Keksinnöt käyttöön

Soleiini sulaa suussa

Mikrobista uusiutuvan sähkövirran avulla valmistetusta proteiinijauheesta syntyy jälkiruoka, joka kilpailee maitopohjaisen jäätelön kanssa.

Vantaalainen Solar Foods valmistaa elintarvikekäyttöön vegaanista proteiinivalmistetta. Soleiiniksi nimetty jauhe syntyy bioreaktorissa mikrobista, vedystä, hiilidioksidista sekä joukosta mineraaleja ja hivenaineita. Prosessissa käytetään energianlähteenä uusiutuvaa sähköä.

Soleiini maistuu melko neutraalilta mutta maanläheiseltä, kevyen pähkinäiseltä ja paahteiselta. Tottumaton voi arvella soleiinin makuista jäätelöä karamellin makuiseksi.

Kuvan jäätelöannos sisältää vain vettä, sokeria, kasvisrasvaa ja soleiinia. Näistä saa kermaisen rakenteen ja pohjan vegaanisille jäätelömauille ilman lisäaineita.

Kasvisproteiiniksi soleiinilla on rikkaat ravintoarvot: 75 prosenttia proteiinia, 15 prosenttia ravintokuitua, 5 prosenttia rasvaa ja 5 prosenttia kivennäis-aineita. Siinä on paljon muun muassa B12-vitamiinia ja muita hivenaineita, kuten rautaa.

Jauhetta voidaan käyttää monenlaisiin ruokiin, kuten leipään, leivonnaisiin, pastaan, nyytteihin, nachoihin tai kasvismaitoon. Soleiinilla voi korvata osan jauhoista tai kananmunan.

Tuotetta saa toistaiseksi myydä Singaporessa ja Yhdysvalloissa, ja elintarvikelupa Euroopan markkinoille saavutetaan toiveen mukaan vuonna 2026.

Lähde: Solar Foodsin keittiömestari Miikka Manninen