opiskelijat

Marko Hakunisella on enemmän 3D-tulostimia kuin astioita.
Marko Hakunisella on enemmän 3D-tulostimia kuin astioita.

Käsillä tekijä pienestä saakka

Pienen tilan täyttää tulostuksen ääni, kun 3D-tulostimet tulostavat mitä erilaisempia kappaleita. Materiaalina voidaan käyttää esimerkiksi muovia, metallia tai jopa suklaata.

Jo pienenä poikana Marko Hakulinen oli ahkera tutkimaan erilaisten laitteiden toimintaa. Purkanut ja yrittänyt kasata uudelleen.

– Mummi muisteli, että olin kaksivuotiaana ottanut vaarin uuden radion ja purkanut sen osiksi, kun silmä oli välttänyt. Vaari ei ollut tästä ollut kovin otettu, Hakulinen kertoo.

Vuonna 2008 Hakulinen valmistui Hyvinkään ammattioppilaitoksesta hienomekaanikoksi. Töiden vähyyden takia opiskelut jatkuivat aikuispuolella ajoneuvoasentajaksi.

– Ammattikoulun aikana kävi mielessä, että haen ammattikorkeakouluun, mutta silloin matematiikka ja kirjoitustaito eivät olleet vahvimpia alueita.

Töitä ei löytynyt, joten Hakulinen kävi preppaavat matematiikan kurssit ja haki jatko-opintoihin. Opiskelupaikka aukesi ensi yrittämällä Hämeen ammattikorkeakoulun Riihimäen yksiköstä vuonna 2014.

– Kotona on enemmän työkaluja rakentamiseen ja mallintamiseen kuin astiastoa. Kone- ja tuotantotekniikan linja sekä tuotekehitys pääaineena oli luontainen jatkumo, Hakulinen sanoo.

Harrastuksesta työ

Hakulinen on itse oppinut 3D-tulostimien tietäjä. Kesä ilman töitä ja kiinnostus alkuvaiheen tuotantoon ja prototyyppien tekemiseen sai Hakulisen tutkimaan alaan liittyviä opetusvideoita, blogeja ja harrastusfoorumeita.

– Koulun omat koneet olivat jatkuvassa käytössä, joten päätin ostaa opintolainalla itselleni kunnollisen 3D-tulostimen. Näin tutustuin paremmin tulostimiin sekä tekniikan mahdollisuuksiin, Hakulinen kertoo.

Nykyisin omia koneita on yksi kotona ja kaksi koululla kestävyystestauksessa. Kun valmiit osat eivät ole miellyttäneet, Hakulinen on modifioinut osat itse.

Lehtori huomasi Hakulisen kiinnostuksen ja tarjosi Hakuliselle työsopimusta 3D-laboratorioon. Sopimus kattaa kahden päivän työtunnit, mutta käytännössä Hakulinen on lähes aamusta iltaan koululla. Työ, opiskelu ja vapaa-aika sekoittuvat keskenään.

Työelämä lähestyy

Viime syksynä Hakulinen veti opiskelijoille peruskurssin kampuksen 3D-tulostimista. Kurssin tarkoituksena oli tutustuttaa opiskelijat 3D-tulostimiin, niiden käyttöön sekä tekniikkaan yleisesti. Kurssin jälkeen oppilaat jakoivat tietoa opiskelijatovereilleen.

Kevään korvalla Hakulinen sai työtarjouksen oman alansa yritykseltä. Hänellä on jäljellä vielä opinnäytetyön loppuun saattaminen ja muutamien kurssien hyväksi lukeminen, minkä jälkeen työelämä kutsuu.

Osaavat järjestötoimijat

Opiskelijoiden kevätkauden koulutukset on jälleen käyty. Osaavaa Järjestötoimintaa -koulutukset Insinööriopiskelijaliiton aktiiveille järjestettiin tänä keväänä Oulussa, Mikkelissä sekä Riihimäellä. Koulutuksiin osallistui yhteensä noin 60 opiskelijajäsentä.

Koulutuksen sisältönä on jo perinteisesti käyty läpi kokoustekniikkaa, hallituksen vastuita ja velvollisuuksia sekä yhdistystoiminnan perusteita. Oulussa maaliskuussa kouluttautunut kajaanilainen Minna Mäntykenttä on tällä hetkellä Kajaanin Insinööriopiskelijat KaIO:n hallituksessa.

– Odotin saavani koulutuksessa järjestötoiminnan lyhyttä oppimäärää, koska olen uusi toimija, ja tämä toteutui hyvin. Keskusteltiin paljon muun muassa yhdistysten tarkoituksesta ja tehtävistä, Mäntykenttä kertoo.

Koulutuksen sisältö on vuosien varrella kehittynyt palautteiden mukaan ja kokousharjoitukset ovat aina olleet koulutettavien mieleen.

– Eritoten harjoitukset, joissa itse tehdään, ja niihin liittyvä harjoituksen purku auttavat kehittymään ja kiinnittämään huomiota omaan toimintaan, Mäntykenttä sanoo.

Koulutukset järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Seuraavat ovat 19.–20.10. Oulussa sekä 26.–27.10. Mikkelissä sekä Riihimäellä.
Teksti: Mika Kiviharju

Liity kassaan kesätöissä

Jos opiskelujen jälkeen et heti löydä työtä tai jos varmana pitämäsi työpaikka meneekin tuotannollisista syistä alta, jäät työttömäksi. Liittymällä työttömyyskassaan opiskeluaikana voit turvata itsellesi paremman työttömyysturvan.

Työttömyyskassaan voi liittyä ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Työssäoloehdon pystyy täyttämään opiskelujen aikana tekemillä kesätöillä tai osa-aikatyöllä, jota on vähintään 18 tuntia viikossa.

Työssäoloehdon tarkastelujakso on 26 kalenteriviikkoa työssä edellisen 28 kuukauden aikana. Jaksoa voidaan pidentää jopa seitsemään vuoteen muun muassa opiskelujen tai armeijan takia.

Työttömyyskassan vaihtaminen onnistuu, kun on työsuhteessa. Jäsenyyspäivät siirtyvät vanhasta uuteen kassaan. Jäsenyys on siirrettävä uuteen kassaan kalenterikuukauden kuluessa edellisen kassan eropäivästä lukien.

Koko-kassan jäsenmaksu on 75 euroa vuodessa. Jos liittyy kassaan kesken vuoden, jäsenmaksu laskutetaan liittymiskuukaudesta alkaen. Teksti: Minna Johansson

Lue lisää: www.ilry.fi/kassaopiskelijalle

Työttömyyskassa

Kela

Kk-palkka

pv/€

kk/€

pv/€

kk/€

2 500,00

67,93

1 460,50

32,40

697,00

3 500,00

84,79

1 822,99

32,40

697,00

IOL:n ÄÄNI

Jyri Laitamaa varapuheenjohtaja Insinööriopiskelijaliitto IOL

Kesän harjoittelut häämöttävät

Kesä koputtelee jo ovella. Insinööriopiskelijapäivät on selätetty ja vappu vielä edessä, mutta näitäkin tärkeämpänä suunnatkaamme katseemme kohti kesän työharjoittelua.

Ammattikorkeakoulun tärkeimpänä tehtävänä on varmistaa, että pärjäämme tulevaisuudessa, mitä työelämä meille vastaan heittääkään. Siksi harjoittelut ovatkin erittäin tärkeä osa opintojamme. Monesti puhutaan opiskeluiden ohella, kuinka toinen on lukenut hyvillä arvosanoilla pitkän matematiikan lukiossa, kun taas toinen on voinut käydä pakollisen matematiikan ammattikoulussa.

Jokainen meistä tulee opintoihin eri lähtökohdista, ja sama pätee myös harjoitteluun mennessä. Joku toinen on saattanut työskennellä ennen opiskelujen alkua vastaavissa tehtävissä, kun taas opiskelukaveri saattaa lähteä ensimmäistä kertaa alaa vastaaviin tehtäviin.

Jos ei ole aikaisempaa kokemusta alalta, niin sanottu haalariharjoittelu onkin erittäin suositeltavaa.

Kun harjoitteluun lähdetään, uudessa paikassa voi tuntua vaikealta sopeutua porukkaan, mutta sitä on turha jännittää. Jokainen insinööri on joskus opiskellut ja yhteisiä keskustelunaiheita on varmasti. Kohta huomaakin, että kahvipöydässä juttu luistaa kuin rasvattu.

Muistakaa myös haastaa itsenne. Pyytäkää tehtäviä, jotka vastaavat osaamistanne. Kysykää myös rohkeasti apua, koska kaikkea ei tosiaankaan tarvitse oppia kantapään kautta. Jo työelämässä oleville insinööreille opiskelijat saattavat tuoda uutta näkökulmaa ja tuoreita ajatuksia.

Muistatattehan vaatia osaamista vastaavan, oikeutetun korvauksen työstänne. Joka vuosi kuulee liian usein, kuinka joku sanoo, ettei kehdannut pyytää harjoittelusta palkkaa.

Tutustukaa Insinööriliiton nettisivuilla oleviin opiskelijoiden kesätyö- ja harjoittelupalkkasuosituksiin kesälle 2019. Hyödyntäkää myös työsopimusten tarkastus liitossa, niin vältytte mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä.

Vaikka Suomen kesä on lyhyt, on hyvä myös lomailla ja nauttia opiskelutauosta.

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

Hallituksen ajankohtaisblogi iolry.blogspot.fi