Insinöörit Sami Kiesiläinen, Sanna Mäkinen ja Ismo Karjalainen työskentelivät Sudanissa.
Insinöörit Sami Kiesiläinen, Sanna Mäkinen ja Ismo Karjalainen työskentelivät Sudanissa.

It-insinööri parantaa sääennusteita maailmalla

Ennusteiden tarkentuminen auttaa kehittyviä maita sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Helmikuun aurinko lämmittää ilman reiluun 20 asteeseen. Neljä suomalaista työskentelee Sudanin ilmatieteen laitoksella Khartumin lentokentän vieressä Sudanissa. Yksi heistä on it-insinööri, Ilmatieteen laitoksen asiantuntijapalveluiden projektipäällikkö Sami Kiesiläinen.

Kahden viikon matkalla suomalaiset kouluttavat paikallisia työntekijöitä insinööreistä meteorologeihin. Opitut taidot parantavat maatalouden ja ilmailun tarvitsemia sääennusteita.

– Oma osuuteni liittyy säähavaintojen keruuseen, tietokantaan ja havaintojen siirtoon käyttäjille. Kehittyvissä maissa, kuten Sudanissakin, suurena ongelmana on se, että heillä on monia erillisiä järjestelmiä, jotka eivät toimi yhteen, Kiesiläinen kertoo.

Asemat toimivat jälleen

Kiesiläinen auttaa palauttamaan Sudaniin vuosikymmen sitten hankittua sääasemaverkkoa toimintaan ja yhdistämään havaintojen keruuta tietokantaan. Manuaalisten sääasemien havaintojen siirtäminen onnistuu nettilomakkeella vastedes reaaliajassa, mikä tuo nopeasti ajantasaista tietoa päivystäville meteorologeille.

It-insinööri varmistaa verkkoyhteyksien toimivuuden ja tukee säämallin ajamista sekä meteorologien työasemien asentamista. Samalla hän kouluttaa työhön paikalliset työntekijät.

– Monta asiaa pystyisi tekemään nopeammin itse, mutta parhaat tulokset tulevat sillä, että paikalliset koulutetaan ottamaan vastuu järjestelmistä.

Kiesiläinen esittelee teknologiaa kuin meteorologi, mutta ilmastoasioita hän on oppinut työnsä kautta. Koulutukseltaan hän on ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon it-insinööri ja valmistunut Metropoliasta vuonna 2011. Ilmatieteen laitoksella hän on yksi vajaasta 700 työntekijästä ja noin sadasta insinööristä.

Sähkökatkoihin pitää tottua

Työolot Sudanissa ovat välillä haasteelliset. Sähkökatkoihin pitää varautua. Varageneraattori on, mutta siihen ei välttämättä riitä polttoainetta.

– Edellisellä reissulla sadekauden aikaan kollegat hoitivat osan koulutuksesta kynällä ja paperilla, Kiesiläinen kertoo.

Vapaa-aika keskittyy joen varteen. Suomalaiset kävelevät toreilla ja istuvat alas juomaan teetä. Vapaapäivänä he ovat käyneet muutaman tunnin ajomatkan päässä katsomassa paikallisia pyramideja.

– Kollegat kävivät viikonloppuna retkellä Valkoisen Niilin varrella, itse olin vatsataudissa hotellissa.

Viimeisin noin kymmenestä Sudanin-matkasta on Kiesiläiselle ensimmäinen, jolla joudutaan rajoittamaan liikkumista. Poliisit ja turvallisuusjoukot ovat vastanneet rajusti hallitusta vastustaviin mielenosoituksiin. Muuten paikalla tuntuu turvalliselta.

– Länsimaalaiset ovat nykyään aika harvinaisia täällä, mutta huomio kaduilla on ollut vain myönteistä.

Ennusteet auttavat sopeutumaan

Kuivuus ja aavikoituminen ovat maailmanlaajuisia ongelmia. Sinisen ja Valkoisen Niilin yhtymäkohdassa sijaitsevassa Sudanin pääkaupungissa Khartoumissa riittää vettä, mutta vihreä vyöhyke ei ulotu kovin pitkälle joen varrelta.

Ilmastonmuutos lämmittää ja pidentää kuumaa kautta entisestään. Sadekauden alkamisen ennustaminen vaikeutuu, mikä tuottaa ongelmia maataloudelle. Jos sääennusteista saadaan luotettavia, maanviljelijät pystyvät ajoittamaan viljelyn vaiheet oikein ja sadot onnistuvat todennäköisimmin.

Sudanin matka on osa toista peräkkäistä kolmivuotista ulkoministeriön rahoittamaa hanketta Sudanissa. Ilmatieteen laitos vie osaamista ympäri maailmaa sääpalveluiden parantamisessa ja ilmanlaadun seurannassa. Kiesiläisellä on vuodessa useita kymmeniä reissupäiviä, ja hän on matkustanut työasioissa yhteensä yli 20 maahan. Eniten hän käy Sudanin lisäksi Bhutanissa, Nepalissa ja Vietnamissa.

– Bhutan on niistä mielenkiintoisin, koska siellä on ihan oma kulttuurinsa ja motivaatio korkealla.

Suomalaisilla on maailmalta myös opittavaa. Nepalin sääasemilla tietoliikenneyhteydet on varmistettu moninkertaisesti kahdella mobiilioperaattorilla ja satelliiteilla.

– Suomessa mobiiliverkko on niin luotettava, ettei ole ollut pakottavaa syytä tehdä moniyhteyksistä tiedonkeruuta joka paikkaan, Kiesiläinen vertaa.

Järjestelmäkoulutus on käynnissä Sudanin ilmatieteen laitoksella.Järjestelmäkoulutus on käynnissä Sudanin ilmatieteen laitoksella.
Sääasema lähettää  säätietoja meteorologeille.Sääasema lähettää säätietoja meteorologeille.