

Jäsenyydestä vastaavan varapuheenjohtaja Timo Härmälän mielestä hänen tehtävänään on tuoda jäsennäkökulma Insinööriliiton päätöksentekoon.

Keskisuomalainen Timo Härmälä on myös liiton ensimmäinen varapuheenjohtaja, mutta sillä ei ole hänen mukaansa hallitustyöskentelyssä käytännön merkitystä. Kaikki osallistuvat samalla tavalla päätöksentekoon.

Viimeiset vuodet ovat olleet hankalia ammattiliitoille jäsenkadon vuoksi. Useat järjestöt ovat menettäneet etenkin nuoria jäseniä. Niin myös Insinööriliitto.

– Asiantuntijatehtävissä työskentelevät ovat nykyisin yksilöllisiä. Ammattiliitot eivät ole riittävästi mukautuneet tähän, Härmälä arvioi.

Hänen mielestään ammattiyhdistysliikettä syytetään turhaan ei-liikkeeksi. Insinööriliitto haluaa olla mukana ratkaisemassa yhteiskunnan asioita, ei vastustamassa. Liitto on perustanut jäsenilleen verkostoja, joista he voivat tehdä omannäköisiään toiminta-alustoja.

– Myös järjestöaktiivien pitää kokea liiton toiminta mielekkääksi. He tekevät kuitenkin vapaaehtoistyötä.

Nuorille omannäköistä toimintaa

Insinööriliitto saa uusia jäseniä ennen kaikkea opiskelijoiden keskuudesta. Ensimmäisen kolmen jäsenyysvuoden aikana heistä osa jättäytyy pois. Syitä on monia, esimerkiksi jos ei ymmärrä liiton tarjoamaa hyötyä eli työelämän turvaa tai jos elämänvaiheessa tuntuu olevan liian vähän aikaa tai rahaa jäsenmaksuun.

– Meidän täytyy miettiä, mitä nykyiset valmistuneet haluavat. He eivät ole kiinnostuneita mökeistä tai bensa-alennuksesta. On rakennettava nuorten portfolio, Härmälä sanoo.

Varapuheenjohtajan mukaan liiton tarjoamat palvelut on segmentoitava tarkkaan, mitä liitto jo tekeekin. Nykyään puhutaan elinkaariajattelusta. Hänen mukaansa samoista asioista puhuttiin jo 2000-luvun alussa, vaikkakin eri termeillä.

Härmälän näkemyksen mukaan on oltava avoinna uusille, mutta myös vanhoille asioille.

– Jos jotain kokeiltiin 10 vuotta sitten ja se ei toiminut, se voi toimia nyt. Mutta myös päinvastoin.

aktiivin huikea ansioluettelo

Härmälän yhteinen polku Insinööriliiton kanssa on hämmentävän pitkä. Hän liittyi jäseneksi heti opintojen alussa. Opiskeluaikana hän toimi Insinööriopiskelijaliitto IOL:n yhteyshenkilönä.

Vastavalmistuneena insinöörinä Härmälä meni kaverinsa kanssa ilmaisen illallisen houkuttelemana Keski-Suomen Insinöörien syyskokoukseen. Kokouksessa hänet valittiin yhdistyksen hallitukseen, ja vuosi oli 2001. Siitä alkoi hänen aktiiviuransa järjestöelämässä.

Keski-Suomen Insinöörien hallituksessa Härmälä on ollut lukuisissa eri tehtävissä; kaikki muut ovat tuttuja paitsi rahastonhoitajan ja sihteerin hommat. Tällä hetkellä hän on varapuheenjohtaja.

Noin 20 vuoden aikana Härmälältä on jäänyt väliin vain kaksi edustajakokousta. Liiton hallituksessa hän oli mukana vuodesta 2006 vuoteen 2011, joista viimeiset neljä vuotta varapuheenjohtajana.

Hallituksessa oli muutaman vuoden tauko, mutta eri valiokunnissa hän jatkoi.

Härmälä palasi hallitukseen vuonna 2016 ja varapuheenjohtajan tehtävään 2017. Viime marraskuussa alkanut kausi kestää syksyyn 2023.

Erilaisia persoonia nuijan varressa

Härmälällä on kokemusta luottamustehtävistä kolmen eri puheenjohtajan hallituksissa. Hänen mielestään kullakin on omat vahvuutensa. Kunniapuheenjohtaja Matti Viljanen oli tiimiyttävä ja kouluttava puheenjohtaja, joka aktivoi kenttää. Edellinen puheenjohtaja Pertti Porokari oli vahva työmarkkinaosaaja.

– Nykyinen puheenjohtaja Samu Salo on visionääri, joka miettii isosti tulevaisuutta monelta kannalta ja suhtautuu kriittisesti taloudenpitoon.

Omaa viihtyvyyttään pitkän linjan aktiivina hän perustelee sillä, että toiminnasta on muodostunut osa hänen identiteettiään.

– Liitto ja sen ihmiset alkavat olla jo perhettäni, hän hymähtää.

Härmälä kannustaa kentän väkeä aktiiviseen yhteydenottoon, sillä hänen aikansa ei riitä kiertämään tasaisesti koko maassa.

Perinteinen väylä työelämään

Etteplanin yksikönpäällikkö, tietotekniikan insinööri Timo Härmälä aloitti työelämässä vuosituhannen vaihteessa. Hän sai kesäharjoittelun ja insinöörityön kautta vakituisen työn Aplicomilta. Yrityksessä vierähti 12 vuotta eri tehtävissä; tuotekehitysjohtaja oli viimeinen titteli.

Huippukohta nuorena suunnitteluinsinöörinä oli Italiassa Lamborghini-autoja valmistavalla tehtaalla, jossa Härmälä oli esimiehensä kanssa esittelemässä heidän ohjelmasovellustaan. Se ei toiminutkaan, mikä johtui autotalon omasta ongelmasta.

– Paluulento lähestyi, mutta sain paineen alla ratkaistua ongelman, Härmälä muistelee tyytyväisenä.

Sen jälkeen työpaikka oli noin viiden vuoden ajan kahdessa pienessä ohjelmistoyrityksessä. Neljä vuotta sitten Härmälä aloitti Etteplanissa, ja viime vuonna hänet nimitettiin yksikönpäälliköksi.

Vapaa-aikana Härmälä harrastaa kestävyysurheilua. Viime aikoina hän on juossut maratonin tai puolikkaan vuosittain.