Luuppi

Ilpo Hall on kerännyt valokuvia suvustaan tabletille.
Ilpo Hall on kerännyt valokuvia suvustaan tabletille.

Suvun musta lammas

Sukututkija kiipeää sukupuuta ylöspäin ja löytää esi-isistään melkoisia tarinoita.

Haminassa ryöstettiin vuonna 1909 posti, ja varkaat saivat saaliiksi yli 30 000 markkaa. Tekijät jäivät kuitenkin kiinni, ja niin yksi rötöskumppaneista, Frans Hall, tuomittiin neljäksi vuodeksi kuritushuoneeseen. Vapauduttuaan hän vielä varasti erään ompelijattaren säästöt.

– Hän yritti selittää sitä kepposeksi, mutta se ei mennyt oikeudessa läpi, Ilpo Hall kertoo.

Varas oli Ilpo Hallin papan serkku. Hall harrastaa sukututkimusta ja on päässyt palaamaan isänsä puolen suvussa aina vuonna 1766 syntyneeseen ruotusotilaaseen, Johan Halliin asti.

– Ruotusotaväkeen tuleville annettiin lähes aina sotilasnimi, joka Johanin kohdalla oli Hall. Jos ruotu- sotilas vapautui tehtävästään, hän otti vanhan nimensä takaisin. Meille nimi kuitenkin jäi, Ilpo kertoo.

Johan sai surmansa Suomen sodassa vuonna 1809. Johanilla oli kuitenkin kaksi lasta, ja suku jatkui.

– Pääosin esi-isäni olivat uusimaalaisia ja savolaisia torppareita.

Tietoja yhdistetään eri lähteistä

Sukututkimus onnistuu pitkälti kotisohvalta. Hall penkoo Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen SSHY:n digitoituja aineistoja, kuten kirkonkirjoja.

– Niihin on merkitty muun muassa, kuka on käynyt ehtoollisella. Sukututkijalle nämä tiedot ovat aarre- aitta.

Vanhimmat kirjalliset lähteet Suomessa ovat voudintilejä ja maakirjoja, jotka alkavat vuodesta 1541. Kirkonkirjoja on tallella 1680-luvulta alkaen.

Toisaalta alle sata vuotta vanhat tiedot ovat salaisia. Vain kuolintiedoissa suoja-aika on 50 vuotta. Lisäksi aineistojen digitointi on kesken; sitä tekevät Kansallisarkisto ja SSHY.

Hall käyttää sukupuunsa tutkimiseen myös kansainvälisiä sovelluksia, Geniä ja Myheritagea. Genissä voi katsoa, kuinka kaukaista sukua on tunnetuille historiallisille henkilöille.

– Sillä tiedolla on lähinnä viihdearvoa. Vaikka esimerkiksi 1000-luvulla elänyt Englannin kuningas Vilhelm Valloittaja on todellinen hahmo, sukupuussa voi olla välissä vaikka mitä höpöä.

Geenit kertovat sukulaisuudesta

Uusinta sukututkimuksessa on perintötekijöiden tutkiminen. Myheritage- palvelu selvittää dna:n perusteella muun muassa etnisen alkuperän ja sukulaissuhteita. Erilaiset testit antavat sitä kattavampaa tietoa suvusta, mitä useampi on saman testin tehnyt.

– Y-kromosomitesteillä isälinja selviää tuhansien vuosien päähän, Hall lisää.

Aloittelijalle hän suosittelee SSHY:n ja Suomen Sukututkimusseuran sivuihin tutustumista, sukututkimuskurssin käymistä ja alkuperäisten lähteiden käyttöä. Hall aikoo esitellä omia selvityksiään serkkutapaamisessa ensi kesänä.