opiskelijat
Tekoälyn erikoisosaaja
Insinööritutkinto 2,5 vuodessa ja tavoitteena menestys.
Mikkelistä Kotkaan ponnahtanut Henna Partanen ei viivytellyt robotiikan ja tekoälyn koulutusohjelman opintojen kanssa. Koulutuksen suorittamisen tavoiteaika on neljä vuotta, mutta Partanen valmistui joulukuussa vain kahdessa ja puolessa vuodessa.
Hän oli ensimmäinen valmistunut koko koulutusohjelmasta.
Suoritettuaan tieto- ja viestintätekniikan ammatillisen koulutuksen ohjelmoinnin puolella Partanen haki suoraan insinöörikoulutukseen ja vain juuri kyseiseen koulutukseen.
Opintojen ohella Partanen toimi myös Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistyksessä Kotkan Insinööriopiskelijat KoIO:ssa muun muassa sihteerinä ja tietoturvavastaavana sekä kansainvälisenä tuutorina.
– Muulle ei jäänyt aikaa. Rankkaa oli, ja se vaati aika monta 14-tuntista päivää, Partanen naurahtaa.
Robotiikka ja tekoäly alana
Robotiikan ja tekoälyn koulutusohjelman ensimmäinen vuosikurssi aloitti opintonsa Kouvolassa, ja Henna Partanen kuului ohjelman toiseen vuosiluokkaan.
Opinnot tarjosivat monipuolisen kattauksen aiheita, kuten teollisuusrobotiikkaa, 3D-mallinnusta, mekaniikkaa, fysiikkaa ja matematiikkaa. Käytännön harjoitteluun kuului myös esimerkiksi sorvausta.
Robotiikan ja tekoälyn osaajien tarve lisääntyy jatkuvasti, ja alalla on kova kysyntä tulevaisuuden ammattilaisille. Valmistuneet voivat työllistyä monille eri aloille, kuten teollisuuteen, palvelu- ja hyvinvointialoille sekä asiantuntija- ja kehittämistehtäviin.
Moderni robotiikka hyödyntää tekoälyä yhä enemmän, ja robottien ohjelmoinnin osaaminen on edellytys sille, että niitä voidaan hyödyntää nopeasti ja tehokkaasti eri toimialoilla. Kotka opiskelukaupunkina jätti Partaselle myönteisen vaikutelman:
– Kaupunki on kaunis ja ympäristö miellyttävä. Kotkassa opiskelijaelämä oli monipuolista ja tekemistä riitti.
Uran alku Sveitsissä
Partasen tulevaisuus näyttää kirkkaalta ja mielenkiintoiselta. Haettuaan useita satoja työpaikkoja ympäri Eurooppaa valinta kohdistui Keski-Eurooppaan ja tekoälyyn. Helmikuussa hän aloitti työt tekoälyn ohjelmoijana Sveitsin Kreuzlingenissä.
Ennen lähtöä Partanen myönsi, että lähtö jännitti, sillä hän ei ole juuri matkustellut.
Tekoälyyn liittyvät työpaikat ja uramahdollisuudet ovat kuitenkin laajemmat kansainvälisillä markkinoilla kuin Suomessa, mikä vaikutti myös hänen päätökseensä lähteä ulkomaille. Lisäksi uusien kokemusten hankkiminen houkutteli.
Tulevaisuudessa mielenkiintoa riittää myös alan tarjoamiin muihin mahdollisuuksiin, kuten esimerkiksi robottikäsien suunnitteluun ja oman yrityksen perustamiseen.
Insinööriopiskelijapäivät Lahdessa
Vuosittain järjestettävät Insinööriopiskelijapäivät tulevat taas. Valtakunnallinen tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1992.
Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Lahdessa 12.–13. huhtikuuta. Tilaisuus kerää insinööriopiskelijoita ympäri Suomea.
Ohjelmaa on runsaasti. Lauantaipäivä alkaa tutustumisella paikallisiin yrityksiin ja muihin toimijoihin yrityskylässä. Vierailua seuraa rastikierros. Lauantai-illan kruunaa jatkobileet esiintyjineen. Sunnuntaina vielä on tiedossa silliaamiainen.
Järjestäjien mukaan tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua, inspiroitua, oppia uutta sekä osallistua monipuoliseen ohjelmaan.
Kuva: Mika Pakarinen / Keksi
On aika hakea kesätöitä
Kesätöiden haku on vilkkaimmillaan, ja useat yritykset etsivät insinööriopiskelijoita kesätöihin. Insinööriliiton työpaikkatorilta löydät sopivia työpaikkoja tekniikan alalta.
Jos haluat kehittää omaa työnhakuasi, liitto tarjoaa myös erilaisia ratkaisuja siihen. Tarjolla on apua urasuunnitteluun, tutkimustietoa opiskelijoiden työssäkäynnissä ja palkoista sekä koulutuksia työnhakuun.
■ Lue lisää: ilry.fi/opiskelijanatoissa
Uudet opiskelijat aloittivat tammikuussa, tervetuloa! Tutustu Insinööriliiton tarjoamiin palveluihin ja etuihin. Jokaisella tekniikan alan opetusta tarjoavalla kampuksella toimii Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistys, jonka toimintaan kannattaa tutustua.
■ Lue lisää: ilry.fi/paikallisyhdistykset
IOL:n viestintäkanavat
Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry
X IOLry
Instagram @insinooriopiskelijaliitto
kotisivu www.iol.fi
IOL:n ÄÄNI
Meidän muuttuva kulttuurimme
Vaikka talven kauneimmat kuukaudet ovat vasta meneillään, kevät siintää jo horisontissa ja tekee hiljaisesti tuloaan. Kevään myötä myös opiskelijat palaavat puistoihin, ja opiskelijakulttuuri näkyy ympäri Suomen.
Opiskelijakulttuuri ja sen tuoma yhteisöllisyyden tunne on monelle suuri syy hakeutua korkeakouluopintojen pariin. Haalarit, imppulakit, tapahtumat sekä yleinen ystävien kanssa oleskeleminen ja hauskanpito ovat usealle keino rentoutua tenttien ja ryhmätöiden tuomasta stressistä ja ahdingosta.
Meille kaikille rakas insinööriopiskelijakulttuurimme ei ole vain juhlimista ja tapahtumia, vaan tarkoittaa myös yhteisöä ja ympäristöä, joista on helppo löytää kaltaisiaan ja joissa voi tuntea kuuluvansa osaksi yhtä suurta ystäväpiiriä.
Yhteisömme moninaisuus ei ole vahvuus pelkästään opiskelujen aikana, vaan kasvattaa meitä myös tulevaisuuden tekijöiksi työelämään, jossa työympäristömme kehittyy jatkuvasti ja erittäin nopeasti aina vain monipuolisemmaksi.
On siis tärkeää, että kaikille on helppoa tuntea kuuluvansa joukkoon, juuri sellaisena kuin itse on. On myös tärkeää, että jokaisella on turvallinen olo insinöörikulttuuria juhlistavissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, vaikkei juhlikaan samalla tavalla kuin muut.
On entistäkin tärkeämpää, että pystymme hyvässä hengessä haastamaan myös omia näkemyksiämme ja mielipiteitämme sekä kulttuurimme perinteitä, jotka ovat saattaneet vuosien kuluessa jäädä jälkeen, kun yhteisömme monipuolisuus on kehittynyt.
Kun menemme kohti kevättä, muistakaamme, että annetaan jokaiselle mahdollisuus juhlistaa opiskelijakulttuuriamme omalla tavallaan ja omana itsenään.
Annetaanhan yhdessä jokaiselle mahdollisuus kuulua mahtavaan insinööriyhteisöömme, joka kantaa meitä mukanaan vielä pitkälle työelämään saakka.